Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Samoilovs un Šmēdiņš uzsāks EČ cīņas Klāgenfurtē

© F64

Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš šodien uzsāks dalību Eiropas 2015.gada čempionātā pludmales volejbolā. Turnīrā, kas risinās Austrijas pilsētā Klāgenfurtē, kas tiek dēvēta par pludmales volejbola Meku, Latvijas dueta pirmie pretinieki būs mājinieki Aleksandrs Hūbers un Robins Zeidls. Mača sākums plānots plkst. 17:00 pēc Latvijas laika.

Latvijas duets turnīrā ir izlikts ar 2. numuru un B apakšgrupas pirmajā spēlē plkst. 17 pēc Latvijas laika tiksies ar mājiniekiem Aleksandru Hūberu/Robinu Zeidlu (Alexander Huber/Robin Seidl, 31.), kuri turnīrā startēs ar īpašo ielūgumu jeb "wild card". Pasaules kausa posmos Austrijas duets šosezon ne reizi nav spējis pārvarēt kvalifikācijas turnīra barjeru, vienmēr ierindojoties 33. vietā. Austrijas pludmales volejbolisti nevar lepoties ar milzu augumiem, bet vienmēr ir sīksti pretinieki ikvienam pārim. Abās savstarpējās cīņās Latvijas duets bijis pārāks divos setos. Dueti abas reizes tikušies 2013. gada vasarā. Ceturtdien Samoilovu/Šmēdiņu gaida cīņa ar spāņiem Fransisko Marko/Kristianu Garsiju (Francisco Marco/Christian Garcia, 18.), bet grupu turnīru viņi pabeigs ar spēli pret itāliešiem Aleksu Ranjēri/Adrianu Karambulu (Alex Ranghieri/Adrian Carambula, 15.).

Latvijas duetam šī sezona bijusi visai saraustīta, kam par iemeslu ir Jāņa Šmēdiņa kājas savainojums un vēlāk veiktā operācija. Šobrīd gan ar kāju Jānim viss ir kārtībā un tā nekādas problēmas savainojuma sekas nesagādā. Kājas muskulis gan vēl nav tajā formā, kādā ierasti, bet par sāpēm ceļgalā Jānis vairs nesūdzas. Pēc Eiropas čempionāta sacensību kalendārā būs divas brīvas nedēļas, kuru laikā tad arī tiks piestrādāts pie fiziskās kondīcijas.

Nelielu satraukumu rada pēdējo dienu smagie pārlidojumi. No Pasaules kausa posma Japānā Jānis un Aleksandrs atgriezās vien pirmdienas vakarā, bet jau otrdien agri no rīta devās ceļā uz Klāgenfurti. Aklimatizācijas problēmu pirms došanās uz Eiropas čempionātu uzsvēra arī viens no mūsu pāra treneriem Andris Šmēdiņš, kurš kopā ar komandu devies arī uz Austriju. Aleksandrs Samoilovs īsi pēc ierašanās Klāgenfurtē apstiprina, ka neliels nogurums ir, taču turnīra grafiks ir pateicīgs, lai iekustētos. Pirmās trīs spēles apakšgrupā jāaizvada trīs dienu laikā. „Nogurums ir… Šorīt pamodāmies jau septiņos no rīta. Organismam nedaudz jāpierod, taču atgriežoties Eiropā ir nedaudz vieglāk, nekā, ja būtu jāpierod uz otru pusi. Turnīra kalendārs ir visai pateicīgs. Visas komandas ir uzvaramas, un arī būtu jāuzvar. Es gan uzskatu, ka itāļu duets, kurš turnīrā izsēts vien ar 15.numuru, pēc spēku samēra ir nedaudz spēcīgāks. Viņi noteikti ir Eiropas top 10 pāris. Vakar patrenējāmies ar Krievijas duetu, lai uzspēlētu pret augumā raženu bloku,” skaidro Samoilovs, atklājot, ka šodien Latvijas komandai ieplānots vēl viens viegls treniņš, bet vakarā jau gatavošanās spēlei gan fiziski, gan morāli.

Eiropas čempionāta pamatturnīrā startēs 32 dueti, kuri ir sadalīti astoņās grupās pa četrām komandām katrā. Grupu uzvarētāji iekļūs uzreiz astotdaļfinālā, bet otro un trešo vietu ieguvējas spēlēs izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, kamēr grupu vājākajām komandām turnīrs būs noslēdzies. Samoilovs/Šmēdiņš iepriekšējos divos kontinenta čempionātos izcīnīja sudraba godalgas. 2013. gadā Latvijas duets finālā zaudēja spāņiem Pablo Ereram un Adrianam Gaviram, bet pirms gada atzina itāļu Paolo Nikolai un Danieles Lupo pārākumu.

„Klāgenfurtē organizācija vienmēr ir visaugstākajā līmenī. Šogad uzbūvētas tribīnes arī uz trešā un ceturtā laukuma, kas nav bijušas iepriekš. Arī sadzīviski viss ir līmenī, viesnīca laba, ar ēdināšanu viss labi,” atklāj Samoilovs, piebilstot, ka Latvijas dueta mērķis ir šajā turnīrā ir cīnīties par visspožāko no medaļu komplektiem – zelta. Runājot par turnīra galvenajiem favorītiem, Samoilovs piekrīt apgalvojumam, ka par medaļām čempionātā reāli var pacīnīties pat līdz desmit komandām, kas vēlreiz un vēlreiz paliecina, kāds šobrīd ir spēka samērs gan Eiropas, gan pasaules pludmales volejbolā.