Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

SOK kritizēšana sašūpo starptautiskā sporta jumtu

© Scanpix

107 starptautisko sporta federāciju jumta organizācijas "SportAccord" kongress šonedēļ Sočos sākās ar negaidītu pavērsienu - organizācijas prezidents savā runā bargi kritizēja Starptautisko olimpisko komiteju (SOK). Tā rezultātā vairākas federācijas apturēja savu dalību šajā organizācijā. Vēlāk pārdrošais orators atvainojās par izvēlēto formu un laiku, tomēr neatkāpās no izteikumu satura.

Kā jau ziņots, 2014. gada "SportAccord" kongresā tika paziņots olimpisko sporta veidu rangs, pēc kura tiks sadalīta nauda par piedalīšanos Riodežaneiro gada olimpiskajās spēlēs.

Visiem par pārsteigumu, 2015. gada kongresā "SportAccord" prezidents Mariuss Vizers savā runā kritizēja SOK, tostarp norādīja, ka šī sistēma ir "novecojusi, nepareiza, netaisnīga un vispār nav pārredzama".

Šādi paziņojumi izraisīja tūlītēju negatīvu reakciju. Ziemas olimpisko sporta federāciju asociācija norādīja, ka nepiekrīt minētajai kritikai. Turpinājumā savu dalību "SportAccord" organizācijā apturēja Vasaras olimpisko sporta federāciju asociācija, kuras protestam pievienojās 27 no 28 pārstāvēto sporta veidu federācijām (izņemot Starptautiskā džudo federāciju, ko vada... "SportAccord" prezidents), Izstājās arī vieglatlētikas, ložu šaušanas, loka šaušanas federācijas un Starptautiskā paralimpiskā komiteja.

Vizers sākotnēji paziņoja, ka neatkāpsies no saviem vārdiem, turklāt norādīja, ka SOK musina federācijas uz izstāšanos no "SportAccord". Jūtot negatīvās sekas, revolucionārais funkcionārs vēlāk gan atvainojās par to, ka saviem izteikumiem nebija izvēlējies piemērotu laiku un pasniegšanas manieri.