Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

"Ventspilij" Čempionu līgas izšķirošais duelis

© fkventspils.lv

Šodien UEFA Čempionu līgas 2. kvalifikācijas kārtas atbildes mačā FK "Ventspils" savā laukumā uzņems Zviedrijas čempionus "Malmo FF", ar kuriem viesos cīnījās neizšķirti 0:0, tā saglabājot izredzes uz panākumu divu spēļu summā. Mača sākums pulksten 19, bet tā tiešraide būs vērojama Sportacentrs.com.

No Malmes ar cerībām

Dodoties uz maču Malmē, ventspilnieki labi apzinājās, ka šajā duelī ne tuvu nav favorīti, tāpēc savos plānos gaisa pilis necēla. Bija skaidrs, ka spēlēt nāksies aizsardzības futbolu, bet mērķis bija nospēlēt cienīgi, saglabājot intrigu arī uz atbildes maču. FK "Ventspils" izpildīja abus uzdevumus – spēlēja gana cienīgi un arī intrigu saglabāja. Ja vēl būtu izdevies iesist... 46. minūtē tika izveidots labākais šī mača moments, ar īsām piespēlēm nosūtot Ahmedu Abdulataofiku uz randiņu ar "Malmo" vārtsargu Robinu Ūlsenu, kuru nigērietim izdevās apspēlēt, taču bumbu atvairīja vārtu stabs.

Protams, nav iespējams pateikt, kā būtu izvērsusies šī spēle, ja bumba ielidotu vārtu tīklā, bet tad vismaz būtu kļuvis skaidrs, uz cik lielu spiedienu zviedri tiešām ir spējīgi, kad ūdens jau pa īstam smeļas mutē, un kādu ellīti ventspilnieki varētu sagaidīt šodien. Pagaidām gan gandrīz vai ellē nonākusi Malmes komanda, kas tā vietā, lai stabili soļotu uz savu mērķi – Čempionu līgas grupas turnīru –, pamanās šā tā nospēlēt pirmo maču, turklāt savu līdzjutēju priekšā.

FK "Ventspils" sāncenšu nometnē pēc mača bija vērojams ziemeļniecisks miers, lai gan skaidrs, ka tā ir tikai fasāde. Jaunais uzbrucējs Izāks Telīns atzina – ventspilnieki nospēlējuši kompakti, neļaujot mājiniekiem izvērsties, tomēr arī neslēpa, ka ir vīlies par savas komandas sniegumu un mača iznākumu. Savukārt galvenais treneris Oge Hareie aicināja saglabāt mieru: "Es arī esmu vīlies ar šī mača iznākumu tieši tāpat, kā mūsu līdzjutēji. Taču mums vēl priekšā 90 minūtes un, kas zina, varbūt arī papildu pusstunda. Nešaubos, ka Ventspils savās mājās vairāk domās par aizsardzību un neriskēs uzbrukt. Malmē otrajā puslaikā izdarījām lielāku spiedienu, viņi pagura, un mums bija iespējas gūt vārtus, taču ticu, ka varam spēlēt vēl labāk un radošāk."

Ventspilnieku nometnē noskaņojums, protams, ir pilnīgi citādāks, jo mājās komanda varēja atgriezties ar labām cerībām uz veiksmi arī divu spēļu summā. Gribētos ticēt, ka tā tomēr tik daudz nebija zviedru nevarība tieši šajā mačā, kā FK "Ventspils" treneru prasme atrast pareizo taktiku un izpildītājus. Kura versija ir pareizā, redzēsim jau šodien. Katrā ziņā, komandai bija vesela nedēļa, lai atpūstos un gatavotos, kamēr zviedri aizvadīja visai smagu cīņu "Alsvenskan" līgā, viesos spēlējot 1:1 ar ceturtā vietā esošo "Kalmar". Pirmajā mačā viesi bija spiesti veikt piespiedu maiņas, jo maču turpināt nevarēja Ahmeds Abdulataofiks un Daniils Ulimbaševs, taču šodien viņiem vajadzētu būt ierindā. Zinot ventspilnieku galvenā trenera Jurģa Pučinska konservatīvās metodes, ticamākais, ka starta sastāvā izmaiņu nebūs, vai tās būs minimālas. Tāpat jāpiekrīt Hareiem, ka arī savā laukumā FK "Ventspils", ticamākais, vairāk domās par savu vārtu drošību un uzbrukumā nemetīs. Jānovēl, lai izdodas, jo pendeles Olimpiskā centra "Ventspils" stadionā nav redzētas labi sen.

