Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

"Australian Open" finālā Viljamsa pret Šarapovu

© scanpix

"Australian Open" sieviešu vienspēļu turnīra finālā sestdien tiksies ar pirmajiem diviem numuriem izliktās tenisistes – Serēna Viljamsa un Marija Šarapova. Ranga līdere divu ASV sportistu mačā ar 7:6(5), 6:2 pieveica Medisonu Kīsu, bet Šarapova Krievijas pusfinālā ar 6:3, 6:2 sagrāva Jekaterinu Makarovu.

Dienas pirmajā pusfinālā bija Krievijas abu labāko spēlētāju tikšanās, kas sākās intriģējoši, bet beidzās kā vienmēr – Marija Šarapova sesto reizi tikpat mačos pārspēja Jekaterinu Makarovu, piekto reizi to izdarot divos setos.

Šarapovai vajadzēja 10 minūtes un atspēlēt divas breikbumbas, lai pirmajā geimā noturētu servi. Pēc tam viss bija viegli, atskaitot nelielu vājuma mirkli 1. seta otrajā pusē. Divos serves geimos atspēlējot kopumā trīs breikbumbas, kā arī vienreiz uzņemšanā beidzot nospēlējot pieklājīgi, Makarova no 1:4 pietuvojās līdz 3:4, taču uz mirkli radušās cerības par pozitīvu iznākumu ātri izgaisa.

Makarovai nebija pietiekami stabila serve, bet garajās izspēlēs kvalitatīvāks teniss bija Šarapovai. Maša pēc savas serves zaudēšanas izcēlās ar sešu pēc kārtas uzvarētu geimu. Makarova 2. setā pirmo geimu ieguva, kad jau bija iedzinējos ar 0:4.

Makarovai tas bija otrais "Grand Slam" pusfināls gan pēc kārtas, gan arī karjerā kopumā. Arī pirmajā "major" pusfinālā viņa savu labāko spēli parādīt nespēja, septembrī Ņujorkā spējot uzvarēt par vienu geimu mazāk nekā šodien – 1:6, 3:6 pret Serēnu Viljamsu. Makarova pēc "Australian Open" atgriezīsies ranga Top 10 un sasniegs jaunu rekordu vienspēlēs, ieņemot 9. vietu.

Šarapovai sestdien būs desmitais "Grand Slam" fināls (5-4), Austrālijā titula spēli sasniedzot ceturto reizi (1-2). Maša 2007. gadā pamatīgi zaudēja Viljamsai (1:6, 2:6), gadu vēlāk pārspēja Anu Ivanoviču (7:5, 6:3), bet 2012. gadā atkal sagrāve – 3:6, 0:6 pret Viktoriju Azarenku.

Ne Viljamsa, nedz arī viņas pretiniece Medisona Kīsa šobrīd nav 100% kondīcijā – Serēnai jāspēlē, neskatoties uz slimību, bet pirmo reizi līdz "Grand Slam" pusfinālam tikušajai Kīsai ir kreisās kājas savainojums. Viljamsa jau pirmajā geimā zaudēja savu servi, bet atspēlējās sestajā geimā. Abas tenisistes 1. setā apliecināja savas spējas ar servi, katrai sakrājot septiņus eisus. Medisona ar pirmo servi zaudēja tikai divus punktus, bet otrā serve bija problemātiska. Taibreikā bija tikai viens minibreiks, kuru Viljamsa ieguva, trešā punkta izspēlē lieliski atsitot Kīsas servi.

19 gadus vecās Kīsas līmenis pēc zaudēta 1. seta kritās, un Medisona 2. seta spēja uzvarēt tikai divos geimos. Medisona uzvarēja seta pirmās divas izspēles, taču tad sekoja četras nepiespiestās kļūdas, kas nozīmēja agru breiku Viljamsai. Kīsa nākamajā geimā neizmantoja iespēju atgūt breiku, un tas faktiski šajā mačā bija arī viss. Kīsa drīz ar dubultkļūdu otro reizi setā zaudēja servi.

Kīsa nepadevās un 10 minūtes ilgajā mača priekšpēdējā geimā atspēlēja septiņas mačbumbas! Divu breiku deficīts tomēr bija pārāk liels, un Viljamsa finālu nodrošināja, pirmo reizi servējot par uzvaru mačā. Tāpat kā Makarovai, arī Kīsai pēc "Australian Open" būs jauns rekords rangā, ieņemot 20. vietu.

Viljamsa kļuva par vecāko "Australian Open" finālisti Atklātās ēras laikā. Sacensību noslēguma brīdī viņai būs 33 gadi un 127 dienas. Līdzšinējais rekords piederēja Krisai Evertai (33 gadi un 34 dienas). Viljamsa ar iekļūšanu finālā nosargājusi reitinga pirmo vietu. Šarapovai bija nepieciešams Viljamsas zaudējums pusfinālā un pašai izcīnīt titulu.

18 "Grand Slam" titulu īpašniece Viljamsa 23. reizi (18-4) spēlēs "major" finālā. Austrālijā viņai tas būs pirmais fināls kopš 2010. gada un kopumā sestais fināls sezonas pirmajā "Grand Slam" turnīrā. Viljamsa uzvarējusi visus piecus iepriekšējos finālus Melburnā. Viljamsai ir iespaidīga 16-2 bilance pret Šarapovu, kura abas uzvaras pret Serēnu guva 2004. gadā. Fināls sestdien plkst. 10:30.