Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Latvija Superkausa izcīņu sāk ar zaudējumu Vācijai galotnē

© f64

Piektdien pirmajā Superkausa izcīņas spēlē Bambergā Latvijas basketbola valstsvienība, turpinot gatavošanos Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram, ar rezultātu 74:75 atzina mājinieces Vācijas pārākumu.

Superkausa izcīņa Bambergā šodien sākās ar Krievijas uzvaru pār Izraēlu (82:75). Krieviem Valērijs Ļihodejs guva 15 punktus, bet ar „double-double” izcēlās Smitrijs Sokolovs – 13+10. Izraēliešiem nelīdzēja Omri Kaspi 20 gūtie punkti. Vakara mačā publiku devās priecēt mājiniece Vācija un Latvija. Ainars Bagatskis jau pirmajā mačā nolēma uzticēt vietu pamata pieciniekā Kasparam Bērziņam, kurš tikai nesen pievienojās izlases treniņnometnei.

Pamata piecinieks: Strēlnieks, Bertāns, Janičenoks, Bērziņš, Meiers.

Tieši Bērziņš atklāja Latvijas rēķinu, pēc jau iepriekš mūsu komandas izpildījumā labi iespēlētas sadarbības saņemot bumbu groza apakšā. Tiesa, pirms tam nebija izdevies realizēt vairākus uzbrukumus. Jau nākamajā uzbrukumā kreatīvi nospēlēja Dairis Bertāns – aizmetis garām metienu un nokritis zemē, Dairis savāca bumbu, kas jau lidoja autā un uz ko pārējie mača dalībnieki tikai gausi noskatījās, no sēdus stāvokļa piespēlēja Bērziņam, kurš guva vēl divus punktus. Kaspars turpināja krāt punktus arī pirmās ceturtdaļas turpinājumā, bet Mārtiņa Meiera četri punkti pēc kārtas ļāva panākt jau plus astoņi (14:6) pēc piecām ar pusi spēlētām minūtēm. No rezervistu soliņa Latvijas sastāvā pirmais mačā iesaistījās Rolands Freimanis, kad bija palikušas divas ar pusi minūtes līdz pirmās ceturtdaļas beigām. Vācieši centās izmantot Robina Benzinga ievērojamo auguma pārsvaru trešā numura pozīcijā pret Kristapu Janičenoku (208 cm pret 196 cm). Drīz vien pieredzējušā VEF līdzšinējā kapteiņa vietā laukumā tika sūtīts jaunais VEFietis Jānis Timma. Pirmajai ceturtdaļai skaistu punktu pielika Bērziņš, ar trijnieku pāri pretinieka rokām panākot 19:12. Kaspars pirmajās desmit minūtēs bija guvis jau 11 punktus, bet Bertānam jau četras rezultatīvas piespēles.

Atpūtu dodot Jānim Strēlniekam, Latvijas sniegums laukumā jūtami pasliktinājās. Otro ceturksni mūsējie sāka ar 2:12. Atgriežoties uz parketa pamata saspēles vadītājam, spēle atkal izlīdzinājās, un Latvija spēja notvert priekšā palaisto Vāciju. Trīs minūtes pirms beigām Latvijas soda laukumā saķērās Ronalds Zaķis un Maiks Zirbess – šis konflikts vainagojās ar Bambergas kluba centra diviem precīziem soda metieniem. Brīdi vēlāk ar pirmajiem punktiem atzīmējās Jānis Timma, kurš jau bija pārbīdīts uz ceturtā numura pozīciju. Benzings nespēju izmantot auguma pārsvaru papildināja ar nesportisko piezīmi pret Janičenoku, un, sākoties pēdējai pusotrai puslaika minūtei, Latvija bija vadībā ar sešiem punktiem (39:33). Pēc pirmajām 20 mača minūtēm tablo vēstīja 41:36 Latvijas labā.

Otrā puslaika sākumā Bērziņš uzķērās uz Zirbesa māņu kustības un uzkrita virsū vācietim, saņemot par to nesportisko piezīmi. Tas ļāva vāciešiem gūt savus pirmos punktus puslaikā. Pēc visai rezultatīvām pirmajām ceturtdaļas minūtēm turpinājumā komandas apmainījās vairākām kļūdām. Līdera lomu Vācijas izlasē uzņēmās 20 gadus vecais Atlantas „Hawks” saspēles vadītājs Deniss Šroders esot rezultatīvs gan ātrajos uzbrukumos, gan pozicionālā spēlē. Latvieši turpināja veidot uzbrukumus uz groza apakšu, kur dotās iespējas turpināja realizēt Meiers un Bērziņš. Rezultāts turpināja augt līdzīgi, un Latvija turējās nelielā vadībā un pirms pēdējām desmit minūtēm plus pieci – 63:58.

Divi Šafarcika trīspunktnieki pietuvināja Vāciju līdz minimumam (65:64), tomēr Šķēles divi punkti pēc efektīvas pārejas uzbrukumā un Janičenoka trejacis atjaunoja piecu punktu pārsvaru. Vēl viens vāciešu uzbrukumu vilnis noslēdzās ar vadības zaudēšanu četras minūtes pirms beigām, kad Tada trāpīja no distances (70:71). 17 sekundes pirms beigām pēc Šrodera garām aizmestā metiena bumbu grozā nogādāja Zirbess, panākot mīnus viens Latvijai, pēdējā uzbrukumā Timmam sanāca samocīts metiens, un Latvija piedzīvoja minimālu zaudējumu – 74:75.

Cienīgi saviem nākamās klubu sezonas līdzjutējiem sevi atrādīja Jānis Strēlnieks, kurš guva 16 punktus un atdeva septiņas rezultatīvas piespēles. Kaspars Bērziņš pievienoja 15 punktus un piecas atlēkušās bumbas. Maiks Zirbess uzvarētājiem guva 15 punktus un izcīnīja astoņas bumbas, bet Deniss Šroders pievienoja 12 punktus un četras piespēles.

Pārbaudes spēle basketbolā

Latvija – Vācija 74:75 (19:12, 22:24, 22:22, 11:17)

Latvija: Strēlnieks 16, Bērziņš 15, Meiers 14, Šķēle 8, Janičenoks 7, Bertāns 6, Blūms 3, Zaķis 3, Freimanis 2, Mejeris, Šmits.