Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Šķēpmetējs Čakšs ar pēdējo metienu izcīna pasaules junioru zeltu

© Getty Images, iaaf.org

ASV pilsētā Jūdžinā par pasaules junioru čempionu šķēpmešanā kļuva 19 gadus vecais latvietis Gatis Čakšs, kurš pēdējā metienu sērijā šķēpu raidīja 74,04 metrus tālu. Tuvāko sekotāju un sacensību galveno favorītu slovēni Matiju Muharu viņš apsteidza par vairāk nekā vienu metru.

Pirmajā metienā Gatis Čakšs šķēpu aizmeta 70,65 metrus tālu, kas 12 sportistu konkurencē deva ceturto vietu. Nākamajos mēģinājumos viņam neizdevās uzlabot savu rezultātu (70,21 un 70,06 metri), un pēc trim sērijām Čakšs bija noslīdējis uz piekto vietu. Toties pēc tam rezultāta latiņa allaž tika pacelta augstāk.

Ja ceturtajā sērijā 70,70 metri liedza uzlabot pozīciju kopvērtējumā, tad 70,89 metri piektajā metienā ļāva atgūt iepriekš iesildīto ceturto vietu. Pirms pēdējās sērijas līderis ar 72,97 metriem bija Muhars, kurš par 16 centimetriem apsteidza moldāvu Andrianu Mardari.

Līdz medaļai Čakšam tobrīd trūka 73 centimetru, taču 19 gadus vecais latvietis ar lielisku pēdējo metienu personiskā rekorda vērtībā ne tikai izlauza sev vietu labāko trijniekā, bet arī kļuva par pārliecinošu līderi. Neviens no iepriekš augstāk esošajiem šķēpmetējiem nespēja uzlabot savu rezultātu, līdz ar to Čakšs izrāva pasaules junioru čempionu titulu. Kvalifikācijā Čakšs ar 68.38 metriem izcīnīja otro vietu B grupā. Interesanti, ka A grupā triumfēja Mardare, kurš jau pirmajā metienā aizmeta 74.46 metrus – šāds rezultāts finālā viņam dotu zelta godalgu.

Tikmēr 3000 metru šķēršļu skrējiena finālā pēdējo vietu 15 skrējēju konkurencē ieņēma Latvijas pārstāvis Alberts Blajs, kura laiks bija deviņas minūtes un 14.95 sekundes. Ar astoņām minūtēm un 25.57 sekundēm uzvarēja kenijietis Barnabass Kipjego. Kvalifikācijā Blajs uzstādīja personisko rekordu – astoņas minūtes un 52.47 sekundes.