Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Serēna Viljamsa izcīna piekto "WTA Finals" titulu

© Scanpix

Serēna Viljamsa svētdien trešo gadu pēc kārtas un kopumā piekto reizi triumfēja "WTA Finals" turnīrā, Singapūrā notikušo sacensību finālā ar 6:3, 6:0 sagraujot debitanti Simonu Halepu.

Abas finālistes šonedēļ vienreiz jau tikās, un grupu turnīrā graujošu uzvaru ar 6:0, 6:2 guva Simona Halepa, sagādājot Serēnai Viljamsai karjeras atkārtotu lielāko sagrāvi. Tik smagi viņa nebija zaudējusi kopš 1998. gada.

Kopš pašreizējā "WTA Finals" formāta ieviešanas 2003. gadā šis jau bija piektais turnīrs, kura laikā divas tenisistes tikās gan grupā, gan arī pēc tam vēlāk finālā. Viljamsai šī bija otrā reize pēc 2009. gada, kad viņa gan grupā, gan finālā uzveica māsu Venusu.

Viljamsa ne reizi viena turnīra ietvaros nav divreiz zaudējusi vienai pretiniecei. Tas nenotika arī Singapūrā, tiesa, Halepai izdevās cerīgs ievads. Simona sākumā spēlēja labi, kamēr Viljamsai kārtējais lēnais sākums. Amerikāniete pirmajā geimā dažas kļūdiņas laboja, atspēlējot divas breikbumbas, bet divus geimus vēlāk Halepas breiku novērst nespēja. Simona dominēja garajās izspēlēs, bet Viljamsa bieži vien bumbiņu nedabūja tālāk par tīklu – 2:1 debitantes labā.

Halepa seta turpinājumā spēja uzvarēt vēl tikai vienā geimā, turklāt tas bija uzņemšanā. Savu servi viņa tūlīt zaudēja no 40:15 pārsvara, bet minēto trešo geimu ieguva, kad Viljamsa septīto geimu zaudēja ar divām dubultkļūdām. Pēc kvalitatīva sākuma rumānietes spēle nebija nepieciešamajā līmenī – viņa piekāpās Viljamsai garajās izspēlēs un ar otro servi zaudēja lielāko daļu punktu (mačā 8/23), jo Viljamsa pretinieces vājās otrās serves sodīja. Halepa no rezultāta 3:4 vairs neuzvarēja nevienā geimā!

Viljamsa piekto reizi uzvarēja sezonas finālturnīrā, to iepriekš izdarot 2001., 2009., 2012. un 2013. gadā. Amerikāniete "WTA Finals" čempiones godā ir trešo gadu pēc kārtas un kopumā ceturtajā turnīrā pēc kārtas, kurā viņa piedalās. Ranga līdere 2010. un 2011. gadā nespēlēja. "WTA Finals" kļuva par trešo turnīru, kurā Viljamsa uzvarējusi trīs gadus pēc kārtas. Tas viņa izdevies arī Maiami un "US Open".

Viljamsa ir trešā tenisiste, kura "WTA Finals" uzvarējusi vismaz piecas reizes. Līdere ar astoņiem tituliem ir Martina Navratilova, bet piecas trofejas ir Štefijas Grāfas kontā. Tāpat Viljamsa ir pirmā kopš 90. gadu sākuma, kurai finālsacensībās triumfēt izdevies trīs gadus pēc kārtas. Pēdējais "hat trick" bija Monikai Selešai (1990-92).

Halepa šonedēļ kļuva par astoto tenisisti, kura debijas turnīrā tika līdz finālam. Tikai trim debitantēm ir izdevies kļūt par čempioni – Viljamsai 2001. gadā, Marijai Šarapovai 2004. gadā un Petrai Kvitovai pirms trim gadiem. Viljamsai par uzvaru pienākas 1340 punkti (pērn bija 1500, jo uzvarēja visos piecos mačos) un 2 047 000 dolāru, bet Halepa saņems 890 punktus un 1 008 000 dolāru vērtu čeku.

Viljamsa šogad uzvarēja septiņos turnīros – Brisbenā, Maiami, Romā, Stenfordā, Sinsinati, "US Open" un "WTA Finals". Karjerā kopumā viņai 64 vienspēļu tituli. Šonedēļ Singapūrā viņai bija ļoti sarežģīta tikšana līdz finālam. Halepa varēja atstāt Viljamsu ārpus pusfināliem, ja grupas pēdējā mačā Anai Ivanovičai zaudētu divos setos. Jau esot kvalificējusies pusfināliem, Halepa Ivanovičai zaudēja trīs setos. Vakar pusfinālā Viljamsa izglābās pret Karolīnu Vozņacki, kura nespēja izservēt maču.

Dubultspēļu sacensībās, kas šogad atgriezās pie astoņu pāru formāta, triumfēja Zimbabves un Indijas duets Kāra Bleka/Sanja Mirza. Viņas finālā ar 6:1, 6:0 "saplosīja" pagājušā gada čempiones Sūveju Šeju (Taivāna) un Šuaju Pungu (Ķīna). Blekas un Mirzas komanda abos mačos līdz finālam atspēlēja mačbumbas – ceturtdaļfinālā vienu, bet pusfinālā trīs. Šodien finālā topošās čempiones zaudēja pirmo geimu, bet pēc tam, Mirzas iedvesmotas, uzvarēja 12 geimus pēc kārtas. Bleka un Mirza katra saņems 1500 reitinga punktus un 250 000 dolārus.

Šejai un Pungai šis bija pēdējais turnīrs kopā. Āzijas pāris kopā sasniedza 97-35 bilanci, šogad uzvarēja 24 no 34 mačiem, titulus izcīnot Dohā, Indianvelsā un "French Open". Pērn viņas nepārspētas palika ne tikai "WTA Finals", bet arī Vimbldonā. Pagaidām nav saņemta oficiāla informācija par komandas izjukšanas iemeslu, taču ļoti ticama versija ir par Pungas koncentrēšanos vienspēlēm (viņai nav neviena individuālā titula WTA līmenī). Tikmēr Šeja nākamajā sezonā spēlēs kopā ar Mirzu.

"WTA Finals" notika 44. reizi. Singapūra ir devītā pilsēta, kas uzņem sezonas finālturnīru un pirmā vieta Āzijā, kur noticis prestižais turnīrs. Sezonas labākās tenisistes Singapūrā sacentīsies vēl arī nākamos četrus gadus.