Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Forbes: Trešdaļa NHL klubu strādā ar zaudējumiem

© Scanpix

Biznesa žurnāls “Forbes” ir publicējis savu ikgadējo Nacionālās hokeja līgas (NHL) apskatu, kurā ir atzīmēts, ka, lai arī trīs komandas ir sasniegušas vismaz viena miljarda vērtību, vismaz trešdaļa klubu strādā ar zaudējumiem.

Pēc žurnāla “Forbes” aplēsēm trīs NHL komandas, Toronto “Maple Leafs”, Monreālas “Canadiens” un Ņujorkas “Rangers”, šogad ir vērtas vismaz vienu miljardu ASV dolāru. Jau devīto gadu pēc kārtas par līgas vērtīgāko vienību ir atzīta Toronto, kuras vērtība sasniedz 1.3 miljardus. Ņujorkas klubs esot 1.1 miljardu vērts, bet Monreālas vienība – precīzi vienu miljardu.

Šīm trim komandām arī gada laikā ir bijusi lielākie ieņēmumi un bruto peļņa. Vislielākie ieņēmumi ir “Rangers” komandai – 217 miljoni, bet bruto peļņa sasniedza 84.4 miljonus. Toronto ieņēma iepriekšējā gadā 190 miljonus, nopelnot 70.6, bet Monreāla tika pie 59.8 miljoniem peļņā un 187 miljonus lieli ieņēmumi.

Lielākais vērtības pieaugums šajā gadā tika fiksēts Ņujorkas “Islanders” - 54% un tagad viņi tiek vērtēti uz 300 miljoniem. Lielākais kritums tika fiksēts Floridas “Panthers”, kuri gada laikā zaudēja vairāk kā piekto daļu no savas vērtības, jeb, ja būsim precīzi, 21%.

Tieši Floridas komanda arī ir pati mazvērtīgākā šajā gadā, jo pēc ekspertu aplēsēm tās vērtība sasniedz vien 190 miljonus ASV dolāru. 200 miljonus ir vērta Kolumbusas “Blue Jackets”, bet Karolīnas “Hurricanes”, kuri ir trešie no beigām šajā sarakstā, esot 220 miljonus vērti.

Tāpat Floridas komanda gada laikā piedzīvoja vislielākos zaudējumus, kas sastādīja 15.6 miljonus ASV dolāru. Tāpat vairāk kā 10 miljonus lieli zaudējumi tika fiksēti Karolīnai (14.0) un Tampabejas “Lightning” (11.9). Šajā “Forbes” veidotajā apskatā ir arī redzams, ka vismaz 10 komandas, jeb trešā daļa no visām NHL vienībām, iepriekšējā sezonā strādāja ar zaudējumiem. Vēl sešām komandām bruto peļņa bija mazāka kā 10 miljoni ASV dolāru.

Interesanti, ka Bufalo “Sabres” komanda, kuru pārstāv Zemgus Girgensons, ir novērtēta uz 288 miljoniem un ir 23 vērtīgākā komanda līgā. Pagājušsezon tā ieņēmumos saņēma 103 miljonus, nopelnot 4.4 miljonus bruto peļņā.

Salīdzināšanot NHL komandu vērtības ar pārējo Ziemeļamerikas “lielo līgu” rādītājiem, jāsaka, ka, protams, NFL ir tālu priekšā visiem, jo 25 no 32 komandām ir vēras vismaz vienu miljardu, taču basketbolā un beisbolā šie rādītāji nav tik graujoši. NBA tādas arī ir trīs (“Knicks”, “Lakers”, “Bulls”), bet MLB – piecas.

Savukārt pēc bruto peļņas rādītājiem salīdzinot visas četras līgas, visvairāk komandu, kuras strādā ar zaudējumiem ir MLB, kur 11 no 30 komandām ir mīnusos, NBA tādas ir četras, bet NFL – viena. Pēc ieņēmumiem NHL ieņem pēdējo vietu šajā konkurencē, jo Ņujorkas komandas pieminētie 217 miljoni nevar konkurēt ar 560 miljoniem, ko ir ieņēmuši Dalasas “Cowboys” vai Ņujorkas “Yankees” 461 miljonu. NBA līderis šajā ziņā ir Losandželosas “Lakers” ar 295 miljoniem.