Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Rastorgujevs sāk neveiksmīgi - 51. vieta sprintā

© F64

Ne pārāk veiksmīgi Pasaules kausa izcīņas trešo posmu izdevās uzsākt Latvijas vadošajam biatlonistam Andrejam Rastorgujevam, kurš ar trim kļūdām šaušanā ieņēma 51. vietu, līdz ar to arī samazinot savas iespējas kvalificēties masu startam, jo šajā posmā klasika nemaz nav paredzēta.

 Uzvaru sprintā svinēja Krievijas biatlonists Antons Šipuļins.

Pirms sacīkstēm

Andrejam Rastorgujevam bija ticis trešais starta numurs, ar kuru viņš centās uzlabot savu iepriekšējā posma sprintā iegūto 24. vietu. Latviju šajā distancē pārstāvēja arī Rolands Pužulis un Aleksandrs Patrijuks, savukārt Rastorgujeva konkurentu lokā nebija slavenā norvēģa Ūles Eināra Bjerndālena, kurš šo posmu izlaiž slimības dēļ.

Taču ierindā bija Martēns Furkads, kurš startēja neilgi pēc Rastorgujeva, kā arī praktiski visi pārējie favorīti, ieskaitot mājinieku Jakovu Faku, kurš šajā sezonā startē pietiekami sekmīgi, lai būtu trešajā vietā kopvērtējumā, taču arī diezgan nestabili.

Sacīkstes

Savu augsto starta vietu Rastorgujevam trasē neizdevās paturēt arī finišā. Jau pie divu kilometru atzīmes viņš no atpalika slēpojuma ātruma ziņā, bet visu vēl vairāk sabojāja divas pieļautās kļūdas, šaujot guļus. Otrajā šaušanas reizē neaizvērts palika vēl viens mērķis, kas kopumā nozīmēja teju puskilometru slēpojumu, pavadītu soda apļos. Zaudēto laiku Latvijas biatlonists nespēja iedzīt arī ceļā uz finišu un nācās palikt 51. vietā. Tas ļauj viņam piedalīties rīt gaidājamajās iedzīšanas sacensībās, taču apgūtina kvalificēties masu startam - lai to izdarītu jāiekļūst šī posma labāko 15 sportistu skaitā, neskaitot 15 kopvērtējuma līderus.

Kļūdas pirmajā šaušanā pieļāva arī Pužulis un Patrijuks (attiecīgi divas un vienu), bet otrajā šaušanā Pužulis bija precīzs. Augstāk par 98. vietu gan tas viņam neļāva pacelties, kamēr Patrijuks ar divām papildus pieļautām kļūdām finišēja ar 93. labāko laiku 103 biatlonistu konkurencē. Viņi iedzīšanas distancei līdz ar to nekvalificējās, un šajā posmā trasē vairs nedosies.

Pārsvarā visi līderi pirmajā šaušanas reizē bija precīzi, izņemot Simonu Ederu un Ondržeju Moravecu, kuriem pa vienai kļūdai. Pārliecinoši ātrāko slēpojumu bija parādījis Juhanness Bē, tuvāko sekotāju pēc pirmās šaušanas apsteidzot par deviņām sekundēm. Otrajā šaušanā Bē jaunākais neprecīzs bija divas reizes un no domām par uzvaru bija spiests atvadīties. Divas kļūdas arī Beatriksam un Birnbaheram, savas cerības ar vienu kļūdu mazināja arī Furkads.

Pilnīgi precīzi šāva Krievijas biatlonists Antons Šipuļins, kurš ar ātru slēpojumu, par teju pusminūti apsteidzot arī pa nullēm sašāvušo Emilu Hegli Svensenu, uzstādīja finiša laiku, uz ko tiekties pārējiem. Slovēņu cerība Faks bija uzņēmis labu ātrumu, taču samaksāja par to ar divām kļūdām otrajā šaušanā un palika ārpus labāko desmitnieka. Desmitniekā vēl ielauzās Tarjei Bē un Maksims Cvetkovs, taču Šipuļina uzvara palika neapdraudēta. Sudrabs Landertingeram, bet trešo vietu ieguva Svensens. Savas ambīcijas vēl pierādīja Jevgeņijs Garaničevs, kuram pie 8,6 kilometru atzīmes bija ceturtais labākais laiks, bet finišā tomēr nācās atkāpties uz piekto vietu.