Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

4.augusta jubilārs: leģendārais basketbolists Valdis Valters

Valdis Valters: «Visi gaida no valsts, bet katram pašam vajag veidot mazu biznesu, lai interesanti dzīvot un var arī nopelnīt» © Publicitātes foto

«Es patiešām neko vēl nezinu par dzimšanas dienas svinēšanu, turklāt es tās nekad nesvinu. Izņēmums bija 50 gadu jubileja, nākamā reize būs tad, kad man apritēs simts,» saka leģendārais latviešu basketbolists Valdis Valters (58). Viņa meitai Annai nesen bijusi vārdadiena, kopā pulcējusies visa lielā ģimene, un Valters smej, ka pārāk bieži ģimenē tak’ nevarot rīkot balles. «Un labāk nevajag atcerēties manus gadus.»

Visticamāk, šodien nekas īpašs nebūšot, iespējams, ja būs noskaņojums, kopā ar sievu un meitiņu aiziešot kaut kur vakariņās, un nebūšot nekādu dzimšanas dienas kulināro atribūtu, piemēram, tortes, jo kūkas viņš neēdot. «Tā gluži nav, ka negribu, lai atgādina manus gadus, bet lielas patikšanas svinēt man arī nav. Turklāt daļa bērnu un mazbērnu jau nemaz vairs nav Latvijā.»

Šo vasaru viņš galvenokārt pavada savās mājās Baltezerā, un jo mazāk cilvēku viņš redzot, jo labāk. «Negribu nevienu ne redzēt, ne dzirdēt, gribu ieiet mežā un mierīgi dzīvot,» nosaka gaviļnieks. Par to, ka vasara šogad padevusies samērā čābīga, viņš nesatraucas, jo darāmais visu laiku atrodoties, daudz laika paņemot sekošana aktualitātēm sportā un politikā, arī grāmatu lasīšana. «Patiesībā es daudz laika pavadu kopā ar meitu. Annai jau ir četrarpus gadu, nu jau viņai visu ko var sākt mācīt, lai pēc tam nav jāņem skolotājs. Un man vienmēr ir paticis strādāt ar bērniem, katrā ziņā daudz labāk nekā tikties ar pieaugušajiem,» saka Valdis Valters.

Pavisam drīz – 10. augustā – TV6 ēterā sāksies jaunā, nu jau ceturtā, sezona raidījumam Overtime TV, ko viņš veido kopā ar žurnālistu Armandu Puči un tēlu vārdā Guntis. Tiek solīts, ka arī jaunajā sezonā raidījuma veidotāji runās gan profesionāļiem, gan amatieriem, gan mājsaimniecēm saprotamā valodā, saucot lietas īstajos vārdos un parādot Latvijas sporta zvaigznes vēl neredzētos rakursos. Šo projektu Valdis Valters uzskata vairāk par atpūtu nekā darbu, jo tas nenogurdina, turklāt tajā galvenos grožus savās rokās tur kolēģis Puče.

«Ar basketbolu esmu uz jūs,» viņš smejot nosaka, bet atzīst, ka sekojot Kristapa Porziņģa gaitām NBA. Uz Eiropas čempionāta basketbolā vīriešiem spēlēm, kas startēs septembra sākumā, viņš tomēr iešot, jo «ir jāiet, ieplānotas pārraides, bet citādi diez vai ietu». Par mūsu komandas sekmēm viņš ir atturīgs, vien pasaka: «No grupas tiksim ārā, bet tālāk nekas spīdošs nav gaidāms.»

Pēdējā laikā lielu iedvesmu viņš gūstot no grāmatām, nesen lasījis par Alberta Einšteina dzīvi. «Katra unikāla cilvēka dzīvē ir interesanti pavērsieni, par to interesanti lasīt. Manā jaunībā tādu grāmatu nebija, tagad var daudz vairāk izvēlēties,» teic Valdis Valters. Pirms dažiem gadiem klajā nāca viņa autobiogrāfija Dumpinieks ar ideāliem, un neko jaunu viņš šobrīd nerakstot, bet filmu gan varētu uzņemt. «Pirms 20 gadiem man teica, lai rakstu grāmatu, un tai briedu patiešām ilgi. Pirms kāda laika man piedāvāja arī veidot filmu, bet nezinu, vai tāda kādreiz taps, lai gan stāsts ir. Protams, galvenais ir – tam nobriest,» saka Valdis Valters. Tā kā viņa dzimšanas diena šogad iekrīt tajā laikā, kad Latvijā vasara tikai sākas, vienīgais, ko viņam varot novēlēt, ir – dzīvesprieks. «Jo vecāks cilvēks kļūst, jo lielākam dzīvespriekam viņā jābūt. Mūsu sabiedrībā veterāni lielākoties cīnās ar problēmām, nevis bauda dzīvi. Es cenšos iet pa citu ceļu, un tieši par to arī varētu uzrakstīt grāmatu – kā negausties par dzīvi, kā atrast sev pielietojumu, un tas, starp citu, ir valstiska problēma. Cilvēki, kas ilgu laiku dzīvojuši sociālismā, lielākoties gaida pensijas, nevis domā par to, kā pilnasinīgi dzīvot un justies laimīgam,» ir pārliecināts Valdis Valters.