Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Sports

Latvijas U18 izlase sagrauj čehus, cerības uz 1/4 finālu dzīvas

© FIBA/INTIME

Pirmo uzvaru Eiropas U18 čempionāta otrajā kārtā izcīnījuši Latvijas izlases basketbolisti, kuri svarīgā mačā ar rezultātu 92:56 sagrāva Čehijas vienaudžus. Līdz ar to pēc šīs spēles latvieši vēl saglabā iespējas iekļūt ceturtdaļfinālā.

 

Pēc vakar piedzīvotā zaudējuma pret Francijas U18 izlasi latviešiem vairs nebija kur atkāpties. Lai vēl cerētu uz vietu ceturtdaļfinālā, šodien obligāti bija jāuzvar Čehijas vienaudži, kuri līdz šim E grupā arī nav tikuši pie panākuma, vakar pamatīgi zaudējot Vācijai (47:74). Tāpat būtu jācer uz Spānijas un Serbijas izlašu neveiksmēm, lai Latvijas U18 izlasei rīt pietiktu vien ar uzvaru pār Spāniju, lai garantētu vietu ceturtdaļfinālā, atstājot aiz svītras serbus.

Spēles sākums izvērtās saraustīts, daudzo noteikumu pārkāpumu un kļūdu dēļ. Lai arī šī bija tā retā reize, kad tieši latviešiem bija neliels auguma pārsvars, spēle uz groza apakšu īpaši nevedās. Komandas galvenokārt guva punktus pēc ātrām pārejām uzbrukumā, ceturtdaļas vidū nelielā vadībā atrodoties Latvijai (9:6). Ceturtdaļas otrajā pusē latviešus pievīla metienu precizitāte soda laukumā, kas pretiniekiem ļāva panākt neizšķirtu (12:12). Čehi pirmajā ceturtdaļā izskatījās drošāki un pārliecinošāki, izvirzoties vadībā ar 16:12.

Otrās ceturtdaļas ievadā Latvijas basketbolisti turpināja vāji spēlēt abos laukuma galos, ļaujot čehiem divās minūtēs palielināt rezultāta starpību uz pusi (14:22). Saprotot, ka soda laukumā punktus neizdosies gūt tik labi cik cerēts, latvieši sāka regulāri uzbrukt no tālās distances. Pa reizei precīzs bija Eduards Hāzners un Verners Kohs, bet tas neļāva panākt lūzumu spēles gaitā. Čehi turpināja spēlēt ātru basketbolu, ar ko pretinieki tā īsti netika galā. Situācija krasi mainījās tuvojoties puslaika izskaņai, kad Latvijas U18 izlase veica 14:0 izrāvienu, dodoties atpūtā pie labvēlīga rezultāta 36:26.

Otro puslaiku aktīvi centās sākt Latvijas basketbolisti, iegūstot iniciatīvu un palielinot pārsvaru (44:31). Sajutuši spēli, latvieši centās izšķirt spēles liktenis jau trešajā ceturtdaļā. Čehi tomēr nedomāja tik viegli padoties un neļāva pretiniekiem veikt vēl kādu nopietnāku izrāvienu. Rezultāta starpība uz brīdi pieauga līdz 14 punktiem pēc Koha piektā precīzā tālmetiena, bet pusotru minūti līdz ceturtdaļas beigām latviešu pārsvars saruka līdz deviņiem punktiem (51:42). Latvijas izlase uzreiz atbildēja ar pieciem gūtiem punktiem, bet ceturtdaļa noslēdzās ar rezultātu 56:44.

 

Ceturtās ceturtdaļas pirmajās minūtēs Latvijas U18 izlase izšķīra šī mača likteni, veicot 14:2 izrāvienu. Čehi pilnībā salūza, nespējot gūt punktus, kamēr latvieši turpināja graut pretinieku, ceturtdaļas vidū pārsniedzot 30 punktu pārsvaru (79:46). Ceturtdaļas otrajā pusē iespēja tika dota rezervistiem, kuri turpināja komandas biedru iesākto. Mačs noslēdzās ar graujošu Latvijas uzvaru - 92:56.

Rezultatīvākais Latvijas komandā ar 22 punktiem bija Verners Kohs, realizējot sešus no astoņiem tālmetieniem, bet 13 punkti Eduarda Hāznera rēķinā. Čehijas izlasē ar 11 punktiem atzīmējās Ondrejs Fleišans.

Pēdējo spēli E grupā Latvijas U18 izlase aizvadīs rīt, kad, iespējams, izšķirošajā mačā tiksies ar Spānijas U18 izlasi, kurai šodien priekšā cīņa ar Vācijas vienaudžiem. Spēles sākums plkst. 16:45 pēc Latvijas laika.

E grupa, 28. jūlijs, Volosa

Latvija – Čehija 92:56 (14:18, 22:8, 20:18, 36:12)
Latvija: Kohs 22 (3pts 6/8), Hāzners 13, Raimo 11 (7 ab, 4 pb), Zoriks 10 (5 rp), Krūmiņš 9 (9 ab), Kraulis 8, Birkāns 5 (12 rp), Saulītis 4 (7 ab), Blumbergs 4, Jankovskis 3, Gūtmanis 2, Šiliņš 1.
Čehija: Fleišans 11, Čaloupka 9 (7 ab), Pursls 8 (7 ab), Davids 5 (6 ab), Goga 4, Jelineks 4, Roubs 4, Ceneks 3, Tuma 3, Smerda 3, Trunečeks 2, Dlugos.