Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Šonakt startē NBA čempionāts

© scanpix

Šonakt ar trim spēlēm tiks atklāta Nacionālās basketbola asociācijas 69. sezona, kurā vismaz atklāšanas dienā vairs nav pārstāvēts Latvijas basketbols. Kopējo intrigu gan tas nemazinās, gluži otrādi, uz titulu reāli pretendē vismaz 4-5 komandas, un Sanantonio "Spurs" jau šonakt pret Dalasas "Mavericks" uzsāks titula aizstāvēšanas mēģinājumu.

Bez Biedriņa...

Pirms 10 gadiem līgā ienāca 18 gadus vecs latviešu jauneklis, kurš tobrīd bija līgas jaunākais spēlētājs un, gluži dabiski, pirmās sezonas pavadīja "Warriors" rezervista lomā. 2006. un 2007. gadā viņš izkaroja vietu sākumsastāvā un nopelnīja apmēram 54 miljonu dolāru vērtu līgumu uz sešām sezonām, kuru iesāka ar "double-double" sezonas mērogā (11,9 punkti un 11,1 atlēkušās bumbas). Runa, protams, ir par Andri Biedriņu, kura nākotne rādījās zelta krāsās, taču savainojumi, "Warriors" dažbrīd bezcerīgais un individuālais uzbrukums un arī uzvirmoja soda metienu problēmas, no kurām latviešu centrs tā arī neatguvās un tika aizmainīts uz "Jazz", no kuras šī gada pavasarī tika atlaists, noslēdzot desmit sezonas ilgu periodu ar Latvijas spēlētāju NBA komandā.

Biedriņa publiskie izteikumi, darbība laukumā un ārpus tā jau ilgāku laiku liecināja, ka NBA viņš neplāno palikt līdz veterāna vecumam, tiesa, oficiālu paziņojumu par karjeras beigām (kā to parasti dara profesionāli sportisti) Biedriņš nav veicis. Neizskatās gan, ka līgā ar viņu kāds vēl rēķinātos, jo sastāvi jau nokomplektēti, nevienas komandas treniņnometnē viņš neparādījās, nebija pat baumu par interesi vai ko tamlīdzīgu, un ikgadējā ESPN 500 NBA basketbolistu rangā viņš nemaz nebija iekļauts (500. vietā ir Šeins Vitingons no "Pacers", kurš nav drafēts un līgā vēl nav debitējis).

Tiesa, jau drīzumā Latvijas basketbola līdzjutēji varētu atrast jaunu patrotisku iemeslu, lai naktīs rēķinātu laika zonas un gaidītu NBA spēļu sākumu. 21 gadu vecais Dāvis Bertāns ir "Spurs" jauno talantu sarakstos, un trīs gadu līgums ar Spānijas "Laboral Kutxa" ir īpaši pielāgots, lai viņa pārcelšanās uz NBA būtu nesāpīga, savukārt dažādās nākamā gada drafta prognozēs Kristapa Porziņģa vārds atrodams pirmajā desmitniekā un pat pieciniekā, kas savukārt nozīmē garantētu līgumu. Memfisas "Grizzlies" vasaras līgas sastāvā jau divas reizes bijis pagājušajā gadā draftētais Jānis Timma, NBA pasaulei par sevi likuši zināt arī Ojārs Siliņš un Iļja Gromovs (pirmais draftā netika izraudzīts, bet Gromovs savu kandidatūru paspēja atsaukt un varēs mēģināt pēc gada), potenciāls ir arī jaunākajās vecuma grupās, tā ka pārāk ilgi NBA bez mūsu valsts pārstāvjiem nez vai paliks.

...taču ar intrigu

Pēdējās četrās sezonās Maiami "Heat" ar savu "lielo trijnieku" ierindā bija kopējo intrigu reducējusi uz jautājumu "Vai "Heat" būs čempione"? Lebrona Džeimsa atgriešanās Klīvlendā pie "nedaudz mazāka lielā trijnieka" radījusi daudz intriģējošāko jautājumu "Kura būs čempione"? Ieslīgt konkrētās prognozēs būtu neliels neprāts, piemēram, totalizators "Viensviens.lv" kā pietiekami reālas kandidātes uzskata piecas komandas ("Cavaliers", "Spurs", "Thunder", "Clippers" un "Bulls"), taču principā uz Rietumu konferences finālu nopietni mērķē 7-10 komandas, pietiekami sīva konkurence izskatās arī Austrumos.

