Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Talantīgais Novaks Džokovičs triumfē arī Montekarlo

© Youtube

Pasaules labākais tenisa spēles meistars Novaks Džokovičs svētdien, 19. aprīlī, kļuva par pirmo tenisistu, kurš uzvarējis sezonas pirmajos trīs "Masters 1000" turnīros – Indianvelsā, Maiami un Montekarlo. Džokovičs Montekarlo finālā ar 7:5, 4:6, 6:3 pieveica Tomāšu Berdihu.

Novaks Džokovičs otro dienu pēc kārtas pirmajā geimā zaudēja savu servi. Serbijas tenisists maču sāka pavirši, bet Tomāšs Berdihs trakoja ar lieliskiem uzbrukumiem, ātri iegūstot divas breikbumbas. Džokovičam tūlīt norāvās sitiens, un Berdihs tika pie starta handikapa.

Džokovičs drīz ieslēdza savu slaveno aizsardzību un sagaidīja ļoti daudz Berdiha kļūdu – Tomāšs, esot vadībā ar 3:1, zaudēja četrus geimus pēc kārtas! Novaks pēc tam nespēja izservēt 1. setu. Vairākus geimus nospēlējot gaužām vāji, Berdihs saņēmās un atkārtoja cīņas pirmajā geimā redzēto, otro reizi setā nobreikojot ranga līderi. Džokovičs breikbumbas izspēlē retu reizi setā neizturēja garu sitienu apmaiņu no gala līnijas un ar "forehand" iesita tīklā – 5:4 arvien vēl Džokoviča labā.

Berdihs pēc tam viegli noturēja savu servi, bet divus geimus vēlāk to pašu paveikt nespēja, netiekot līdz taibreikam. Tomāšam jau atkal vairākas rupjas kļūdas, kas noveda pie pretinieka setbumbām. Berdihs ar "smešu" un diagonālo "forehand" sitienu atspēlēja divas setbumbas, bet Džokovičs tūlīt nopelnīja trešo. Šoreiz agresīvu tenisu nodemonstrēja Novaks, setu savā labā noslēdzot ar sitienu stūrī – 7:5.

2. setā pirmajam breika iespēja radās Džokovičam, taču Berdihs ceturtajā geimā spēja nosargāt servi. Džokovičs piektajā geimā izglābās no 0:40. Divu no trīs breikbumbu izspēlēs Berdiham bija iespējas. Vispirms liels auts, atsitot pretinieka otro servi, bet pēc tam kļūda pie tīkla, netrāpot vienkāršu "volley" sitienu. Džokovičs izvirzījās vadībā ar 3:2, tobrīd mačs uz stundu tika pārtraukts lietus dēļ. Abi tenisisti lietū jau bija nospēlējuši dažus geimus, taču vairāk nevarēja atļauties, jo lija arvien spēcīgāk.

Mačam atsākoties, Berdihs sestajā geimā atspēlēja breikbumbu – Toms ar pacietīgu spēli izkārtoja vieglu "smešu". Džokovičam tik labas sekmes nebija, un Nole septītajā geimā bija spiests padoties čeha uzbrukumam. Berdihs breiku ieguva ar trešo mēģinājumu konkrētajā geimā.

Pirmo breikbumbu viņš izniekoja ar neprecīzu "forehand" sitienu, otro Džokovičs atspēlēja ar sensacionālu diagonālo apvedošo sitienu, bet trešo novērst nespēja. Berdihs lieliski sita stūros, Džokovičs "vilka" ārā bumbiņu, taču šoreiz viņa slavenā aizsardzība neizturēja. Berdihs uz "smagāka" seguma jutās ļoti labi un iegūto pārsvaru nosargāja, setā uzvarot ar rezultātu 6:4.

Abiem tā bija tikai trešā tikšanās uz māla, un visos gadījumos uzvarētāja noskaidrošanai bijuši nepieciešami trīs seti. 2012. gadā Montekarlo pusfinālā Džokovičs uzvarēja ar 4:6, 6:3, 6:2, bet 2013. gadā Romā Novaks izsēja seta un 5:2 pārsvaru, zaudējot ar 6:2, 5:7, 4:6. Šoreiz atkal kārta uzvarēt Džokovičam, kurš izcīnīja otro Montekarlo titulu. Pirmais bija 2013. gadā.

Berdiham pēdējā seta ievadā "nobruka" sitiens no labās puses – Tomāšam pirmajos divos geimos piecas "forehand" nepiespiestās kļūdas, un Džokovičs ātri tika pie breika. Tūlīt sekoja vēl viens, no pasaules labākais tenisists bija šķietami komfortablā vadībā ar 4:0. Tik liels pārsvars viņu "iemidzināja", un Berdihs vienu breiku uzreiz atspēlēja.

Daudz netrūka, lai Tomāšs atgūtu arī otro. Viņš septītajā geimā ar diviem "backhand" sitieniem pa līniju ieguva breika iespēju, taču mirkli vēlāk nespēja pāri tīklam atsist Džokoviča otro servi. Berdihs priekšpēdējā geimā atspēlēja mačbumbu, bet novērst zaudējumu viņam nebija lemts, jo Džokovičs maču izservēja pārliecinoši un uzvarēja ar rezultātu 7:5, 4:6, 6:3. Džokovičs savstarpējos mačos pret Berdihu tagad ir iespaidīgā vadībā ar 19-2!

Ar Džokoviča uzvaru Montekarlo saistītie fakti

◊ Džokovičs ir pirmais tenisists, kurš uzvarējis sezonas pirmajos trīs "Masters 1000" turnīros. Ranga līderis šosezon nepārspēts palika arī Indianvelsā un Maiami.

◊ Uzvarot Montekarlo, Džokovičs atkārtoja Rafaela Nadala 2013. gada panākumu, izcīnot četrus "māsterus" pēc kārtas. Rafa togad uzvarēja Madridē, Romā, Monreālā un Sinsinati. Džokovičam četri "Masters 1000" tituli pēc kārtas, skaitot ar pagājušo sezonu, kad viņš uzvarēja sezonas pēdējā "Masters 1000" turnīrā Parīzē.

◊ Džokovičs šī līmeņa turnīros guvis 21 uzvaru pēc kārtas. Pēdējais zaudējums viņam bija oktobrī Šanhajas pusfinālā pret Rodžeru Federeru.

◊ Augstākā līmeņa turnīros – "Grand Slam", "Masters 1000" un "ATP World Tour Finals" Džokovičam jau 32 uzvaras pēc kārtas!

◊ Džokovičs šodien izcīnīja 23. "Masters 1000" sērijas titulu, noķerot Federeru. Visvairāk titulu ir Nadalam (27).

◊ Džokovičs šogad uzvarējis jau četros turnīros, bez pieminētajiem trim "māsteriem" viņam arī triumfs "Australian Open". Karjerā kopumā viņam 52 ATP vienspēļu tituli.

◊ Džokovičam "Masters 1000" finālos 23-10 bilance. Novaks uzvarējis 18 no pēdējiem 39 turnīriem šajā līmenī jeb savācis gandrīz pusi no iespējamiem tituliem šajā laika posmā.

◊ Berdihs uzvarējis tikai vienu no četriem "Masters 1000" fināliem, kas viņam izdevās 2005. gadā Parīzē.

◊ Berdihs šogad zaudējis visus trīs finālus – Dohā fiasko pret Davidu Fereru, bet Roterdamā neveiksme pret Stenu Vavrinku. Karjeras bilance finālos viņam ir negatīva: 10-17.