Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

"Ventspils" – seškārtējā Latvijas čempione futbolā

© f64

Sestdien Latvijas futbola čempionāta SMScredit.lv Virslīgas 34.kārtas spēlē „Ventspils” vienība ar rezultātu 4:2 sakāva tuvāko sekotāju Rīgas „Skonto”, divas kārtas pirms beigām nodrošinot otro Latvijas čempiontitulu pēc kārtas un sesto vispār kluba vēsturē.

„Ventspils” sāka ar uzbrūkošu sastāvu un tajā vieta bija arī Jurijam Žigajevam, kuram līdz ar to šis bija 250. mačs Virslīgas čempionātā. Savukārt Tamazs Pertija bija izvēlējies piesardzīgāku modeli, Ņikitas Ivanova vietā laukumā sūtot Ofosu Apiju. Pēc diskvalifikācijas izciešanas dzeltenzilo sastāvā bija atgriezies Renārs Rode. Tieši Rode piektajā minūtē izdarīja pirmo sitienu spēlē no soda laukuma robežas.

No kreisās laukuma malas pie soda laukuma līnijas Abdultaofiks nogāza Jermolajevu un mājinieki tika pie bīstamas standartsituācijas, tomēr Klimiašvili izdarīja ļoti nekvalitatīvu centrējumu. 12. minūtē Žigajevs pārtvēra bumbu un ar lielisku piespēli izvirzīja Diaņs vārtu gūšanas situācijā, tomēr mauritānietis neizmantoja izdevību. Sekoja „Ventspils” ofensīva vairāku minūšu garumā ar stūra sitieniem un bīstamiem momentiem. Labākais no tiem bija Timofejevam, kurš uztvēra atlēkušo bumbu un ar iedvesmas pilnu sitienu raidīja bumbu tieši virsū vārtsargam Pavlovam, kurš savukārt nodemonstrēja teicamu reakciju, ar rokām bumbu atvairot.

„Skontieši” šodien brīžiem spēlēja pavirši un pieļāva parupjas kļūdas. 33. minūtē Pavlovs nospēlēja nekvalitatīvi pēc brīvsitiena, nenotvēra bumbu, kas izgāja autā un noveda pie ventspilnieku stūra sitiena. Beidzot tas nesa rezultātu, kad Diaņs bija atlētiskākais un ar galvu no „otrā stāva” ieraidīja bumbu „Skonto” vārtos, panākot 1:0 viesu labā. Arī „Skonto” reizi pa reizei tika pie standartsituācijām, bet tās allaž tika izšķērdētas. Jau pirmajā puslaikā Pertija veica izmaiņas sastāvā – balsta pussarga Isajeva vietā laukumā nāca uzbrucējs Ivanovs. Nonācis bezdibeņa malā, gruzīnu speciālists pārgāja uz citu uzbrukuma sistēmu ar diviem uzbrucējiem (4-4-2). Atlikušajās minūtēs gan neko būtiski izmainīt mājinieki nespēja.

Dažas minūtes pēc otrā puslaika sākuma gan lietas mainījās – pēc Jermolajeva centrējuma nepārliecinoši vārtu priekšā nospēlēja Uvarenko, bet Timofejevu apsteidza Gutkovskis, kurš raidīja bumbu vārtos, panākot izlīdzinājumu (1:1). Vēl pēc brīža arī Ivanovs varēja gūt vārtus, un „Skonto” apņēmība izpaudās arvien izteiktāk. Tomēr ilgi tas nebija, un 61. minūtē „Ventspils” vēlreiz pārņēma vadību. Abdultaofiks pa soda laukuma labās malas līniju „noguldīja” Bērenfeldu, apspēlēja arī Ruginu, piespēlēja atpakaļ, kur pieslēdzās Simons Pauļus un šāva vārtos – 2:1. Pēc vārtu guvuma „Ventspils” līdzi atbraukušais līdzjutēju pulciņš aizdedzināja dūmu sveces, piedūmojot gan laukumu, gan tukšās „Skonto” stadiona tribīnes.

Turpināt maču gan tas netraucēja, un ventspilnieki pēc vārtu guvuma nevis atslāba, bet devās pēc trešā gola. Pertija savukārt ķērās pie pēdējā salmiņa, laukumā sūtot arī trešo uzbrucēju, 16 gadus veco Morozu. Risks neattaisnojās, un 70. minūtē pēc Diaņa piespēles Ģirts Karlsons panāca jau divu vārtu pārsvaru – 3:1. Dažas minūtes vēlāk pēc rupjas „skontiešu” kļūdas Diaņs pārtvēra bumbu viens pret Pavlovu, taču aizsita garām vārtiem. Jautrība turpinājās arī atlikušajā mačā, piemēram, minūtes laikā abas komandas gandrīz iesita pašas savos vārtos. Aptuveni desmit minūtes pirms beigām arī centīgais Abdultaofiks guva savus vārtus, panākot jau graujošu 4:1 jaunās čempiones labā.

Pāris minūtes vēlāk Gutkovskis guva savus otros vārtus mačā un 21. čempionātā, kad Žigajevs nogāza pretinieku soda laukumā, nosūtot to uz 11 metru soda sitiena atzīmi. Atlikušajās minūtēs rezultāts vairs nemainījās, un „Ventspils” sesto reizi kopš 2006. gada kļuva par Latvijas čempioni.

Skonto – Ventspils 2:4 (0:1)

Vārti: Gutkovskis 50’, Gutkovskis 83’ - Diaņs 34’, Pauļus 61’, Karlsons 70’, Abultaofiks 80’

Brīdinājumi: Dvali 33’ - Tarhnišvili 44’, Pauļus 68’

Skonto: Pavlovs, Bērenfelds, Isajevs (Ivanovs 41’), Morozs, Strods (Morozs 68’), Dvali, Apija, Rugins, Gutkovskis, Klimiašvili (Grīnbergs 72’), Jermolajevs.

Ventspils: Uvarenko, Dubra, Kurakins, Tarhnišvili, Pauļus, Žigajevs, Rode, Karlsons (Mujeci 75’), Abdultaofiks, Diaņs, Timofejevs.

Galvenais tiesnesis: Andris Treimanis