Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

PČ pludmales volejbolā: cīņa par titulu un OS ceļazīmi

© FIVB

Četrās Nīderlandes pilsētās Hāgā, Amsterdamā, Roterdamā un Apeldornā no 26. jūnija līdz 5. jūlijam notiks pasaules čempionāts pludmales volejbolā. Šodien tiks aizvadītas divas atklāšanas cīņas, bet jau rīt pirmo maču aizvadīs arī vienīgā Latvijas komanda – Aleksandrs Samoilovs un Mārtiņš Pļaviņš. Šogad pasaules čempionāta dalībnieki cīnīsies ne tikai par pasaules čempionu titulu un naudas balvu, bet arī par ceļazīmi uz 2016. gada olimpiskajām spēlēm.


Izspēles sistēma


Gan vīriešu, gan sieviešu turnīrā izspēles sistēma ir vienāda. 48 komandas sākotnēji ir sadalītas 12 apakšgrupās, kuru ietvaros aizvada viena apļa turnīrus – katra ar katru. Turnīru pēc apakšgrupu sacensībām turpina visu grupu divas spēcīgākās, kā arī astoņas labākās trešo vietu ieguvušās komandas. Grupu uzvarētājiem nav jāpiedalās izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā, bet sāk šo turnīra fāzi ar otro kārtu. Turnīrs pirmo reizi risinās četrās dažādās pilsētās. Divas atklāšanas spēles šodien, kā arī pusfināli un spēles par medaļām turnīra pēdējās dienās notiks vienuviet – Hāgā. Kā vīri tā dāmas pasaules čempionātā dalīs viena miljona ASV dolāru lielo naudas balvu. Pasaules čempioni saņems 72 000 ASV dolāru, bet sudraba un bronzas medaļnieki attiecīgi par 18 un 30 tūkstošiem mazāk. Tāpat čempioniem papildu bonuss – katrs no čempionu duetiem garantēs savai valstij vienu ceļazīmi uz Riodeženeiro olimpiskajām spēlēm.

Favorīti


Dāmu konkurencē starp galvenajām favorītēm noteikti jāmin Brazīlijas pārstāves, kuras šajā sezonā Pasaules kausa tūrē burtiski dominējušas. Kopskaitā šosezon brazīlietes izcīnījušas deviņas medaļas (piecas zelta, divas sudraba un divas bronzas), bet aizvadītajā nedēļā ASV notikušajā „Grand Slam” turnīrā Brazīlijas pludmales volejbolistes aizņēma visu goda pjedestālu. Starp galvenajām favorītēm uz pasaules čempionāta medaļu izcīnīšanu noteikti būs arī Vācijas, Austrālijas un arī ASV pārstāves. Sava laukuma un līdzjutēju atbalstu varētu izmantot arī mājinieces.

Vīru turnīrā kaut ko prognozēt ir gandrīz neiespējami. Spilgti sezonu sākuši brazīlieši, taču izteiktu favorītu uz pasaules čempionu titula iegūšanu nav. Bukmeikeri visaugstāk vērtē brazīliešu Bruno un Alisona izredzes, līdzīgas izredzes nedaudz negaidīti prognozējot arī Numerdoram / Varenhorstam (Nīderlande), amerikāņiem Gibam un Patersonam, kā arī vēl vienam Brazīlijas duetam Pedro un Evandro. Kopumā Pasaules kausa tūrē pie medaļām šogad tikuši 10 dažādu valstu pārstāvji, kas tikai apliecina lielo konkurenci un līdzīgo spēku samēru šajā sporta veidā.

Pirms diviem gadiem Polijā par čempioniem vīru konkurencē nedaudz negaidīti kļuva nīderlandieši Aleksandrs Brauers un Roberts Mausens, bet dāmu konkurencē triumfēja Ķīnas pāris Čena Sū un Žī Šanga. Ja nīderlandiešiem savās smiltīs būs iespēja titulu aizstāvēt, tad 2013. gada pasaules čempionēm – nē. Ķīnas duets pēdējā laikā mokās ar dažādiem savainojumiem, un šī iemesla dēļ arī nav ieradies uz pasaules čempionātu tulpju zemē. Savainojumu sērga šosezon skārusi ne tikai Ķīnas dāmu pludmales volejbola pāri. Čempionātā savainojuma dēļ nepiedalās vairāki vadošie pasaules spēlētāji, kuru vidū ne tikai Jānis Šmēdiņš, bet arī ASV pārstāvis Fils Dalhauzers un vēl daži.

Čempionāta ievadā organizatori parūpējušies par diviem atklāšanas mačiem ar mājinieku piedalīšanos. Dāmu konkurencē spēcīgākais Nīderlandes pāris Mapelinka / Van Īrzela sacentīsies ar Kazahstānas pārstāvēm Maškovu / Cimbalovu, bet vīru cīņas ievadīs pieredzējušā Numerdora un Varenhorsta spēle ar Salvadoras pludmales volejbolistiem Tato / Pepe.

Vienīgā Latvijas komanda, kas par tādu izveidojās nepilnu nedēļu pirms turnīra, Aleksandrs Samoilovs / Mārtiņš Pļaviņš pirmo spēli pasaules čempionātā aizvadīs 27. jūnijā, kad tiksies ar labi zināmo Krievijas duetu Dmitrijs Barsuks / Jaroslavs Koškarevs. Mūsējo izredzes un cerības turnīrā vairāk pētīsim rīt.