Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Politika un sports: kurš "Arēnā Rīga" liedza pacelt Ukrainas karogu?

© tribine.lv

Aizvadītajā nedēļas nogalē „Arēnā Rīga” notika Latvijas un Krievijas hokeja izlašu pārbaudes spēles. Medijos parādījusies informācija, ka mūsu hokeja draugiem spēles laikā liegts tribīnēs pacelt Ukrainas valsts karogu. Tas saniknojis līdzjutējus, liekot portālam Sportacentrs.com skaidrot, kas bijis iniciators šādai apsardzes darbinieku rīcībai, jo dzīvojam taču demokrātiskā valstī.

Pēc šo rindu autora sarunas ar Juri Savicki Latvijas sporta draugu vidū gandrīz vai folklorizējies „Dinamo” kluba padomes priekšsēdētāja teiktais: „Nejauksim politiku ar sportu!” Vēlākās sarunā gan Savicka kungs pats atzinis, ka šīs lietas dažkārt nemaz nevar nejaukt. Gribot vai nē, bet šodien mums atkal jārunā par politikas jaukšanu ar sportu.

Pastiprinātus drošības pasākumus pirms Latvijas un Krievijas izlašu spēlēm un to laikā likusi veikt Drošības policija. Vairākas stundas pirms abu komandu pirmās spēles saņemtas ziņas, ka „Arēna Rīga” it kā esot mīnēta, tāpēc drošības iestāžu pārstāvji šim jautājumam pievērsuši pastiprinātu uzmanību. Halle tikusi pārmeklēta, un nekādi draudi tobrīd nav fiksēti, tāpēc spēle varējusi sākties plānotajā laikā, portālu Sportacentrs.com informēja Latvijas Hokeja federācijas (LHF) sporta direktors Mārtiņš Pagodkins. Arī par Ukrainas karoga ienešanu hallē federācijas pārstāvim ir viedoklis. „Ir Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) statūti, kas nosaka, ka nekādas politiskas, rasistiskas un cilvēkus diskriminējošus pasākumus nedrīkst pieļaut. Noteikti būsiet pamanījuši, ka pirms pasaules čempionāta Baltkrievijā tiek apskatītas visdažādākās tēmas, taču netiek runāts par politisko situāciju. Starptautiskā Hokeja federācija uzskata, ka sports un politika nav savienojamas lietas. Mēs rīkojāmies saskaņā ar šiem statūtiem un Drošības policijas norādījumiem,” situāciju komentē Hokeja federācijas pārstāvis.

Arī vairākiem mūsu aptaujātajiem mediju pārstāvjiem, kuri uz spēli ieradās ar Latvijas Hokeja federācijas izsniegtām akreditācijas kartēm, apsargi likuši atvērt somas, pārbaudot to saturu. Pieredzējušākie Latvijas sporta žurnālisti līdz šim „Arēnā Rīga” ar šādiem drošības pasākumiem saskārušies nebija. Pagodkins norāda, ka arī tas bijis norādījums un ieteikums no Drošības policijas.

LHF organizēto pasākumu laikā drošības pasākumus „Arēnā Rīga” veica kompānija „ART-EXPO”, ar kuru federācija sadarbojas jau ilgāku laiku. Šī kompānija pēc Pagodkina teiktā savulaik no „Arēna Rīga” jau reiz par huligānismu jau esot izraidījusi slavenos brāļus Normundu un Nauri Macjusus, kuri hallē Rīgā, pēc Pagodkina teiktā, pirms spēles ar Krieviju centušies ienest ne tikai Lietuvas karogu, bet pirms tam arī Ukrainas. „Pēc manā rīcībā esošās informācijas šie cilvēki bija sagatavojuši saukļus, lai organizētu politisku demonstrāciju. Vēlāk viņi nomainīja šo karogu pret Lietuvas, arī ar to hallē netiekot ielaisti,” skaidro Hokeja federācijas pārstāvis.

Jautāts, vai līdzīgi drošības pasākumi tiks veikti arī pirms nedēļas nogalē gaidāmajiem mačiem ar Franciju, Pagodkins atbild noraidoši: „Nē! Līdzjutēji var nākt uz halli ar jebkuras valsts karogiem un atribūtiku, ja tie ir standarta izmēra. Ņemiet Grieķijas, Ukrainas vai Turcijas karogus un nāciet. Mačos ar Franciju pastiprināti drošības pasākumi veikti netiks.”

Portāls Sportacentrs.com tikmēr novēroja, ka pastiprināti „Arēnā Rīga” tika apsargāta arī pati Krievijas izlase un tās hokejisti. Nekādas īpašas prasības no Krievijas Hokeja federācijas šajā ziņā gan neesot bijušas. Oļega Znaroka vadītā komanda Rīgā gan ieradusies ar milzīgu pavadošo sastāvu, un ticis lūgts piešķirt papildus vietas viesnīcā, kā arī uzlabot ēdināšanas kvalitāti.

Apsardzes kompānijai nedaudz cits stāsts…

Apsardzes kompānijas „ART-EXPO” valdes loceklis Vilnis Valbergs sarunā ar portālu Sportacentrs.com pauda nedaudz citu viedokli, nekā Hokeja federācijas pārstāvis. Pirms pirmās abu komandu spēles Latvijas izlases līdzjutēji aiz Krievijas komandas soliņa bija izkāruši Ukrainas valsts karogu, kuru konsultējoties ar Hokeja federāciju, faniem tika lūgts noņemt. Tāpat fanu vidū paklīdušas runas, ka zaudējuma gadījumā Latvijas izlases līdzjutēji varētu izkliegt saukli „Ukraina!” Konsultējoties ar vairākiem fanu līderiem apsardzes kompānijas pārstāvjiem izdevies no šīs domas fanus atrunāt. „Karogs nevienam netika atņemts, tas palika līdzjutēju rīcībā. Pirms šīm spēlēm bija zināmi riski, kaut vai tamdēļ, ka tā ir Krievijas izlase. Tika veiktas papildu darbības, taču publiskajā vidē to nevarēja just. Konsultējāmies ar policijas pārstāvjiem, federācijas cilvēkiem un veicām savu darbu,” skaidro apsardzes kompānijas pārstāvis.

Pirms otrā mača pie vienas no halles ieejām ieradās iepriekš minētie brāļi Macjusi, kuri esot saskaņojuši Lietuvas karoga ienešanu „Arēnā Rīga”, taču tas uzreiz netika atļauts, jo saskaņošanas dokumentā ticis teikts, ka Lietuvas valsts karogam jābūt sašūtu kopā ar Latvijas. Tā tas konkrētajā gadījumā nav bijis, tāpēc uzsākta lietas noskaidrošana ar Hokeja federāciju. Kamēr tā notikusi, brāļiem lūgts nedaudz uzgaidīt, taču jau pēc pāris minūtēm abi pie halles vairs nav bijuši. „Tā ir normāla prakse, ka jebkura šāda aktivitāte ir jāsaskaņo ar pasākuma organizatoriem. Tas neattiecas tikai uz hokeju,” skaidro „ART-EXPO” kompānijas pārstāvis, kura pārstāvētā apsardzes firma nodrošina drošības pasākumus arī Rīgas „Dinamo” spēļu laikā.