Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Gulbis "French Open" tiksies ar mājinieku Maū

© gulbis, teniss

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis (ATP 29.) šodien aizvadīs "French Open" 2. kārtas maču, sacenšoties ar Francijas tenisistu Nikolā Maū (ATP 116.). Gulbis uzvarējis abas iepriekšējās spēles pret Maū. Šodienas cīņas sākums ap plkst. 15:00.


Abi tenisisti 1. kārtā uzvarēja trīs setos ar līdzīgu rezultātu. Gulbis ar 6:4, 6:4, 7:6(3) pieveica Igoru Saislingu, bet Maū ar 6:3, 6:4, 7:6(4) apspēlēja 2012. gada junioru čempionu Kimmeru Kopežanu, kuram tā bija "Grand Slam" debija. Kamēr Gulbim bija divas brīvdienas no spēlēšanas, Maū vakar pārvarēja dubultspēļu sacensību 1. kārtu.

Saislings mačā pret Gulbi bija izvēlējies spēlēt gala līnijas tenisu, turklāt darbojās samērā pasīvi, vairāk paļaujoties uz Ernesta kļūdām. Tāds pats teniss viņa izpildījumā bija arī abu pirmajā mačā 2013. gada sezonas izskaņā Stokholmā. Proti, arī toreiz Saislings neriskēja pārāk bieži doties pie tīkla.

Toties šodien Gulbis noteikti saskarsies ar tipisku "serve&volley" tenisu pretinieka izpildījumā, jo Maū cita spēles plāna vienkārši nav. Francūzis daudz pie tīkla dosies ne vien paša serves geimos, bet arī uzņemšanā. Proti, ja cerīgi izdosies atsist Gulbja servi, viņš nelaidīs garām izdevību skriet pie tīkla un censties izspēli uzvarēt tādā veidā. Ko nozīmē cerīgi atsist servi? Tas ir to atvairīt tā, ka tev rodas laba iespēja uzvarēt konkrētajā izspēlē.

Maū 1. kārtas mačā pie tīkla bija 50 reizes, uzvarot vairāk nekā pusi punktu – 29/50. Viņš izcēlās ar 15 eisiem, ne reizi nepieļāva dubultkļūdas, toties pretiniekam deva 13 breika iespējas, no kurām "Grand Slam" debitants Kopežans izmantoja tikai trīs.

Gulbja trumpji mačos pret tādiem spēlētājiem kā Maū ir apvedošie sitieni. Francūzis pirmajā spēlē diezgan bieži tādā veidā iekrita. Šis spēles elements Gulbim būs pluss, tāpat arī vairāk opciju garajās izspēlēs, kurās viņš būs favorīts, pat neskatoties uz sliktas kvalitātes "forehand" sitienu. Maū ir jācer uz augstu pirmās serves procentu. Pirmajā mačā viņam bija 68%, uzvarot 79% pirmās serves punktu. Otrais rādītājs ir ļoti labs. Toties otrās serves punktos tikai 45%. Šī ir vēl viena lieta, kas Gulbim jāizmanto.

Maū spēles stils ir perfekts zālāja tenisam. Viņam uz šī seguma ir 49 uzvaras, kas ir par 40 vairāk nekā Gulbim, kurš uz zālāja nejūtas kā zivs ūdenī. Toties uz māla ir pilnīgi pretēja aina. Gulbim 65 uzvaras, kamēr Maū tikai 11. Ar šo statistiku vēlos uzsvērt to, ka ne visi tenisisti var labi spēlēt uz visiem segumiem. Tieši tāpēc Gulbis šodien uz māla ir ļoti liels favorīts.

Maū trīs no savām piecām uzvarām pret Top 10 spēlētājiem guvis tieši uz zālāja, Londonā apspēlējot Rafaelu Nadalu (7:5, 7:6(0)), Endiju Mareju, bet Hertogenbošā (finālā) uzveicot Vavrinku. No desmitnieka viņam uz "hard" uzvaras pār Sebastienu Grožānu un Ivanu Ļubičiču. Nikolā 14 reizes pieveicis Top 20 spēlētājus, var izcelt tādus spēlētājus kā Marins Čiličs, Žils Simons, Tomiji Hāss un Robredo (divreiz). Tāpat divas uzvaras viņam ir pār Ļubičiču. Tas viss uz zālāja vai "hard", bet uz māla viņš ne reizi nav apspēlējis Top 30 spēlētājus. Lūk, cik liela nozīme segumam ir konkrētu spēlētāju karjerās.

