Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Latvijas izlase mēģinās sarūpēt kārtējo neveiksmi Turcijai

© f64

Latvijas futbola izlase šovakar 21:45 aizvadīs septīto spēli "Euro 2016" atlases ciklā, spēkojoties ar Turcijas valstsvienību, kura līdz šim pret Latviju cietusi tikai neveiksmes (turkiem arī neizšķirts pret latviešiem ir neveiksme). Spēles tiešraide kanālā LTV 7.


Turcija ir viena no retajām pie "virs vidējā līmeņa" pieskaitāmajām futbola izlasēm, kurai Latvija vēl ne reizi nav piekāpusies, lai arī spēlēts salīdzinoši bieži. Šovakar Konjā norisināsies jau piektā abu izlašu tikšanās pēdējo 12 gadu laikā, bet līdz šim reģistrēti trīs neizšķirti (viens pārbaudes spēlē) un viena Latvijas uzvara. Viesos Turcijā gan aizvadīts tikai viens mačs, taču patiesi īpašs, jo neizšķirts 2:2 ielika pēdējo bruģakmeni Latvijas ceļā uz "Euro 2004" finālturnīru Portugālē.

Turcija savus vislabākos laikus gan šobrīd nepiedzīvo, un arī šajā kvalifikācijas grupā otrā vieta izskatās ļoti grūti aizsniedzama, savukārt, lai tiktu trešajā, būs jāapsteidz Nīderlande. Katrs lai pats vērtē, cik tas viegli vai grūti. Turki nav zaudējuši piecās spēlēs pēc kārtas un vēl ne reizi 2015. gadā, kā arī palikuši sausā divos mačos pēc kārtas, tiesa, 12. jūnijā Kazahstānā tikai 83. minūtē Arda Turans izrāva uzvaru 1:0 un paglāba no cerības praktiski dzēšoša neizšķirta.

Turans arī šovakar būs Turcijas sastāvā, turklāt spēlei varētu būt noskaņojies ar īpašu motivāciju - kā nekā, vasaras pārejas uz "Barcelona" dēļ mačs pret Latviju viņam būs pirmais nopietnais šosezon. "Barcelona" joprojām spēkā ir transfēru liegums, līdz ar to Turanu tā varēs pieteikt tikai janvārī. Bet citādi turkiem ierindā šoreiz ir teju visi labākie, izņemot traumēto Gekhanu Genilu no "Fenerbahce", kurš šajā atlases ciklā bija regulārs pamatsastāva labās malas aizsargs.

Savukārt Latvijas sastāvā šovakar varētu atgriezties Aleksandrs Cauņa, kurš kopš 2013. gada septembra piedalījies tikai vienā izlases spēlē (36 minūtes nelaimīgajā 0:6 pret Nīderlandi). Pēdējās divas spēles pret turkiem lieliskas izdevušās Valērijam Šabalam, kurš tajās guvis trīs vārtus, taču pašreizējā situācija liecina, ka uzbrucēja vieta tiks uzticēta Eduardam Višņakovam. Bez kluba joprojām ir Kaspars Gorkšs, un ja Marians Pahars izšķirsies par viņa nesūtīšanu pamatsastāvā, tad nāksies arī noteikt jaunu izlases kapteini.Vakar preses konferencē Marians Pahars skaidras norādes par savu sākumsastāva izvēli nesniedza, atstājot vietu pārsteigumiem, no kuriem viņš šajā amatā nav izvairījies.

 
 
 

Latvijas iespējamais sākumsastāvs: Vaņins - Gabovs, Dubra, Jagodinskis, Maksimenko - Cauņa, Tarasovs - A.Višņakovs, Zjuzins, Rakels - E.Višņakovs

Lai arī par saviem rezultātiem 2015. gadā Pahars nav ko kaunēties, kā nekā divi neizšķirti pret Čehiju un Ukrainu un nemaz ne traģiskais zaudējums Nīderlandei, diemžēl šovakar var pienākt brīdis, kad oficiāli jāpaziņo, ka Latvija "Euro 2016" finālturnīrā nespēlēs. Cerības finālturnīru sasniegt nebija lielas jau pēc pašas pirmās cikla spēles, kad netika uzvarēta Kazahstāna, taču, ja šodien Latvija zaudē, bet Nīderlande uzvar Islandi, trešo vietu Pahara vadītā izlase vairs nevarēs aizsniegt pat teorētiski. Viss gan loģiski, jo pēdējo uzvaru PČ vai EČ atlases ciklā Latvija guvusi gandrīz tieši pirms diviem gadiem - 2013. gada sestajā septembrī 2:1 pret Lietuvu.

Līdz ar to nav nepareizi teikt, ka Turcijai šodienas mačs izšķirs daudz vairāk, turklāt viņi ir apņēmības pilni revanšēties par iepriekšējām neveiksmēm. Izpirktas ir visas pieejamās biļetes, kas nozīmē, ka maču klātienē vēros apmēram 42 tūkstoši līdzjutēju. Turcijas līdzjutēji slaveni ar savām izdarībām un vētraino atbalstu, turklāt spēle notiks Konjā, lai neatkārtotos tāds incidents kā pirms gada Stambulā, kad vietējie "Galatasaray" līdzjutēji iesildīšanās laikā apvainoja "Fenerbahce" vārtsargu Volkanu Demirelu tiktāl, ka viņš atteicās izlases rindās iziet laukumā pret Kazahstānu. Konjas jaunajā stadionā šī būs pirmā spēle izlašu līmenī.

Šodienas maču apmeklēs arī Turcijas prezidents Redžeps Erdoans, kurš tāpat kā pārējie vietējie līdzjutēji vēlas redzēt pierādījumu trenera Fātiha Terima vārdiem, ka iepriekšējās neveiksmes pret Latviju bijusi tikai sakritība. Erdogana vizīte gan atcelta, tač Pahara vadītā izlase tāpat centīsies piespiest Terimu meklēt jaunus attaisnojumus, turklāt ne tuvu nav arī tā, ka šodienas spēle Latvijai paredzēta tikai prestiža pēc. Latvijai turnīra tabulā joprojām jācenšas aiz sevis noturēt Kazahstānu, turklāt teorētiski šodien iespējams arī nonākt tikai divu punktu atstatumā no turkiem, kas ļautu vēl domāt par ceturtās vietas iegūšanu.

Spēles sākums 21:45 un tā norisināsies reizē ar septiņām citām "Euro 2016" atlases spēlēm. Sportacentrs.com piedāvās šiem mačiem sekot līdz teksta tiešraidē, savukārt Latvijas izlase spēle būs pieejama tiešraidē LTV7 kanālā. Bet klātienē Rīgā izlase varēs vērot sestajā septembrī, kad tā cīnīsies pret Čehiju.