Pučinsks uzsver, ka, gatavojoties atbildes mačam, sīkumu nebūs, tomēr galvenais esot saprast un pieņemt, ka Ventspilī cīņa sāksies no sākuma: "Parādījām sevi no labākās puses, kas ir lieliski, to vajag novērtēt, taču nedrīkstam aizmirst, ka paveikta tikai puse darba. Līdz atbildes spēlei galvenais tikt galā ar emocijām un pilnībā nomierināties. Pirmajā spēlē parādītajam futbolam vairs nav nozīmes, svarīga ir tikai atbildes spēle. Jā, mēs izveidojām labāko momentu mačā, taču vai ar to vajag lepoties? Labāk cerēsim, ka iemesls būt lepniem būs pēc atbildes mača."

Savās mājās bez zaudējumiem

Vēl kāds interesants fakts. UEFA Čempionu līgā FK "Ventspils" startē piekto reizi, un līdz šim par komandas sniegumu savās mājās (tieši par spēlēšanu Ventspilī, nevis mājas spēļu aizvadīšanu Rīgā) var būt pat ļoti gandarīti. Savā mājas stadionā dzeltenzilā komanda nav zaudējusi ne reizi, piecos mačos uzvarot un vienu reizi spēlējot neizšķirti. Cits stāsts, ka pozitīvie iznākumi ne vienmēr arī ļāva triumfēt divu spēļu summā, kā tas bija cīņā ar norvēģu "Brann" 2008. gadā (0:1 viesos, 2:1 mājās) un ar "Molde" 2012. gadā (0:3 viesos, 1:1 mājās).

Zāģējuši mājas spēlēs ventspilnieki ir tikai, spēlējot "Skonto" stadionā, tiesa, ar visai iespaidīgiem rezultātiem – 0:3 pret Austrijas "Red Bull" (2007. gadā) un Šveices "Zurich" (2009). Ventspilī mūsējo lielākais panākums Čempionu līgas mačā ir 4:0 pret Velsas "Lanelli", taču līdzjutējiem atmiņā gan jau labi saglabājusies arī fantastiskā spēlē pret baltkrievu BATE un Grigorija Čirkina fantastiskais vārtu guvums, sitot no metriem 35.

"Malmo FF" Čempionu līgā pēdējo reizi spēlēja 2011. gadā, kad viesos ar 1:4 piekāpās Horvātijas čempioniem "Dinamo", bet savā laukumā svinēja uzvaru 2:0, ar ko panākumam divu spēļu summā nepietika. Kopš 2005. gada Malmes klubs aizvadījis 11 mačus Eiropas prestižākajā klubu turnīrā (ieskaitot šī gada 0:0), bet viesos nav izcīnīta neviena uzvara. Bijuši gan neizšķirti 1:1 un 2:2, ar ko šoreiz pietiktu. Protams, šis "Malmo" ir pavisam cits "Malmo", tāpēc, lai saprastu, kā klubam veicas izbraukumā, prātīgāk uzmest aci Zviedrijas čempionāta spēlēm, un tur redzams, ka komandai gandrīz vai vienādi labi klājas kā savās mājās, tā izbraukumā. Tiesa, trīs jūlija mačos viesos jau izsēti četri punkti, divas reizes nospēlējot neizšķirti.

Ierasties Ventspilī plāno arī "Malmo" atbalstītāju pulks, kuriem pirms spēles pat sarūpēta slēgta plunčāšanās Ventspils Piejūras akvaparkā. Jācer gan, ka par labu atmosfēru šajā mačā rūpēsies ne tikai "Supra Malmo", bet arī ventspilnieki, turklāt ne tikai fanu sektorā un ne tikai tribīnēs, bet arī laukumā.