Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Šķēpmetējs Lūsis uzņemts IAAF Slavas zālē

© Sportacentrs.com

Vakar Monako Starptautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF) paziņoja gada labāko vieglatlētu balvu ieguvējus, kā arī oficiāli uzņēma Slavas zālē vairākus bijušos sportistus, Latvijas leģendāro šķēpmetēju Jāni Lūsi ieskaitot.

Monako notikušajā ceremonijā Jānis Lūsis tika aicināts publikas priekšā kopā ar vairākām citām vieglatlētikas zvaigznēm. Viņš līdz ar to pilnīgi oficiāli kļuvis par pirmo Latvijas pārstāvi IAAF Slavas zālē. Lūsis savas karjeras laikā trīsreiz kāpis uz olimpiskā pjedestāla, iegūstot katra kaluma medaļu.

Reizē ar Lūsi Slavas zālē tika uzņemti vēl 11 bijušie sportisti, to vidū arī poļu soļotājs Roberts Kožeņovskis, somu garo distanču skrējējs Lase Virens un krievu augstlēcējs Valerijs Brumels.

Savukārt šobrīd aktīvo sportistu vidū tika paziņoti balsojuma uzvarētāji gada labākā vieglatlēta nominācijā. Vīriešu konkurencē par labāko 2014. gadā tika atzīts kārtslēcējs Renē Lavilanjē, kurš šogad uzvarēja 21 no 22 sacensībām, kurās piedalījās, laboja pasaules rekordu savā disciplīnā (6,16m) un kļuvis par pirmo kārtslēcēju, kurš ieguvis šādu atzinību. Jāpiemin, ka iepriekšējo trīs gadus izcilnieks Juseins Bolts nemaz nebija iekļauts desmit nominēto sportistu sarakstā.

Sieviešu konkurencē konkurenci neviena nespēja sastādīt Jaunzēlandes sportistei Valērija Adamsai, kura lodes grūšanas disciplīnā triumfēja Dimanta līgā, uzvarot visos septiņos posmos, turklāt Adamsa nav zaudējusi nevienās sacensībās jau kopš 2010. gada.

Atzinību izpelnījies arī mūsu kaimiņvalsts pārstāvis – Lietuvas milzis Virgīlijus Alekna par savu ilgo un panākumiem bagāto karjeru diska mešanā saņēmis IAAF īpašo balvu. Savukārt jauno zvaigžņu titulus izpelnījušies Vilhems Belosjans no Francijas un Morgana Leika no Lielbritānijs. 19 gadus vecais Belosjans 110m barjerskrējienā ar jaunu pasaules junioru rekordu (12,99) triumfēja pasaules čempionātā junioriem, bet 17 gadus vecā Leika izcēlās ar unikālu sasniegumu, junioru čempionātā triumfējot gan septiņcīņā, gan augstlēkšanā.

Slavas zālē jaunuzņemtie

Vārds Uzvārds Disciplīna

Jānis Lūsis šķēpmešana

Valerijs Brumels augstlēkšana

Lase Virens 5000m un 10000m

Glens Deiviss 400m barjeras

Heike Drehslera tāllēkšana

Hišāms el Gerūdžs 1500m

Marita Koha 400m

Roberts Kožeņovskis soļošana

Bobs Matiass desmitcīņa

Vilma Rūdolfa 100m un 200m

Šērlija Striklenda sprints

Kornēliuss Varmerdams kārtslēkšana