Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Latviešu elektroauto pārraksta Paikspīkas sacensību vēsturi

© Drive eO

Latvijas komandas "Drive eO" elektroauto šodien uzvarēja prestižajās Paikspīkas kalnābraukšanas sacensībās ASV. Jaunzēlandiešu sportista Rīsa Millena vadītais "PP03" auto bija labākais bija ne tikai atsevišķajā elektrisko mašīnu grupā, bet arī kopējā automobiļu ieskaitē.

Jau kvalifikācijā Andra un Kristapa Dambju komanda "Drive eO" uzrādīja lielisku rezultātu. Jaunzēlandieša Rīsa Millena vadītais elektroauto bija pārliecinoši ātrākais, bet vēl vajadzēja sevi apliecināt arī oficiālajās sacensībās. Sacīkstes automobiļu konkurencē sākās ar Millena startu, un jaunzēlandietis Paikspīkas virsotni sasniedza deviņās minūtēs un 7,222 sekundēs. Drīz startēja arī "Drive eO" sīvākais konkurents Nobuhiro Tadžima, taču japāņa laiks bija par 25 sekundēm lēnāks. Nākamie automobiļu ieskaites rezultāti bija vēl lēnāki – "deviņu minūšu klubiņam" spēja pievienoties vēl četri braucēji, bet pārējie finišēja ilgākā laikā.

Sacensību vidū savas korekcijas ieviesa laikapstākļi. Vietām trasē sākās pērkona negaiss, un vairāk nekā pusstundu trasē tika izsludināts pārtraukums. Pēc tā sacensību organizētāji pieņēma lēmumu saīsināt trasi (līdz virsotnei nebija iespējams tikt lielā nokrišņu daudzuma dēļ), līdz ar to kļuva pilnībā skaidrs, ka "Drive eO" uzrādītais rezultāts netiks pārspēts (raksta publicēšanas brīdī sacensības vēl turpinās).

Šovakar Paikspīkā tika pārrakstīta sacensību vēsture. Pirmo reizi automobiļu ieskaitē triumfēja elektroauto, turklāt labojot arī savas grupas rekordu. Iepriekš labākais rezultāts elektroauto ieskaitē bija Gregam Treisijam un "Mitsubishi MiEV Evolution III" (9:08.188), tomēr Millens un Latvijas komanda laboja šo rezultātu par nepilnu sekundi. Nepārspēts palika 2013. gadā uzrādītais automobiļu klases rekords. Pazīstamais autosportists Sebastians Lēbs pirms diviem gadiem sasniedza virsotni astoņās minūtēs un 13,878 sekundēs.

Paikspīkas sacensības notiek kopš 1916. gada un ir vienas no vecākajām auto un moto sacīkstēm pasaulē. Trase ir 20 kilometrus gara ar kāpumu no 1440 metru augstuma līdz 4300 metriem finišā.