Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Latvijas hokeja izlase sāks pret pasaules vicečempioni Šveici

© Romāns Kokšarovs

Pulksten 19:00 ar spēli pret pasaules vicečempioni Šveici 2014. gada olimpiskās spēles ievadīs Latvijas valstsvienība hokejā. Četrgades lielākajā sporta notikumā mūsējie pēdējo panākumu izcīnījuši 2002. gadā, tāpēc izsalkums ir jāapmierina! Tiešraide kanālā TV3.

Latvijas un Šveices izlases spēkus pēdējo reizi samēroja 2010. gada pasaules čempionātā. Lai gan Gints Meija noslēdzošās trešdaļas ievadā samazināja deficītu līdz minimumam, bet Edgars Masaļskis tika galā ar 28 no 30 sāncenšu metieniem, latvieši cieta neveiksmi ar 1:3. Alpu zemes rindās rezultatīvus metienus izdarīja aizsargs Romāns Josī un uzbrucēji Andress Abīls un Martins Pliss (tukšos vārtos). Visi ir Šveices valstsvienības pieteikumā dalībai 2014. gada olimpiskajās spēlēs.

Šveice, kura laika posmā no 1999. līdz 2012. gadam tikai vienu reizi iekļuva starp planētas piecām labākajām komandām, pagājušā gada pasaules čempionātā veica lēcienu no 11. vietas, vienīgo zaudējumu piedzīvojot finālā - 1:5 pret mājinieci Zviedriju (apakšgrupā izdevās svinēt panākumu). No šveiciešu rokas krita arī Kanāda.

2010. gada olimpiskajās spēlēs, kas norisinājās Vankūverā, siera ēdāji nebija tālu no sensācijas - zaudējums Kanādai tika piedzīvots tikai pēcspēles metienos (2:3). Metienu attiecība bija 47:23, taču lielisku sniegumu nodemonstrēja Šveices izlases pirmais numurs Jonass Hillers.

31 gadu vecais Anaheimas "Ducks" vārtsargs tika atzīts par Nacionālās hokeja līgas decembra trešo labāko spēlētāju. Gadu mijā viņš izcīnīja 14 uzvaras pēc kārtas, sasniedzot otro labāko rādītāju līgas vēsturē. 39 mačos Hillers atvairījis 91,7% sāncenšu metienu un vidēji spēlē ielaidis 2,34 vārtus. Sagaidāms, ka viņa dublieris būs Reto Berra no Kalgari "Flames".

Šveices aizsardzību cementēs četri Nacionālās hokeja līgas un četri vietējā čempionāta spēlētāji. 28 gadus vecais Rafaels Diazs olimpisko spēļu priekšvakarā tika aizmainīts no Monreālas "Canadiens" uz Vankūveras "Canucks", jau pirmajā mačā gūstot vārtus un pārtraucot 58 spēļu sauso sēriju.

Tāpar Diazs pievienojis 12 piespēles, taču rezultatīvāk spēlējis gan pieredzējušais Marks Štraits no Filadelfijas "Flyers" (36 gadus vecā aizsarga kontā astoņi rezultatīvi trāpījumi un 21 piespēle), gan Josī, kurš arīdzan guvis astoņus vārtus, bet izdarījis 17 rezultatīvas piespēles.

No Šveices čempionātu pārstāvošajiem aizsargiem jaunākais ir Patriks von Guntens, kurš ir 29 gadus vecs. Viņš kopš 2006. gada spēlē Klotenes "Flyers". Savukārt pieredzējušākais ir par kapteini izraudzītais Matiass Zēgers (36 gadi), kurš kopš debijas 1998. gadā izlaidis tikai vienu pasaules čempionātu.

Viņš un Severīns Blindenbahers ir Latvijas izlases uzbrucēja Ronalda Ķēniņa komandas biedri Cīrihes "Lions" rindās, bet Žiljēns Voklērs spēlē Lugano komandas rindās.

Par Šveices uzbrukuma līderi jākļūst 28 gadus vecajam Cīrihes "Lions" spēlētājam Romānam Vikam, kurš ar 44 spēlēs sakrātajiem 46 punktiem ir Šveices čempionāta rezultatīvākais spēlētājs. 2010. gada olimpiskajās spēlēs viņa kontā piecos mačos gūtie pieci punkti, kas bija labākais rādītājs izlasē.

Viņam uz papēžiem min komandas biedrs Luka Kunti; tāpat no Cīrihes "Lions" Sočos spēlēs arī Moriss Trašlers.

Šveicei ir divi uzbrucēji no Nacionālās hokeja līgas. Rezultatīvākais ir 2010. gadā ar piekto numuru draftētais Nino Niderraiters, kurš Minesotas "Wild" rindās 59 spēlēs izcēlies ar 49 punktiem. Savukārt Damjens Bruners, kurš pagājušajā sezonā, pārstāvot Detroitas "Red Wings", 44 spēlēs tika pie 26 punktiem, Ņūdžersijas "Devils" rindās nav spējis atvērties - 17 punkti 41 spēlē.

No uzbrucējiem tikai Bruners, Viks un Kevins Romī pērn nekļuva par pasaules vicečempioniem.

Latvija šveiciešus pēdējo reizi apspēlēja 2009. gada pasaules čempionātā, svinot panākumu ar 2:1 pēcspēles metienos. Savukārt olimpiskajās spēlēs mūsējie zaudējuši astoņus mačus pēc kārtas, pēdējo punktu izcīnot 2006. gadā par neizšķirtu (3:3) pret Amerikas Savienotajām Valstīm.

Vai Latvijai izdosies pārsteigt jau pirmajā dienā? Spēles sākums pulksten 19:00. Tiešraide būs vērojama kanālā TV3, bet portāls Sportacentrs.com piedāvās teksta tiešraidi ar hokeja speciālistu viedokļiem.