Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Latvijas paralimpieši neziņā par startēšanu Riodežaneiro spēlēs

© Andris Pimenovs

Latvijas paralimpieši šobrīd ir neziņā par iespējām startēt Riodežaneiro spēlēs, jo netiek nodrošināts finansējums, lai starptautiskajos mačos varētu krāt olimpiskās kvalifikācijas punktus. No augstu sasniegumu sporta apakšprogrammas līdzekļi netiek piešķirti. LTV1 raidījumā paralimpiešu funkcionārs norāda, ka valsts izpratnē šie atlēti nav Latvijas labākie sportisti, to apstiprina arī atbildīgā ministre.

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile: "Valsts budžets šim gadam tika apstiprināts pavisam nesen. Tika definēts, ka "valsts finansējums augstu sasniegumu sportam" kategorija paredzēta cilvēkiem, kuri ir olimpiskās kustības dalībnieki, nevis paralimpieši."

Latvijas Paralimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Andris Ulmanis: "Latvijas Olimpiskajai vienībai un Latvijas Olimpiskajai komitejai ir augstu sasniegumu sporta apakšprogramma, kur tiek novirzīts apmēram 5,2 miljoni eiro. Mēs tajā programmā neesam, tātad neesam Latvijas labākie sportisti."

Latvijas Olimpiskajai komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis: "Lemjot par pieminēto jautājumu, tika konstatēts, ka valsts budžetā nepietiek līdzekļu ne tikai paralimpiskajai komandai, lai gatavotos paralimpiskajām spēlēm Rio. Nepietiekami līdzekļi ir arī Latvijas studentu sporta komandai, lai gatavotos un piedalītos universiādes sacensībās, kas notiks šovasar. Konstatēts, ka arī labākajiem atlētiem individuālajos sporta veidos nepietiek līdzekļu, lai pienācīgā veidā gatavotos olimpiskajām spēlēm Rio."

Trīs mūsējie šajās dienās vāc Riodežaneiro paralimpisko spēļu kvalifikācijas punktus tālajā Dubaijā (AAE) - "Grand Prix" sacensībās Aigars Apinis jau izcīnījis divas zelta godalgas, bet Dmitrijs Silovs ieguvis vienu zelta medaļu.

2014. gada Londonas paralimpiskajās spēlēs Aigars Apinis izcīnīja zeltu lodes grūšanā un sudrabu diska mešanā.