Savu spēku nav zaudējis sakāmvārds, ka titulu ir vienkāršāk iegūt nekā aizstāvēt, turklāt "Spurs" līderi (tas gan tiek teikts jau kuro gadu pēc kārtas) kļūst arvien vecāki un šajā sezonā vairs arī nebūs tās revanša kāres, kas dzina to uz priekšu pēc izlaistās uzvaras 2013. gada finālā. Čempionu sastāvs gan palicis vietā, turklāt treneris Gregs Popovičs būtībā paaudžu maiņu jau veicis - komandā aklimatizējušies Kavai Lenards un Petijs Milzs, stabils pierādījies Tjagu Spliters centra pozīcijā, un izskatās, ka arī pēc Tima Dankana un Manu Džinobili aiziešanas nekas nekavēs "Spurs" turpināt savu 17 pēc kārtas sasniegto "play-off" sēriju.

Vismaz sezonas sākumā līgai nāksies iztikt bez pašreizējā MVP Kevina Durenta, kuram trauma, tāpat ilga atlabšana paredzēta "Pacers" līderim Pola Džordžam, bet Stīva Neša karjerai izskatās pienākušas beigas, par kurām oficiāli gan tiks paziņots droši vien tikai, kad iztecēs viņa līgums, proti, pēc sezonas. Taču ierindā atgriezušies Deriks Rouzs un Kobe Braients - superzvaigznes, kurām netrūkst ko pierādīt, tieši tāpat kā saspēles vadītājiem Rikijam Rubio un Reižonam Rondo. Abiem šī ir pēdējā līgumā paredzētā sezona, turklāt Rubio ar "Timberwolves" jāvienojas līdz 31. oktobrim, citādi viņš vasarā automātiski kļūs par ierobežotu brīvo aģentu.

Drafts līgā ienesa divas jaunās zvaigznes - Endrjū Viginsu un Džabari Pārkeru-, kuras, jācer, spēs nodrošināt aizraujošu cīņu par līgas labākā debitanta balvu. Labākā situācijā ir Pārkers, kurš spēlēs vājākā komandā, līdz ar to jau uzreiz varēs kļūt par "Bucks" līderi, savukārt Vigins Minesotā arī ir pietiekami izdevīgā pozīcijā, lai uzņemtos uzbrukuma līdera pienākumus pēc Kevina Lava aizmainīšanas.

Sezonas pirmās dienas

Šonakt būs trīs spēles, kurās "Spurs" Teksasas duelī uzņems kārtējo reizi krasi pārveidoto Dalasas "Mavericks", Ņūorleāna sagaidīs "Magic", bet tuvāk rīta pusei Losandželosā Kobe Braients ieskandinās jauno sezonu ar Dvaita Hovarda pārstāvētās Hjūstonas "Rockets" pārbaudīšanu. Šajā spēlē gan interesantāks būs Braienta duelis ar Džeimsu Hārdenu, kuru NBA ģenerālmenedžeri pirmssezonas balsojumā atzinuši par līgas labāko aizsargu. Lieki atgādināt, ka arī Braients spēlē otrā numura pozīcijā, un līdz ar to jau sezonas pirmais mačs viņam būs principiāls, lai pierādītu, ka atgriešanās no traumas ir izdevusies un viņš joprojām ir līgas elites spēlētājs (iepriekš pieminētajā ESPN spēlētāju rangā Braients bija vien 40. vietā). Starp citu, Braientam pietrūkst vien 593 punktu, lai NBA visu laiku rezultatīvāko spēlētāju sarakstā apsteigtu Maiklu Džordanu un pakāptos uz trešo vietu.

Savukārt rīt līdzjutējus iepriecinās 12 NBA spēles, kurās būs iespējams vērot Bruklinas "Nets" un Kevina Gārneta viesošanos Bostonā, "Heat" pirmo spēli bez Lebrona Džeimsa, turklāt pret ambiciozo "Wizards", Deriks Rouzs un Pau Gazols savus spēkus pirmoreiz kopā izmēģinās Ņujorkā trenera Dereka Fišera debijas spēlē, bet "Lakers" pēc mača ar Hjūstonu dosies uz Fīniksu, lai izmēģinātu "Suns" jauno modeli. Klīvlendas un Džeimsa pirmā uzstāšanās gan jāpagaida līdz parītam, kad "Cavaliers" uzņems Karmelo Entoniju un "Knicks", tāpat tikai parīt sezonu atklās Losandželosas "Clippers", mēģinot ierādīt vietu Oklahomas "Thunder". Jāatgādina, ka ASV pāriešanu uz ziemas laiku veiks tikai šīs nedēļas nogalē, līdz ar to spēles sāksies stundu agrāk nekā ierasts (no Latvijas līdzjutēju skatu punkta raugoties), turklāt līdz ceturtajam novembrim visas spēles varēs par brīvu vērot NBA mājaslapā.