Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

"VEF" izbraukumā pret Ungārijas čempioniem

© f64

Basketbola klubs "VEF Rīga" (1-5) trešdien, 26. novembrī, plkst. 20:00 Eiropas kausa izbraukuma spēlē sacentīsies pret Ungārijas čempioniem "Szolnoki Olaj" (1-5). Pirmajā aplī rīdzinieki uzvarēja pretiniekus ar 10 punktu pārsvaru. Tiešraide LTV7.

VEF izbraukums turpinās jau piekto dienu. Svētdienas vakarā rīdzinieki VTB līgas spēlē zaudēja Eirolīgas klubam “Unics”, bet pirmdien devās uz Ungāriju, tādējādi palielinot treniņiem atvēlēto laiku. Treneru rīcībā ir tie paši desmit spēlētāji, kuri cīnījās Kazaņā. Rīgā palika Rodions Kurucs, Jānis Bērziņš un Aigars Šķēle.

VEF prioritāte ir vienkārša – jāuzvar ar jebkādu pārsvaru. Panākums faktiski izslēgs ungārus no tālākas cīņas. Uzvara ir puse no minimālā plāna, lai iekļūtu četriniekā. Ar bilanci 3-7 tālāk tikt varēs, ja piepildīsies sekojoši nosacījumi.

1) VEF izbraukumā jāuzvar “Szolnoki Olaj”,

2) VEF mājās jāuzvar “Zenit” ar 15 punktu pārsvaru,

3) “Zenit” jāzaudē izbraukumā pret “Bešiktaš”, mājās pret “Union Olimpija” un viesos pret “Himki”,

4) “Szolnoki Olaj” pārējās trīs spēlēs nedrīkst izcīnīt vairāk par divām uzvarām. Tādā gadījumā VEF, “Zenit” un “Szolnoki” bilance būs 3-3, bet VEF ierindosies augstāk, pateicoties trīs uzvarām savstarpējās spēlēs.

Ungārijas čempioni ir visnelabvēlīgākajā situācijā. Tāpat kā VEF, viņi atrodas divu uzvaru attālumā no ceturtās vietas D grupā, turklāt spēlēs pret Rīgu un Sanktpēterburgu ieguvuši sliktāko gūto un zaudēto punktu attiecību. Vērtējot tikai savstarpējo cīņu iznākumus, Rīgas, Sanktpēterburgas un Solnokas komandas sarindojas sekojoši: “Zenit” (2-1, +32), VEF (1-1, -4), “Szolnoki” (1-2, -28).

Atšķirībā no VEF un “Zenit” ungāriem vairs nav iespēju panākt 3-1 bilanci savstarpējās spēlēs. Viņu operatīvajā plānā ir trīs prioritārie punkti. 1) Uzvarēt VEF ar maksimāli lielu pārsvaru, sākot no 11 punktiem uz augšu. 2) Cerēt uz VEF uzvaru pār “Zenit”. 3) Izcīnīt maksimāli daudz uzvaru atlikušajās spelēs. Tiesa, piepildīt pirmos divus punktus, lai panāktu 2-2 un labvēlīgu attiecību, būs gandrīz neiespējamā misija.

Solnokas aizsardzība nav īpaši efektīva. Komanda pārķērusi vismazāk bumbu turnīrā, vidēji 4,7 reizes spēlē (VEF 6,5). No otras puses, rīdzinieki pieļāvuši otro lielāko kļūdu skaitu, caurmērā zaudējot bumbu 16,7 reizes (pretiniekiem 13,2 kļūdas).

Pēdējās spēlēs ir uzlabojies VEF priekšējās līnijas sniegums. Centra spēlētāji Bamba Fals un Ronalds Zaķis vidēji turnīrā guvuši 17,0 punktus un izcīnījuši 8,5 atlēkušās bumbas. Vēl var izcelt saspēles vadītāja Ingus Jakoviča un uzbrucēja Jāņa Timmas progresu. Abu pienesums novembrī bijis lielāks nekā oktobrī, savukārt komandas līderis nemainīgi ir Džeralds Robinsons.