Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

Absurds vai norma? Bērniem Latvijas skolās regulāri jāziedo dāvanām skolotājiem

© F64

Kamēr dažās skolās tā saucamās skolas naudas vai fonda naudas nav, tikmēr citur ir jāziedo konkrēta naudas summa mēnesī vai gadā praktiskām lietām vai, piemēram, dāvanai skolotājai, secinājis LTV raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Kā izpētījis raidījums, vecāku vidū nereti ir strīdi, cik dārgas dāvanas skolotājiem dāvināt. Izplatītākās ir dāvanu kartes, kuru vērtība svārstās ap 25 eiro, ja tālāk no Rīgas, un 100 eiro, ja Pierīgā.

Kāds vecāks raidījumam pat nosūtījis saraksti, kā notiek dāvanas izvēle skolotājai. Izskan versijas, ka skolotājai jāpērk brošiņa, SPA, rotas vai pērļu auskari.


Toties kāda Alūksnes pilsētas sākumskolas skolēna mamma ziņo, ka no katra bērna tika vākti pa pieci eiro. “Dāvanā mammas vienojās par upes pērļu kaklarotu, auskariem un rokassprādzi, aptuvenā summa 90 eiro, atlikums palika 3.klases beigšanas ballītei,” viņa klāsta.

Dažas pirmsskolas iestādes nebūt neatpaliek - stāsta kāds bērnudārznieka vecāks Rīgā. “Audzinātājām un auklītēm gada beigu dāvanai tiek vākti aptuveni 15 eiro no bērna. Pagājušajā semestrī tika vākti līdzekļi dīvāna maiņai - līdz 10 eiro no bērna, un šobrīd notiek aktīva naudas “samešana” grupiņas telpu remontam,” norāda vecāks.

Savukārt kāda bērna izlaidums Bauskas pirmsskolas izglītības iestādē beidzies ar vēl lielākiem tēriņiem. “(..) tad tika pirkti ziedi un dāvanas bērnudārza vadītājai un metodiķei, tika samaksāts arī par klauna klātbūtni pasākumā, kas bērnus izklaidēja nepilnu vienu stundu. Zinu, ka 100 eiro tika samaksāts fotogrāfam, (..) un tad sākās pats jautrākais - 100 eiro dāvanu karte kādā Rīgas veikalā - vienai audzinātājai, tikpat otrai (100 eiro dāvanu karte) un tikpat auklītei (100 eiro dāvanu karte),” klāsta vecāks.

Neviens neliedz skolotājiem dāvināt dāvanas, norāda Izglītības kvalitātes valsts dienests. Taču ir jāsamēro dāvanas lielums, un arī šajā gadījumā naudas vākšana ir brīvprātīga. “Pat gadījumā, ja vecāku vairākums ir savstarpēji vienojies, piemēram, par Ziemassvētku un izlaidumu dāvanām, tas nenozīmē, ka arī pārējiem vecākiem ir obligāti nosakāms pienākums piedalīties naudas vākšanā vai ziedošanā un maksāt konkrētu summu,” norāda dienests.