Maū četras reizes spēlējis ATP finālā, un visas, protams, bijušas uz zālāja seguma. 2007. gadā zaudēts gan "Queens Club" turnīrā Londonā, gan arī Ņūportā, bet 2013. gadā uzvarēti abi fināli – no kvalifikācijas Hertogenbošā, tobrīd rangā esot 240. vietā, un ar "wild card" Ņūportā. Šajos finālos pieveikti Vavrinka un Hjuits. Uz māla viņam ATP turnīros labākais rezultāts ir ceturtdaļfināls, kas bija 2006. gadā mazajā turnīrā Kasablankā. Maū savu rekordu rangā sasniedza ļoti vēlā karjeras posmā, pagājušā gada maijā 32 gadu vecumā tiekot līdz 37. vietai. Ārpus Top 100 viņš atrodas kopš septembra.

Gulbis ar Maū jau divreiz ticies un guvis uzvaras abos mačos. Pirmā cīņa bija 2012. gadā "Challenger" līmenī, bet otrais mačs notika pagājušā gada februārī ATP sacensībās Marseļā. Šodienas mačs notiks 2. kortā (ceturtais nozīmīgākais "French Open" korts) un varētu sākties ap plkst. 14-15. Viss atkarīgs no tā, cik ātri beigsies Vavrinkas un Dušana Lajoviča spēkošanās. "French Open" rāda abi Eurosport kanāli, tiesa, Gulbja šodienas spēlei parādīties TV ekrānos nav labas izredzes, jo tajā laikā notiks globālai auditorijai daudz pievilcīgāki mači. Uztraukumam gan nav pamata, jo no šā gada internetā ir pieejamas video tiešraides no visiem spēļu kortiem. Legālu straumēšanu piedāvā Eurosport Player, kas gan ir maksas pakalpojums.

Mača piezīmes
● Gulbis šogad vēl nevienā turnīrā nav guvis divas uzvaras pēc kārtas. Pēdējo reizi tas notika oktobrī Maskavā.
● Gulbis "French Open" trīs reizes spēlējis pret Francijas tenisistiem. Uzvarēta pirmā spēle pret Mikelu Lodrā (tāds pats stils kā Maū), bet zaudēts Žiljēnam Beneto (ar izstāšanos) un Gaelam Monfīsam.
● Gulbis abas uzvaras pret Maū guvis Francijā.
● Gulbis uz māla tenisistiem, kuri atrodas ārpus Top 100, nav zaudējis gandrīz divus gadus – pēdējā neveiksme 2013. gada jūlijā Hamburgā pret Janu Hajeku.
● Maū līdz "French Open" šogad pamatturnīros nebija guvis nevienu uzvaru, divreiz zaudējot Janam-Lenardam Štrufam un vienreiz piekāpjoties Endijam Marejam.
● Ieskaitot "Challenger" turnīrus un ATP kvalifikācijas, Maū šogad 13-9 bilance, uz māla: 2-2. Bez Kopežana pieveikts arī Žuau Sousa.
● Māls Nikolā ir pēdējā vietā veiksmīgāko segumu sarakstā. Uz māla viņam tikai 11 uzvaras, uz "hard" 60, bet uz zālāja 49.
● Maū uz māla vēl ne reizi nav pieveicis Top 30 spēlētāju! Viņa lielākā uzvara uz šī seguma gūta 2012. gadā "French Open" pret citu mālu nemīlošu tenisistu Endiju Rodiku (#33).
● Maū Top 30 spēlētāju uz jebkura seguma pēdējo reizi pieveica pagājušā gada augustā, kad Vinstonseilemā uz "hard" apspēlēja 18. numuru Tomiju Robredo.
● Maū tikai divreiz spējis māla turnīros gūt divas uzvaras pēc kārtas – 2006. gadā Kasablankā un 2012. gadā "French Open".
● Maū kontā ir divas uzvaras piecu setu mačus. Divās no šīm cīņām viņš bija iedzinējos ar 0-2. Tādā veidā 2010. gadā Vimbldonas kvalifikācijā apspēlēts Štefans Kubeks nākamajā gadā "US Open" Roberts Farahs.
● Maū ir piedalījies tenisa vēsturē ilgākajā spēlē.
● Maū zaudējis pēdējos sešus mačus, kuros bijis vairāk par trim setiem.
● 1. kārtā uzveicot Kopežanu, Maū pārtrauca sešu zaudējumu sēriju "Grand Slam" turnīros.
● Maū uzvarējis tikai divas no pēdējām 11 "Grand Slam" līmeņa spēlēm. Abas bijušas pret tenisistiem, kuri atrodas ārpus Top 90.