Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Ostapenko šovakar otrais mačs Vimbldonā

© Ralf Reinecke

Latvijas dāmu tenisa pirmā rakete Aļona Ostapenko (WTA 147.) šodien turpinās savu pirmo "Grand Slam" turnīru, Vimbldonas 2. kārtā tiekoties ar Francijas tenisisti Kristinu Mladenoviču, kura atrodas ranga 38. vietā. Cīņas sākums ap plkst. 20:00.

Vimbldonas rīkotāji šogad izdalīja tikai piecas no pieejamajām astoņām "wild card". Vienu kā pagājušā gada junioru čempione saņēma Ostapenko. Latvijas tenisiste nav likusi vilties, jo 1. kārtā spēja sarūpēt sensāciju, ar 6:2, 6:0 nieka 52 minūtēs sagraujot ranga devītajā vietā esošo Spānijas tenisisti Karlu Svaresu Navarro. Aļonai tā ir karjeras pirmā uzvara pret Top 10 tenisistēm.

Lai cik tas kādam varbūt nešķistu dīvaini, ranga 38. vietā esoša Mladenoviča Ostapenko solās būt grūtāks pārbaudījums nekā pirmajā cīņā sagrautā Top 10 spēlētāja Svaresa Navarro. Tas ir spilgts piemērs tam, kā konkrēta seguma specifika ietekmē tenisistu sniegumu. Nav šaubu, ka Ostapenko pret spānieti uz māla būtu pavisam citas grūtības pakāpes mačs.

Francijas tenisistei ir daudz labāka serve un ievērojami spēcīgāks uzbrukums. Bīstamākais sitiens ir "forehand". Svaresa Navarro savu tenisu un trumpjus uz ļoti ātra seguma nevar izmantot tā kā, piemēram, uz māla vai lēna "hard". Savukārt Mladenovičai ātrie segumi ir pat ļoti ērti. Un viņa mēdz variēt ar spēli, dažreiz izmantojot "saīsinātos" sitienus.

Ja pirmajā cīņā viss bija atkarīgs no Aļonas, tad šodien tā nevar būt. Mladenoviča ir fiziski nobriedušāka un apveltīta ar pietiekami spēcīgu tenisu, lai nebūtu iebiedēta, saņemot Ostapenko triecienus. Svaresa Navarro pirmdien bija bezspēcīga, Mladenovičai ir ieroči, lai tādā spēlē uz ātra seguma atbildi parādā nepaliktu.

Taču arī pret tādu pretinieci ar jaudīgu tenisu Aļonai ir plusi. Proti, Ostapenko tādas sāncenses ir parocīgas, jo viņai nav pašai jāuztraucas par ātruma radīšanu, var izmantot pretinieces piedāvāto tempu. Latvijas pirmajai raketei labākais sitiens ir "backhand", censties Mladenovičai uzspiest vairāk iesaistīties "backhand" sitienu apmaiņās ir viens no veidiem, kā cerēt uz panākumiem. Kiki "forehand" noteikti ir labāks par sitienu no neērtās puses.

22 gadus vecajai Mladenovičai vecāki ir no bijušās Dienvidslāvijas. Pati dzimusi Francijā un šo valsi arī pārstāv sportojot. Abi vecāki nodarbojušies ar sportu – tēvs ar handbolu, bet māte ar volejbolu. Meitas virzīšana pa to pašu (sporta) taciņu ir loģiska izvēle, kuru nav nācies nožēlot.

Mladenovičas karjeras ir zīmīga ar to, ka viņa lielākos panākumus guvusi dubultspēlēs, bet pēdējā laikā spēj arvien labāk nospēlēt individuālajās sacensībās. Francijas tenisistei kopā ar Danielu Nestoru ir divi "Grand Slam" jaukto dubultspēļu tituli, 2013. gadā uzvarot Vimbldonā un 2014. gadā triumfējot Austrālijā, vēl divos finālos zaudēts. Viņa pagājušajā gadā ar Ungārijas tenisisti Timeju Babošu, kas ir viņas regulārā pāriniece, tika līdz Vimbldonas dubultspēļu finālam, zaudējot tā brīža labākajai komandai pasaulē Sārai Erani un Robertai Vinči.

