Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Latvijas U16 izlase cīnīsies pret neuzvarēto Serbiju

© Romāns Kokšarovs/f64

Latvijas U16 vīriešu basketbola izlase otrdien, 26. augustā, plkst. 20:15 Ogres vidusskolā spēlēs pret 2007. gada Eiropas čempioni Serbiju. Cīņu par medaļām turpinās E grupas četras spēcīgākās komandas. Latvija ceturtdaļfinālā 28. augustā plkst. 20:15 Olimpiskajā sporta centrā Rīgā cīnīsies pret F grupas pirmo vai otro spēcīgāko komandu.

Scenāriji E grupā

Pirmdien ceturtdaļfināla dalībnieču skaits pieauga līdz sešām komandām. Neatkarīgi no otrdienas spēļu iznākumiem, ceturtdien par pusfinālu spēkosies Serbija, Francija (abām 4-0), Turcija, Vācija, Itālija (visām 3-1) un Latvija (2-2). Otrdien sešas komandas cīnīsies par pēdējām divām ceļazīmēm.

Latvijas izlase E grupas kopvērtējumā finišēs trešajā vai ceturtajā vietā. Lai iekļūtu labāko trijniekā, jāpiepildās vienam no trīs nosacījumiem: 1) Bosnijai jāuzvar Lietuvu, 2) Latvijai jātiek galā ar Serbiju, 3) jāuzvar Lietuvai, Horvātijai un Serbijai. Citu iznākumu gadījumā Latvija ierindosies ceturtajā vietā.

Serbija pirmdien nodrošināja pirmo vietu E grupā un ceturtdaļfinālā spēlēs pret F grupas ceturto labāko komandu. Par serbu pretiniekiem kļūs Krievija, Polija vai Spānija. Krieviem otrdien pietiks ar uzvaru, spāņiem vajadzīgs krievu zaudējums un uzvara pār poļiem ar 10 punktu pārsvaru.

Onura Cetina trenētā Turcija E grupas kopvērtējumā finišēs otrajā vietā. Zemāk turki nevar noslīdēt, jo savstarpējā spēlē pārliecinoši pieveica Latviju. Augstāk komanda netiks, pat uzvarot Horvātiju, jo grupu turnīrā turki zaudēja Serbijai.

Bosnijai un Hercegovinai ceļazīmi uz astoņnieku garantēs uzvara pār Lietuvu. Tādā gadījumā Latvija finišēs trešajā vietā, savukārt bosnieši ceturtdaļfinālā spēlēs pret F grupas uzvarētājiem.

Latvijas kaimiņienei Lietuvai ir nepieciešama uzvara pār Bosniju, kā arī Horvātijas zaudējums pret Turciju. Ja horvāti uzvarēs, lietuviešiem jācer uz Latvijas zaudējumu Serbijai. Šajā gadījumā trīs komandas sarindosies tā: Latvija (1-1, +14), Lietuva (1-1, +4), Horvātija (1-1, -18).

Horvātijai vajadzīga Lietuvas uzvara pār Bosniju, panākums pret Turciju un Latvijas uzvara pār Serbiju. Tādā gadījumā horvātiem un lietuviešiem būs vienāda bilance, taču uzvara savstarpējā spēlē nosvērs svaru kausu Horvātijas labā.

Scenāriji F grupā

Francija saglabās pirmo vietu pat situācijā, ja zaudēs Itālijai ar piecu punktu starpību un Vācija pārspēs Krieviju. Tas nozīmēs, ka trīs komandas finišēs ar bilanci 4-1 sekojošā secībā: 1) Francija (1-1, +6), Itālija (1-1, +4), Vācija (1-1, -10).

Reāla pirmās vietas pretendente ir arī Itālija. “Squadra Azzurra finišēs līderpozīcijās, ja 1) uzvarēs Franciju un Vācija zaudēs Krievijai, 2) pārspēs Franciju ar sešu un vairāk punktu pārsvaru. Zaudējot francūžiem, itālieši paliks trešie un ceturtdien tiksies ar turkiem.

Vācijas maksimums F grupā būs otrā vieta. Vāciešiem vajadzīgs Itālijas zaudējums pret Franciju vai pašu uzvara pār Krieviju. Citu scenāriju gadījumā būs jāsamierinās ar trešo vietu un ceturtdaļfinālā jāspēlē pret Turciju.

Par pēdējo ceļazīmi cīnās trīs komandas. Krievijai der tikai un vienīgi uzvara pār Vāciju, jo citādi ceturtdaļfinālam kvalificēsies spāņi vai poļi. Panākuma gadījumā krieviem būs jācer uz Spānijas uzvaru pār Poliju.

Polijai derēs Krievijas zaudējums pret Vāciju. Tas nozīmēs, ka pret spāņiem “Baltā ērgļa” zemes pārstāvji varēs zaudēt ar deviņu punktu starpību. Krievijas uzvaras gadījumā Polijai būs nepieciešams apspēlēt Spāniju.

Neraugoties uz bilanci 0-4, Spānija nav zaudējusi cerības tikt tālāk. Dienvidniekiem jāsagaida Vācijas uzvara pār Krieviju un pašiem jāapspēlē poļus ar 10 punktu pārsvaru. Tādā gadījumā komandas finišēs ar bilanci 1-4 un sarindosies tā: Spānija (1-1, +1), Polijai (1-1, +0), Krievija (1-1, -1).

Aranitovičs un rezultatīvie serbi

Vakar Serbija sagrāva Bosniju un Hercegovinu ar 37 punktu pārsvaru, turklāt 34 no saviem pirmajiem 50 punktiem guva no groza apakšas. Serbija ar vidēji spēlē gūtiem 80,2 punktiem ir visa turnīra rezultatīvākā komanda, kā arī izdarījusi visvairāk rezultatīvo piespēļu (18.6). Tās rezultatīvākais spēlētājs ir Aleksandars Aranitovičs, kurš vidēji spēlē sametis 14 punktus un vidēji spēlē pārtvēris 3,2 bumbas. Kļūdas Latviju lielā mērā iegāza vakardienas spēlē, līdz ar to Aranitoviča talanti būs jāpieskata vēl rūpīgāk.

Izlases galvenais treneris Jānis Gailītis portālam Basket.lv pēc vakardienas mača norādīja, ka ar vietu rēķināšanu nevēlas aizrauties, daudz svarīgāk esot atgūt pārliecību pār saviem spēkiem: "Ar Serbiju cīnīsimies par uzvaru, nerēķinot, kāds rezultāts mums dotu izdevīgāku pretinieku. Basketbolā ne reizi vien jau pierādījies, ka par rēķināšanu komandas tiek sodītas. Mums tagad vissvarīgākais ir atgūt pārliecību par sevi. Katram gadās slikti brīži, bet mums ir labi spēlētāji, ar mikroklimatu viss ir kārtībā un vēl parādīsim, ka esam laba komanda."