Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

Atklājas, ka gaļas industrija mūs apmuļķojusi - bekons dzen tevi kapā

© REUTERS / Scanpix

The Guardian veiktajā izmeklēšanā atklājusies skaudrā patiesība par bekonu.

Medicīnas un uztura zinātnes tik ļoti regulāri savā starpā karo par to, kas ir ''veselīgs'' un kas nav, ka ir grūti to visu uztvert nopietni. Olas, šokolāde, sarkanvīns, sviests, maize - tie visi kādā brīdī bijuši veselībai labi vai slikti, vai dažreiz abi vienlaikus.

Tikmēr bekons visbiežāk uzskatāms par neveselīgu produktu, tomēr arī ir varen gards, tādēļ visi to ēd un neko daudz nebēdā.

''Jā, bekons mūs tiešām nogalina'', šokējošā The Guardian jaunā izmeklēšana, gan ''nebēdāšanu'' mainīs, jo tajā atklājies kā gaļas industrija no sabiedrības par bekonu slēpusi vairākus pētījumus. To rezultāti nav iepriecinoši...

Jau pirms dažiem gadiem WHO apstiprinājuši, ka bekons ir 1.grupas kancerogēns, balstoties uz ieteikumu no ''22 vēža ekspertiem no 10 valstīm, kuri pārbaudījuši vairāk nekā 400 pētījumus par pārstrādāto gaļu, kas sedz epidemioloģiskos datus no simtiem tūktošu cilvēku datiem''.

Ar to baisie cipari nebeidzas. Vidēji dienā apēdot pāris šķēles bekona ''risks dzīves laikā iegūt zarnu vēzi palielinās par 18%''.

Kopumā pārstrādātās gaļas lietošana uzturā katru gadu visā pasaulē rada ''papildus 34 000 vēža izraisītas nāves''. Tā ir ne tikai bekona vaina, bet arī šķiņķa, desiņu un citu produktu. Vairums šo negatīvu seku nāk no nitrātiem un nitrītiem - konservantiem, ar kuru gaļu sāla, konservē un uztur rozīgu.

The Guardian

Vairums teiks, ka viņi taču jau zināja, ka bekons nav superveselīgs, tomēr šad tad jau to var uzēst. Kas tur tāds?!

Izrādās, ka šo ''nedaudz var, nevis nevar vispār'' attieksmi mūsos iedvesusi gaļas industrija, kura arī iemanījusies noklusēt iespējas, kas bekonu padarītu mazāk kancerogēnu. Gaļu var pārstrādāt arī bez šiem nitrātiem, tomēr tas ''aizņem daudz vairāk laika, līdz tā iegūst savu garšu, kas, līdz ar to, ietekmē ražotāju peļņu''. Ražotāji dievojas, ka sālīt un žāvēt gaļu ''nav droši'', tad realitātē tas vienkārši nav ienesīgi. Tādēļ viņi desmitgadēm cīnās pret zinātni, pat apgalvojot, ka bez nitrātiem cilvēki sasirgtu ar botulismu.

Beigu beigās, šis ir stāsts, kuru mēs jau ļoti labi zinām - milzīgas industrijas daudz labprātāk aizstāv bīstamas piedevas, nevis pielāgojas drošākam, tomēr mazāk ienesīgam, veidam.

Un tam tikai palīdz nepārtrauktās pārmaiņas ieteikumos, ko mēs varam un ko nevaram ēst. Kā norāda The Guardian, ''ar nitrātiem pārstrādās gaļas kaitīguma slēpšanai tikai palīdzējusi mūsu pašu skepse par uztura ieteikumiem''.

Tā kā vairums no mums nepārzina zinātni tik labi, lai tiešam saprastu, kas ir taisnīga un kas pārspīlējums, varbūt gudrākais būs pamēģināt glābt savas zarnas un dzīvības, pārstājot ēst bekonu!? Hmm...