Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Ostapenko dodas pēdējā cīņā "US Open" kvalifikācijā

© Ralf Reinecke

18 gadus vecā Latvijas dāmu tenisa līdere Aļona Ostapenko (WTA 114.) šodien plkst. 18:00 aizvadīs "US Open" kvalifikācijas 3. kārtas maču, sacenšoties ar divus gadus jaunāko ASV tenisisti Sisi Bellisu (WTA 161.).

Abas spēlētājās pirmajos divos mačos guva grūtas uzvaras, pa reizei uzvarot sīvā divu setu mačā un vienreiz pie panākuma tiekot trīs setu spēlē. Ostapenko ar 7:6(7), 6:4 apspēlēja Hiroko Kuvatu, bet nākamajā cīņā izglābās no zaudējuma pret Jūliju Gluško – 2:6, 6:0, 6:4. Aļona šajā mačā pēdējā setā bija iedzinējos ar 2:4.

Tikmēr Bellisa pārspēja divas krietni vecākas spēlētājas – vispirms ar 4:6, 6:1, 6:4 uzveikta 44(!) gadus vecā Kimiko Date-Kruma, bet pēc tam gūta uzvara pār 29 gadus veco Šveices spēlētāju Rominu Oprandi – 7:5, 7:5. Pirmajā mačā pret tehnisko japānieti Bellisa 3. setā bija iedzinējos ar 1:3.

Ar to Ostapenko un Bellisas līdzības nebeidzas. Abas vienreiz ar "wild card" spēlējušas "Grand Slam" pamatturnīrā. Kā zināms, Ostapenko vasarā kā Vimbldonas junioru čempione debitēja pieaugušo turnīrā, tur gūstot vienu uzvaru – pieveikta Karla Svaresa Navarro, pēc tam zaudēts Kristinai Mladenovičai.

Bellisai "wild card" bija pagājušajā gadā "US Open", viņa īpašo uzaicinājumu nopelnīja, uzvarot ASV U-18 čempionātā. Tobrīd vēl esot tikai 15 gadus veca, Sisi Ņujorkā sensacionāli sakāva pasaules 13. raketi Dominiku Cibulkovu – 6:1, 4:6, 6:4. Bellisa, kurai tas bija pirmais mačs pret Top 100 spēlētāju un kura iepriekš ne reizi nebija spēlējusi WTA pamatsacensībās, pēdējo setu uzvarēja no 1:3.

Un patiešām uzvarēja pati. Bellisa jau tik agrā vecumā nevar sūdzēties par pārliecības trūkumu. Viņa karjeras lielāko uzvaru nopelnīja ar sev zināmo vienīgo spēles veidu – agresīvu un augsta riska uzbrukuma tenisu (vēl viena līdzība ar mūsu Aļonu). Kad viss izdodas, tad notiek tā kā pērn pret Cibulkovu. "US Open" pamatturnīrā 15 gadus veca tenisiste maču nebija uzvarējusi kopš 1996. gada, kad tas izdevās Annai Kurņikovai. Protams, nākamo maču pēc tik lielas uzvaras Bellisa tādā pašā līmenī nospēlēt nespēja, zaudējot Zarinai Dijasai.

Ja Aļonai ir viens junioru "Grand Slam" tituls, tad Bellisai tas nav izdevies. Viņas labākais rezultāts ir pusfināls šogad Parīzē. Toties Bellisa ir bijusi junioru reitinga līdere, virsotni sasniedzot pagājušā gada septembrī. Aļonai augstākais punkts bija 2. vieta. Pieaugušo reitingā Bellisai rekords ir 152. vieta, kas sasniegta jūlijā.

Turpinot stāstu par abu talantīgo spēlētāju līdzībām, jāpabeidz par "Grand Slam" pieredzi. Jau minēju par "wild card" un pamatturnīriem. Zīmīgi, ka kvalifikācijā abām ir identiski sasniegumi. Arī Bellisa "French Open" kvalifikācijā zaudēja 1. kārtā, bet tagad "US Open" tikusi līdz 3. kārtai jeb finālam.

Bellisa uz "US Open" kvalifikāciju ieradās ar trīs zaudējumu sēriju. Viņa šogad tikai vienreiz uzvarējusi Top 100 spēlētāju, kas martā izdevās Maiami pret Dijasu. Salīdzinājumam – Aļonai šogad ir septiņas Top 100 uzvaras. Bellisa ir uzvarējusi trīs ITF 25 000 turnīros, visi uz "hard" seguma. Divi izcīnīti oktobrī, pēdējais februāra beigās.

Aļona šodienas mačā ir pavisam neliela favorīte. Viņai arī lielāka pieredze mačos pret augstāka līmeņa tenisistēm. Šodien labā ziņa tā, ka pretī stāsies spēles ziņā parocīga pretiniece, sliktā – jācīnās pret mājinieci, kurai būs liels fanu atbalsts. Bellisai atgriešanās patīkamā vidē ļāvusi gūt divas uzvaras, lai gan forma pirms došanās uz Ņujorku nebija laba.