Mladenovičai WTA līmenī dubultspēlēs ir jau 11 tituli, šogad uzvarēts trīs turnīros. Panākumi pāru sacensībās līdz šim viņai ierobežojuši progresu vienspēlēs, taču nav ļaunuma bez labuma. Proti, dubultspēles ļāvušas labā līmenī noslīpēt dažādus spēles elementus, ieskaitot spēli pie tīkla.

Mladenovičas šābrīža 38. vieta reitingā nedaudz atpaliek no viņas rekorda, kas ir 36. vieta (2013. gada augustā). Mladenoviča šogad guvusi jau 22 uzvaras, kas ir viņas karjeras rekords vienā sezonā. 2013. gadā viņai pilnā sezonā bija 21 uzvara. Runa ir tikai par WTA un "Grand Slam" pamatturnīru mačiem. Kiki maijā Strasbūrā uz māla sasniedza pirmo WTA vienspēļu finālu, trīs setos zaudējot Samantai Stousurai. Viņa šogad četros turnīros tikusi līdz ceturtdaļfinālam vai tālāk.

Kristina šovasar uz zālāja nospēlējusi ļoti labi, iekrājot 7-2 bilanci. Hertogenbošā viņa tika līdz ceturtdaļfinālam, tajā nespējot izmantot trīs mačbumbas pret Belindu Benčiču, savukārt Birmingemā sasniegts pusfināls, tajā piekāpjoties Karolīnai Pliškovai. No šī turnīra rezultātiem jāizceļ uzvara pār Simonu Halepu – 2:6, 6:0, 7:6(4).

Šis panākums bija zīmīgs ar to, ka Mladenoviča pirmo reizi ārpus Parīzes pārspēja Top 10 spēlētāju. Līdz šim bija pierasts, ka Mladenoviča savu labāko tenisu spēlē Francijas galvaspilsētā, jo visas iepriekšējās četras Top 10 uzvaras tika gūtas tieši tur. Mladenoviča vairs neeksistējošā turnīrā Parīzē, kas agrāk februāri notika uz "hard" seguma telpās, 2013. gadā pārspēja Petru Kvitovu, bet nākamajā gadā apspēlēja Halepu. Savukārt "French Open" viņai 2014. gadā uzvara pār Na Lī, bet šogad izdevies pārspēt Džīniju Bušāru, kura tobrīd vēl bija desmitniekā.

Kamēr Ostapenko 1. kārtā zaudēja tikai divus geimus, arī Mladenoviča uzvarēja ļoti viegli, ar 6:2, 6:1 sagraujot Rumānijas tenisisti Aleksandru Dulgeru. Zīmīgi, ka Mladenovičai tā ir pirmā uzvara Vimbldonā. Viņa no 2012. gada trīs reizes pēc kārtas zaudēja jau pirmajā mačā.

Lai arī Mladenoviča pirmajā mačā zaudēja tikai trīs geimus, viņas sniegums nemaz tik iespaidīgs nebija. Dulgeru palīdzēja ar 28 nepiespiestajām kļūdām. Divos setos! Pašai Mladenovičai bija 24, turklāt negatīva attiecība ar tīri uzvarētajām izspēlēm: 15-24. Tāpat jāatzīmē, ka Mladenoviča pretiniecei deva astoņas breika iespējas, no kurām Dulgeru spēja realizēt tikai vienu.

Ja Mladenoviča nospēlēs apmēram tāpat, Ostapenko būs labas izredzes. Aļonai, kā ierasts, vājā vieta ir otrā serve. Ostapenko aizvakar bija astoņas dubultkļūdas, bet ar otro servi uzvarētas tikai 9/22 izspēlēm jeb 41%. Tas nav labs rādītājs. Ja Svaresai Navarro nebija ieroču Aļonas otrās serves apdraudēšanai, tad Mladenovičai ir iespējas no tās gūt lielu labumu.

Ostapenko šodien spēlēs ļoti vēlu, viņai paredzēts pēdējais mačs 17. kortā. Tur vispirms viena sieviešu turnīra spēle, kurai sekos divi vīriešu mači. Ostapenko ar Mladenoviču startēs pēc Leonardo Maijera un Marsela Granoljersa mača. Sākums varētu būt ap 20:00, tiešraides jāmeklē internetā. Ostapenko un Mladenovičas mača uzvarētāja 3. kārtā sacentīsies ar Viktoriju Azarenku vai Kirstenu Flipkensu.