Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

Izplata brīdinājumu par romiešu salātlapu lietošanu uzturā

© AP / Scanpix

Salātlapu cienītājiem šie nav labākie laiki, jo otrpus okeānam izcēlusies masveida zarnu nūjiņu, jeb E. coli, baktēriju epidēmija, ziņo New York Times.

Un šī epidēmija tieši saistīta ar veikalos pārdotajiem, iesaiņotajiem romiešu salātu.

Par laimi, neviens no saslimšanas gadījumiem nav bijis letāls, tomēr 70% no šiem cilvēkiem nācies hospitalizēt. No slimnīcā nonākušajiem daudziem ir izraisījusies nieru mazspēja.

Neesot īsti skaidrs avots, kurš izraisījis epidēmiju, tomēr eksperti uzskata, ka tās pirmsākumi meklējami Arizonas štata Jumā.

Rezultātā tiek aicināts izvairīties no iepakotiem, sagrieztiem romiešu salātiem veikalos vai kafejnīcās. Tomēr problēma tāda, ka vairums pircēju neatšķir salātlapas un daudzos gadījumos tas ir jauktas.

Eksperti norāda, ka ja nav skaidrības, vai salātos ir romiešu salātlapas, tad labāk izvairīties no tiem vispār. Tas tādēļ, ka maz ticams, ka restorānā viesmīlim jautāsiet, no kurienes nākušas salātlapas, kuras izmantotas, piemēram, Cēzara salātos.

Bet pati baktērija visticamāk nākusi no kāda dzīvnieka - govs, brieža vai cūkas - kurš nokārtojies laukā, kur audzē salātlapas.

Par laimi, salātlapu derīguma termiņš ir īss un briesmas drīzumā būs garām.