Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

BK "Ventspils" aizvadīs pirmo BBL finālmaču

© bkventspils.lv

Trešdien, 25.martā, pirmo Baltijas Basketbola līgas fināla spēli aizvadīs BK "Ventspils" basketbolisti, savā laukumā uzņemot pašreizējos čempionus "Šiauliai" komandu. Mačs Ventspilī sāksies neierasti agri – pulksten 17:45.

Laikam jau nebūtu daudz melots, ja šo komandu spēles nosauktu par Baltijas klasiku, jo dažādos turnīros un dažādos gados komandas tikušās regulāri, bieži vien arī savā starpā dalot kādas godalgas. 2013. gadā BBL ceturtdaļfinālā BK "Ventspils" pieveica Šauļu komandu un vēlāk kļuva arī par čempioniem, bet pērn lietuviešiem izdevās apturēt ventspilniekus un pēc tam arī triumfēt visā turnīrā. Tagad komandas stāsies viena otrai pretī jau finālā un viena no tām kļūs par divkārtēju Baltijas čempionu.

Abas vienības šosezon BBL iesaistījās tikai izslēgšanas spēlēs, bet nedaudz vieglāks ceļš līdz finālam sanācis ventspilniekiem. Vai, precīzāk sakot, ventspilnieku tādu sev sarūpēja. Šauļu basketbolistiem pirmajās divās kārtās uzvaras sanāca pārliecinošas (pret "Parnu" 190:141, pret "Lietkabelis" 181:147), bet krietni pasvīst vajadzēja pret tautiešiem no Utenas "Juventus" pusfinālā. Savā laukumā "Šiauliai" svinēja uzvaru 73:69, bet atbildes mačā laiku pa laikam nonāca zaudētāju lomā arī divu maču summā. Spēles izskaņa tomēr veiksmīgāka bija pašreizējiem čempioniem. Sākoties pēdējai minūtei, mājiniekiem bija divu punktu pārsvars, bet savas iespējas vismaz izlīdzināt sērijas rezultātu "Juventus" neizmantoja – 60:60 un finālā otro reizi pēc kārtas iekļūst "Šiauliai".

Interesanti, ka Lietuvas čempionāta tabulā Utenas komanda ir pat par trim vietām augstāk, ieņemot ceturto pozīciju, kamēr Šauļu basketbolisti šobrīd ir septītie. Tiesa, komandas šķir vien četri punkti, tā kā skaidrs, ka tabulas vidusdaļā spēku samērs ir ļoti līdzīgs. Gan LKL, gan BBL komandas labākais punktu guvējs ir 22 gadus vecais uzbrucējs Rokas Giedraitis, bet arī lielāko atbalstu viņam snieguši vietējie spēlētāji Juliuss Juciks un Gintars Leonavičs. Komandā ir trīs leģionāri – amerikāņi Džonatans Lī, Džefs Alens un Raiens Olanders –, un katrs no tiem Baltijas mačos ir sarūpējis savu pienesumu. Lī līdz šim izdarījis 6,5 rezultatīvas piespēles (tiesa, divos mačos), Alens savācis 7,5 atlēkušās bumbas, bet 213 cm slaidais Olanders pie groziem ticis pie 4,7 bumbām. 10,7 punkti un 5,2 rezultatīvās piespēles pieredzējušā Rolanda Alijeva rēķinā.

"Šiauliai" līdz šim izcēlusies ar īstu komandas basketbolu, vidēji mačā atdodot ap 17 rezultatīvo piespēļu. Tiesa, ventspilniekiem šis rādītājs BBL ir vēl iespaidīgāks – 19,3. Lietuvieši sešās BBL spēlēs labāk uzbrukuši no tuvākas distances (58,3% pret 55,8%), toties tālmetienus precīzāk realizējuši ventspilnieki – 37,3% pret 29%. Šauļu basketbolisti ļoti apņēmīgi cīnījušies par atlējušajām bumbām pie viesu groza, vidēji mačā tiekot pie 12,2 tādām, kamēr BK "Ventspils" rēķinā 7,3. Pašreizējie čempioni nedaudz biežāk kļūdījušies un ļāvuši sāncenšiem gūt nedaudz vairāk punktu, bet arī paši spēlējuši rezultatīvāk, ventspilnieku 78,8 gūtajiem punktiem liekot pretī 84.

Ventspilniekiem ar punktu gūšanu līdz šim klājies ļoti līdzīgi – Mārtiņš Meiers (11,3) un Džerajs Grants (10,3) vidēji mačā iekrājuši divciparu skaitli, bet tuvu tam ir vēl vairāki spēlētāji. Šāds visas komandas pienesums, protams, ļoti noderīgs būtu arī finālā – jo vairāk stobru, no kuriem komanda var izšaut, jo sarežģītāk sāncenšiem. Tāpat skaidrs, ka no abiem rezultatīvajiem centriem būs nepieciešams arī stabils sniegums groza apakšā un atlēkušo bumbu atņemšana sāncenšiem. Jāpiebilst, ka arī šajos mačos nāksies iztikt bez amerikāņa Troja Bārnisa.

Nevar apgalvot, ka "Šiauliai" ir izteikta mājas komanda, jo gan savā laukumā bijuši smagi zaudējumi, gan viesos izdevies pakutināt nervus favorītiem, taču skaidrs, ka cerēt kaut ko saglābt tieši viesos nevajadzētu. Iespaidīgi BK "Ventspils" izdevās sākt BBL pusfinālu, un kas līdzīgs nepieciešams arī finālā. Katrā ziņā uz Šauļiem nepieciešams doties ar plusiem! Tāpēc jācer, ka pielāgošanās televīzijai un agrais spēles sākuma laiks nebūs iecirtis lielu robu līdzjutēju rindās, jo viņu atbalsts būs ļoti nepieciešams.

Atbildes spēle notiks 1. aprīlī Šauļos, spēles sākums 18:30. Uz spēli tiks organizēts līdzjutēju autobuss, aicinām pieteikties fanu sektorā "A sektors" trešdienas spēlē vai arī rakstot epastu info@bkventspils.lv.