Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

"Australian Open" čempione Lī paziņo par karjeras beigšanu

© scanpix

32 gadu vecumā profesionālo karjeru beidza Ķīnas labākā tenisiste Na Lī, kura lēmumu beigt spēlēt tenisu skaidroja ar savainojumiem.

Runas par Lī karjeras beigām bija dzirdamas jau vasarā, bet vēl mēneša sākumā viņas aģents noliedza baumas par to, ka Lī drīzumā liks punktu lieliskajai karjerai. Ķīnas mediji vakar ziņoja, ka Lī paziņojums būs šodien, un tā arī notika. Sportistes plašo paziņojumu angļu valodā var izlasīt šeit.

Lī par karjeras beigšanu runāja jau pagājušajā sezonā, taču toreiz tas notika sliktās formas, nevis veselības problēmu dēļ. Motivējošu vārdu saņemšana no trenera Karlosa Rodrigesa viņai ļāva atgriezties uz panākumu takas. Rodrigess Lī trenera pienākumus vairs nepilda kopš vasaras, kad pārtrūka abu divus gadus ilgais darbs kopā.

Lī pieder vairāki spoži ieraksti Ķīnas tenisa vēsturē. Viņa ir pirmā savas valsts tenisiste, kura uzvarēja WTA vienspēļu turnīrā (Guaņču 2004), pirmā "Grand Slam" fināliste ("Australian Open" 2011) un arī pirmā "Grand Slam" čempione ("French Open" 2011).

Šobrīd ranga 6. vietā esošā Lī februārī tika līdz 2. vietai, kļūstot par pirmo Āzijas tenisisti, kurai individuālajā reitingā bijusi tik augsta pozīcija. Lī karjeras laikā uzvarēja deviņos turnīros, divreiz triumfējot "Grand Slam" sacensībās – 2011. gadā "French Open" un šogad "Australian Open". Šosezon bez uzvaras Austrālijā viņai arī panākums Šeņčženā. Lī sezonas ievadā sasniedza karjeras garāko uzvaru sēriju, nezaudējot 13 mačus pēc kārtas.

Pēc lieliskā sezonas starta Lī pavasarī vēl bija divi labi turnīri Amerikā (pusfināls Indianvelsā un fināls Maiami), bet pēc tam ceļgala savainojuma dēļ bija vairāki zaudējumi, kas neizbēgami lika apsvērt karjeras turpināšanas iespējas. Lī "French Open" zaudēja 1. kārtā, bet Vimbldonā guva tikai divas uzvaras. 27. jūnijā Vimbldonas 3. kārtā divos taibreikos Barborai Zahlavovai Stricovai piedzīvotais zaudējums bija Lī karjeras pēdējais mačs.

Lī karjeras laikā prēmijās nopelnīja 16.7 miljonus ASV dolāru (šogad 3.4 miljoni). No reklāmas līgumiem viņai ir daudz lielāki ienākumi. "Forbes" publicētā informācija liecina, ka Lī pagājušajā gadā ar 18.4 miljoniem bija otrā vislabāk apmaksātā sportiste, piekāpjoties tikai Marijai Šarapovai (27.1).