Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Džokovičs izcīna jau piekto "Australian Open" titulu

© Scanpix

Novaks Džokovičs svētdien Melburnā piekto reizi uzvarēja "Australian Open" turnīrā, sacensību finālā ar 7:6(5), 6:7(4), 6:3, 6:0 pieveicot Endiju Mareju. Britu pirmais numurs zaudējis visus četrus "Australian Open" finālus, bet Džokovičam titula mačos Melburnā perfekts 5-0 rādītājs. Džokovičs februāra pirmajā dienā kļuva par pirmo tenisistu ar pieciem "Australian Open" kroņiem Atklātās ēras laikā.

Divi seti divarpus stundās!

Pirmajam ar servi problēmas bija Novakam Džokovičam, kurš trešajā geimā spēja atspēlēt uzreiz trīs breikbumbas. Divas no tām novērstas ar servi, bet vienu ranga līderis atspēlēja, uzvarot 27 sitienu garā izspēlē. Endijs Marejs nākamajā geimā 0:40 deficītu atspēlēt neprata un nokļuva iedzinējos ar 1:3.

Marejs atspēlējās septītajā geimā, kurā viņam bija vēl trīs breikbumbas (šoreiz ne pēc kārtas). Pirmās divas izniekotas ar kļūdām, bet trešās breikbumbas izspēlē neizturēja Džokovičs, riskējot ar "backhand" sitienu, pēc kura bumbiņa ietriecās tīklā. Ticis atpakaļ setā, Marejs uzreiz atkal zaudēja servi, taču Džokovičs jau atkal nespēja nosargāt breika pārsvaru, šoreiz tas nozīmēja seta neizservēšanu.

Servējot par uzvaru setā, Džokovičam ļoti pasīvs geims, par tāda tenisa izvēli tiekot sodītam. Kamēr Džokovičs negribēja uzbrukt, Marejs to darīja un ar labiem rezultātiem, otro reizi setā atgūstot breiku. 72 minūtes ilgušā seta uzvarētājs noskaidrojās taibreikā. Tas sākās ar Džokoviča dubultkļūdu, bet vēlāk, esot vadībā ar 4:2, dubultkļūda gadījās Marejam. Endijam turpinājumā vēl vairākas neprecīzas darbības, un Džokovičs tomēr tika pie uzvaras 1. setā (7:6(5)), kam bija jānotiek krietni agrāk.

Džokovičs 2. seta sākumā uz pārdesmit minūtēm izskatījās pagalam sašļucis un, zaudējot vairākas izspēles no gala līnijas, ļāva Marejam iegūt 2:0 pārsvaru. Novaks tūlīt pēkšņi sāka spēlēt daudz labāk, kam "iemidzinātais" Marejs nebija gatavs, zaudējot četrus geimus pēc kārtas – 4:2 Džokoviča labā!

Pēc septītā geima mačs uz dažām minūtēm tika pārtraukts, jo kortā izskrēja protestētāji. Finālam atsākoties, Marejs spēlēja ļoti agresīvi, bet Džokovičs tādam tempam nebija gatavs, astotajā geimā zaudējot savu servi. Endijs ar "backhand" sitienu stūrī nopelnīja breikbumbu, kuru realizēja ar lielisku "forehand" uzbrukumu – 4:4. Divus geimus vēlāk Marejs no 15:40 ar diviem labām izspēlēm + Džokoviča lietu autu ieguva setbumbu, taču to izniekoja ar vienkāršā situācijā tīklā iesistu "backhand".

Džokovičs spēja panākt izlīdzinājumu 5:5, bet nākamajā geimā pats bija tuvu breikam. Turnīra pirmajam numuram bija trīs breikbumbas. Marejs divas atspēlēja ar servēm, bet viena bija ņemama. Džokoviču pievīla diagonālais "backhand" sitiens. Atkal jāspēlē taibreiks! Tajā Marejs izteikti dominēja garajās izspēlēs un ieguva vēl četras setbumbas (6:2). Pirmajā viņam kļūda, netrāpot korta tukšā pusē, vēl vienu Novaks atspēlēja ar savu servi. Taču visu izlieto ūdeni Džokovičam sasmelt nebija lemts. Marejs teicami uzņēma pretinieka servi, bet Džokovičam "volley" kļūda – 2. sets ar uzvarētu taibreiku Marejam, 7:6(4). Divu setu izspēlēšanai bija nepieciešamas divarpus stundas (2:32)!

Marejs atkal zaudē finālā, Džokovičam piektais tituls

3. seta sākums bija 2. seta ievada kopija. Džokovičs atkal izskatījās pārguris un ar ierobežotu kustību (iespējams, krampji). Marejs atkal to izmantoja un bija vadībā ar 2:0. Džokovičs pēc tam atkal skraidīja it kā dažas minūtes agrāk nekas nebūtu noticis un atspēlējās, šoreiz uzvarot trīs geimus pēc kārtas. Pirmo breiku skots zaudēja ar kļūdām. Džokovičs septītajā geimā ar "dropšotu" atspēlēja breikbumbu, bet pēc tam sagaidīja vēl vienu paviršu geimu Mareja izpildījumā (geims pabeigts ar dubultkļūdu), iegūstot 5:3 pārsvaru. Džokovičs 1. seta kļūdu neatkāroja un vēlreiz finālā izvirzījās vadībā setos: 2-1.

Divos setos pēc kārtas iekritis uz Džokoviča taktikas viltībām un vienā setā par to samaksājot ar zaudējumu, Marejs atgūties nespēja. Endijs 4. setu sāka ar kārtējo nesakarīgo geimu, jau pašā startā dodot Džokovičam breika pārsvaru. Džokovičs trešajā geimā breikbumbas izspēlē ar diagonālo "backhand" sodīja kārtējo Mareja vājo otro servi, iegūstot vēl drošāku pārsvaru. Otrā serve prognozējami bija Mareja klupšanas akmens šodienas finālā – Endijs ar to uzvarēja tikai 34% punktu – 14/41. Katrā no pēdējiem diviem setiem ar otro servi iegūts tikai viens punkts. Tāpat kā pusfinālā pret Stenu Vavrinku, arī finālā Džokovičs pēdējā setā uzvarēja ar 6:0!

Džokovičs uzvarējis visus piecus "Australian Open" finālus (2008, 2011-13, 2015). Trīs reizes tajos viņš pārspējis Mareju, kuram kopumā tagad jau četri zaudēti fināli. Viena neveiksme bija arī pret Rodžeru Federeru. Džokovičs ir pirmais tenisists ar pieciem "Australian Open" tituliem Atklātās ēras laikā. Visu laiku labākais sasniegums ar sešiem tituliem pieder Rojam Emersonam

Ranga līderis Džokovičs svētdien izcīnīja astoto "Grand Slam" titulu (bilance finālos: 8-7). Bez piecām uzvarām Melburnā viņa kontā arī divas uzvaras Vimbldonā un viena "US Open". Nole ar astoņiem "major" tituliem visu laiku "Grand Slam" titulētāko tenisistu sarakstā noķēra dalītā 8. vietā esošos Andrē Agasi, Džimiju Konorsu, Ivanu Lendlu, Fredu Periju un Kenu Rouzvolu.

Tikmēr Marejam pēc šodienas fiasko "Grand Slam" finālos 2-6 bilance. Bēdīgs skats arī uz attiecībām ar Džokoviču. Novaks šodien guva piekto uzvaru pēc kārtas un Mareju uzveica kopumā astoto reizi pēdējos deviņos mačos. Kopējā bilance tagad ir 16-8 Džokoviča labā.