Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

ASV tikai pēdējā ceturtdaļā pārspēj Turciju

© scanpix

Otro uzvaru Pasaules kausa izcīņā šodien izcīnīja ASV vīriešu basketbola izlase, kas Spānijas pilsētā Bilbao 2010. gada PČ fināla atkārtojumā ar rezultātu 98:77 apspēlēja Turcijas valstsvienību, kas nopietnu pretestību spēja izrādīt pirmajās trīs ceturtdaļās. Uzvarētājiem produktīvākais un enerģiskākais vīrs laukumā bija Kenets Farīds, kurš 22 punktiem pievienoja astoņas atlēkušās bumbas un trīs pārķertas piespēles.

Pasaules kausa izcīņu amerikāņi vakar sāka, pārbraucot pāri Somijas valstsvienībai (114:55), bet svētdienas vakarā Maika Kžiževska vadītos NBA basketbolistus gaidīja krietni nopietnāks pārbaudījums Turcijas nacionālās komandas izskatā. Abas komandas 2010. gada pasaules čempionātā cīnījās par zeltu, un toreiz finālmačā ar 81:64 panākumu izcīnīja ASV.

Turki jau no pirmajām minūtēm aizsardzībā spēlēja zonu un kopumā maču iesāka nedaudz labāk (6:2, 9:5), taču ASV basketbolistus tas nesamulsināja. Pieturoties pie sev ierasti ciešās cilvēks-cilvēku aizsardzības, amerikāņi atrada iespējas ātrajiem un pusātrajiem uzbrukumiem, kuru noslēgumā veiksmīgi darbojās spēka uzbrucējs Farīds, atjaunodams pārsvaru savai komandai (14:10). Laukumā iesaistoties rezervistiem, abu valstsvienību rezultativitāte noplaka, un pēc desmit minūtēm uz tablo 16:16. Mača turpinājumā Turcija veiksmīgi bremzēja spēles gaitu, cenšoties noslēgt groza apakšu un ar gudrām piezīmēm apturot amerikāņu ātros uzbrukumus. Rezultātam augot līdzīgi, ASV nometnē pieauga nervozitāte - treneris Kžiževskis kājās stāvēja biežāk, nekā ierasts, bet allaž nosvērtais aizsargs Rouzs pēc apšaubāmas piezīmes pacēla balsi pret tiesnesi un brīdi vēlāk devās pie turku aizsarga Arslana izteikt komplimentus. Puslaika beigās turki realizēja divus trejačus un panāca līdz šim lielāko handikapu cīņas gaitā (38:32), bet, ejot lielajā pārtraukumā, tablo vēstīja 40:35 par labu eiropiešiem.

Pēc lielā pārtraukuma turki nepilnās trīs minūtēs sakrāja piezīmju normu, kas viņu aizsardzībai atņēma tik svarīgo opciju sist piezīmes ātro uzbrukumu ievados. Amerikāņi to izmantoja un, kāpinot apgriezienus aizsardzībā (sevišķi aktīvi bumbu pārtveršanā bija Karijs un Farīds), lēnām sāka pārņemt iniciatīvu savās rokās. Pirms izšķirošā ceturkšņa 66:60, vadībā jau ASV. Pēdējo periodu pašreizējie pasaules čempioni sāka ar astoņiem bezatbildes punktiem un ieguva līdz šim pārliecinošāko handikapu uz tablo (74:60). Turki centās atbildēt ar metieniem no distances un double-team pielietošanu, taču amerikāņi prasmīgi kustināja bumbu un demoralizēja pretinieku centienus ar efektīgiem dankiem Deivisa un Farīda izpildījumā. 20+ punktu pārsvars trenerim Kžiževskim cīņas beigās ļāva laukumā sūtīt arī tālākos rezervistus Derouzanu un Plamlī, taču otro maču pēc kārtas pārsniegt 100 gūto punktu gan neizdevās - 98:77.

Uzvarētāju rindās produktīvāko sniegumu demonstrēja garo spēlētāju tandēms Kenets Farīds-Entonijs Deiviss. Pirmajam 22 punkti (2p. - 11/14), astoņas bumbas zem groziem, trīs nozagtas bumbas un divi bloķēti metieni (efektivitāte 33). Tikmēr Deivisa rēķinā bez 19 punktiem arī sešas atlēkušās bumbas, divi bloki, divas pārtvertas piespēles un vairāki efektīgi bumbas triecieni grozā no augšas. Turcijas labā vienīgais, kas punktu ailītē sakrāja divciparu skaitli, bija uzbrucējs Senks Akjols (12).

Nākamā cīņa abām valstsvienībām paredzēta 2. septembrī, kad turki mērosies spēkiem ar Ukrainu, bet ASV eksaminēs Jaunzēlandi.

PK izcīņa basketbolā. 1. septembris. Bilbao

Turcija - ASV 77:98 (16:16, 24:19, 20:31, 17:32)

Turcija: Akjols 12, Preldžičs 9 (5 rez.piesp.), Savašs 9, Gulers 9, Arslans 8, Herseks 8, Ašiks 6 (8 atl.b., 3 bl.), Ermis 5, Gonlums 4, Aldemirs 4, Tunčeri 3, Osmans.

ASV: Farīds 22 (8 atl.b., 3 pārķ.b.), Deiviss 19, Hārdens 14 (7 rez.piesp.), Īrvings 13, Kazinss 11, Karijs 9 (5 pārķ.b.), Tomsons 6, Rouzs 2, Derouzans 2, Gejs, Plamlī.