Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Hamiltons izcīna otro F1 čempiona titulu karjerā

© F64

Izcīnot uzvaru sezonas noslēguma sacīkstēs Abū Dabī, otro reizi karjerā par F1 čempionu kļuvis britu autosportists Luiss Hamiltons. Otrs "Mercedes" pilots Niko Rosbergs, lai gan startēja no pirmās pozīcijas, piedzīvoja daudz sarežģītāku scenāriju un čempionātā palika otrajā vietā.

Būtisks pavērsiens notika startā, kad kvalifikācijas uzvarētāja Rosberga mašīna paātrinājās lēnāk un Hamiltons spēja pirmajā līkumā iebraukt kā līderis. Rosbergam vajadzēja papūlēties nezaudēt pozīciju arī Felipem Masam, kas izdevās, tomēr jau pirmajos apļos vācietis mazliet atpalika no Hamiltona.

"Mercedes" komanda pirmo boksos iesūtīja Hamiltonu, kurš riepas nomainīja 11. aplī, bet Rosbergs pitstopā devās vienu apli vēlāk. Pirms tam Hamiltons bija atrāvies jau mazliet vairāk par 2 sekundēm, kā rezutātā Rosbergs uz boksu apmeklējuma rēķina atgūt pirmo vietu nebija cerību.

Negaidītais notika īsi pirms tika sasniegts 55 apļus garās sacīkstes viduspunkts. Rosberga mašīnai pēkšņi sāka zust jauda un viņa apļu laiku strauji kļuva lēnāki. Lai gan izstāties nenācās, Hamiltons izmantoja situāciju, lai strauji atrautos, bet no aizmugures tikmēr pietuvojās un garām tika "Williams" pilots Masa. Otrajos pitstopos atkal pirmais 32. aplī iebrauca Hamiltons, bet Rosbergs sekoja trīs apļus vēlāk.

Turpinājumā gan zaudētais ātrums Rosbergam atspēlējās ar atkrišanu jau uz pirmā desmitnieka beigu daļu, jo priekšā nokļuva arī vairāki braucēji, kas izmantoja atšķirīgu boksu apmeklējumu stratēģiju. Masa tikmēr bija ļoti ātrs un boksos otro reizi iebrauca tikai 43. aplī. Pietuvoties Hamiltonam viņam līdz bīstamam atstatumam neizdevās un brazīlietis saglabāja otro vietu. Savukārt uz trešo tikmēr bija pacēlies Daniels Rikjardo no "Red Bull", kurš startēja no boksiem.

Masa pietuvojās Hamiltonam, tomēr finišā palika otrajā vietā. Trešo vietu beigās ieguva Botass, jo Rikjardo vēl reizi iebrauca boksos, atkrītot uz ceturto vietu. Pirmo piecinieku noslēdza Džensons Batons.

Rosbergu komanda īsi pirms finiša aicināja doties boksos, lai izstātos, tomēr sportists vēlējās aizbraukt līdz finišam, ko arī izdarīja, gan negūstot punktus. Tomēr čempionātā viņš izcīnīja otro vietu, aiz sevis atstājot Rikjardo un Botasu, kurš pēdējā posmā no sestās pozīcijas kopvērtējumā pakāpās uz ceturto.

"Mercedes" komanda jau pirms Abū Dabī posma bija nodrošinājusi pirmo vietu Konstruktoru kausā.

Hamiltons ir septītais divkārtējais F1 čempions vēsturē. Pirms viņa divus titulus ir izcīnījuši arī Fernando Alonso, Mika Hakinens, Emersons Fitipaldi, Džims Klārks, Greiems Hils un Alberto Askari.