Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Sports

IIHF piespriež Freibergam divu gadu diskvalifikāciju

© f64

Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Disciplinārlietu komisija beidzot paziņojusi savu lēmumu Latvijas hokeja izlases aizsarga Ralfa Freiberga dopinga lietā, piespriežot viņam diskvalifikāciju uz diviem gadiem. Daļu soda viņš jau izcietis, un diskvalifikācijas termiņš beigsies 2016. gada 22. februārī.

Ralfs Freibergs diskvalifikācijas laikā nevar piedalīties IIHF rīkotajos turnīros un IIHF dalībvalstu rīkotajos turnīros, kas izslēdz viņa dalību Prāgā gaidāmajā pasaules čempionātā. Diskvalifikācijas sākuma datums noteikts kā 2014. gada 23. februāris, kas nozīmē, ka lielākā soda daļa jau izciesta, un teorētiski nākamā gada pasaules čempionātā Freibergs būs tiesīgs piedalīties.

Sodu viņš saņēmis par anti-dopinga reglamenta pārkāpumiem Soču olimpiskajās spēlēs pirms gada, kad tika pieķerts aizliegto vielu lietošanā. No Latvijas izlases olimpiskajā turnīrā dopinga lietošanā tika pieķerts arī Vitālijs Pavlovs, kura gadījumā vainu gan uzņēmās ārsts. Tas gan nekavēja IIHF no pusotra gada diskvalifikācijas piespriešanas. Pavlova diskvalifikāciajs termiņš iztecēs šī gada 31. oktobrī.

Gan Pavlovs, gan Freibergs šo sezonu aizvadīja Ziemeļamerikā ECHL līgā, tiesa, Freibergs arī piedalījās AHL komandas spēlēs. Freiberga analīzēs, kas tika ņemtas pēc Latvijas un Kanādas ceturtdaļfināla, tika konstatēta aizliegtā viela turinabols, pozitīvaa bija arī B prove. Freibergam sākotnēji tika piespriests pagaidu sods bez konkrēta termiņa, bet pats hokejists vērsās Sporta arbitrāžas tiesā, kura viņa prasību neapmierināja.

IIHF paziņojumā norādīts, ka šī gada februārī Freiberga advokāts centies uzsvērt Soču laboratorijas neatbilstību prasībām un līdz ar to netiesīgu veikt šāda līmeņa analīzes, taču IIHF šo pieņēmu noraidījusi, pavēstot, ka Soču laboratorija ir akreditēta Pasaules anti-dopinga aģentūrā, līdz ar to nav pamatota iemesla apšaubīt tās uzticību.

23 gadus vecais Freibergs šosezon ECHL aizvadījis 42 spēles, kuru laikā guvis 12 punktus (3+9), savukārt sešos AHL mačos izcēlies ar divām rezultatīvām piespēlēm. Savukārt Latvijas izlasē Freibergs, kurš aizvada savu pirmo sezonu profesionāļa statusā pēc vairākiem gadiem NCAA, aizvadījis 15 spēles un guvis trīs punktus (0+3).