Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Šabala kompensācijas laikā kārtējo reizi apklusina Turciju

© Romāns Kokšarovs/F64

Laimīgu neizšķirtu Turcijas pilsētā Konjā izcīnīja Latvijas futbola izlase, kas kompensācijas laika pirmajās sekundēs izrāva neizšķirtu pret mājiniekiem turkiem (1:1). Par spēles galveno varoni kļuva daudzu kritizētais Valērijs Šabala, kurš bija precīzs no soda laukuma pusapļa un guva jau savus ceturtos vārtus pret Turcijas valstsvienību.

Latvijas izlase turpināja fantastisko sēriju pret turiem, nezaudējot jau piecās spēlēs no piecām - viena uzvara un četri neizšķirti.

Latvijas izlases galvenais treneris Marians Pahars rezervē atstāja bez spēļu prakses esošo kapteini Kasparu Gorkšu un arī uzbrucēju Valēriju Šabalu, paredzami pamatsastāvā atgriezās komandas līderis Aleksandrs Cauņa, tomēr vienu mazu pārsteigumu Pahars sagādāja. Kā reālākais kandidāts uz spēlēšanu uzbrukuma smailē tika uzskatīts Eduards Višņakovs, taču viņa vietā pirmoreiz pieaugušo izlases pamatsastāvā gāja Artūrs Karašausks.

Spēles favorīte Turcija sāka ar lielu spiedienu, un jau piektajā minūtē tikai Andra Vaņina brīnumaina reakcija glāba no vārtu zaudējuma. Pēc nepilnas minūtes pa vārtiem sita tas pats Volkans Šens, bet šoreiz vietā bija mūsu aizsargi. Par spīti masīviem pretinieku uzbrukumiem, arī Latvijai itin bieži izdevās bīstami nokļūt līdz turku soda laukumam, un astotajā minūtē ar bumbu pretī vārtiem nokļuva Aleksejs Višņakovs – laicīgi pretī izgāja vārtsargs un sitienu bloķēja.

13. minūtē pēc teicamas Hākana Čalhanolu piespēles pāri aizsargiem vēl vienā ļoti labā pozīcijā nokļuva Šens, bet vēlreiz Latviju glāba Vaņins. Jau uzreiz sekoja mūsu pretuzbrukums, un Cauņa pēc Karašauska centrējuma ar galvu izdarīja sitienu vārtu rāmī. Uzbrukums turpināja dominēt pār aizsardzību, un 27. minūtē izcilu izdevību neizmantoja Buraks Jilmazs, kurš Vaņina atsisto bumbu raidīja garām mērķim. 35. minūtē gan bumba ielidoja Latvijas vārtos – pēc Čalhanolu izpildītas standartsituācijas precīzi ar galvu sita Serdars Azizs -, bet tika fiksēta acīmredzama aizmugure.

Otrajā puslaikā turpinājās milzīgs turku spiediens. Fātihs Terims jau 55. minūtē pārgāja uz diviem uzbrucējiem, uz ko Pahars atbildēja, Cauņas vietā laižot Artūru Zjuzinu, Igoru Tarasovu pārbīdot uz aizsardzības centru un pārejot uz 5-4-1. Turki veidoja vienu uzbrukuma vilni pēc otra, regulāri pārbaudīja modrību ar sitieniem no distances, taču Latvija ar milzu pūlēm izturēja un puslaika vidū dažu minūšu laikā izveidoja uzreiz četras bīstamas epizodes. Vispirms bija izcils pretuzbrukums un tikpat filigrāna Karašauska tehnika, taču bumbu no līnijas izsita Hākans Balta. Tā gan, iespējams, tik un tā būtu trāpījusi pa vārtu stabu. Nākamajā minūtē Rakels pēc centrējuma ar galvu sita pāri vārtiem, vēl pēc brīža Gabova piespēli vārtu priekšā vēlreiz noslaucīja Balta, bet pēc stūra sitiena ļoti tramīgi nospēlēja vārtsargs.

Turki negaidīto Latvijas ofensīvu izturēja un 77. minūtē diemžēl panāca savu. Gluži kā Rīgā, arī šoreiz vārti krita pēc sitiena no distances - Šelčukam Inanam, kurš atradās tieši pretī vārtiem, atļāva uzsist no aptuveni 24 metriem, un turku balsta pussargs meistarīgi ielika bumbu apakšējā vārtu stūrī (1:0). Sekoja Pahara atbilde - laukumā tika sūtīts Višņakovs, bet Karašausku nomainīja Šabala, un tieši krīzē esošais Valērijs vēlreiz kļuva par turku kapraci. Kompensācijas laika pirmajās sekundēs viņš no soda laukuma pusapļa trāpīja tuvajā apakšējā vārtu stūrī un izrāva 1:1. Vēl gan sekoja pāris turku standartsituācijas, bet Latvija nosargāja jau ceturto neizšķirtu šajā ciklā.

Turcijai joprojām neesam zaudējuši, taču viņiem cerības uz trešo vietu grupā tomēr vēl nav zudušas, jo Nīderlande savā laukumā zaudēja Islandei (0:1). Latvija nākamo spēli ciklā aizvadīs jau svētdien, kad plkst. 19:00 uzņems Čehiju, kas šovakar mājās atspēlējās pret Kazahstānu (2:1).

Turcija – Latvija 1:1 (0:0)
Vārti: Inans 77' - Šabala 90'+1
Brīdinājumi: Tufans – Tarasovs, Vaņins, Šabala
Turcija: Babadžans – Erkins, Balta, Azizs, Tufans – Turans, Inans Čalhanolu– Šens (Buluts 55'), Jilmazs (Topals 84'), Tere (Ezbairakli 58')
Latvija: Vaņins – Maksimenko, Jagodinskis, Dubra, Gabovs – Laizāns (E. Višņakovs 82'), Tarasovs – A. Višņakovs, Cauņa (Zjuzins 60'), Rakels – Karašausks (Šabala 85')
Galvenais tiesnesis: Stefans Juhannesons (Zviedrija)