Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

Krāniņus vairs neapgraizīs! Cirkumizācijas aizliegums šokē reliģiskās konfesijas

© Ilustratīvs attēls

Izmaiņas likumos, kas aizliedz jaundzimušajiem vai bērniem veikt apgraizīšanu, saņēmis asu nosodījumu no ebreju un musulmaņu puses.

Islandē pieņemts lēmums, ka cirkumizācija, kas nav nepieciešama medicīniskos nolūkos, jāaizliedz, jo notiekot ''bez piekrišanas, ir neatgriezeniska un var radīt dažādas problēmas, tostarp nāvi''.

Likumdevēji neuzskata, ka tas ir pretrunā ar dažādām reliģijām, jo tādejādi vienkārši tiek aizstāvētas arī bērnu tiesības, informē CNN.

Eiropas Ebreju kongress asi nosodījuši Islandi, norādot, ka šis likums garantē, ka ''ebreju kopiena šajā valstī nedzīvos''. Pat vairāk - viņi to nodēvējuši par uzbrukumu jūdaismam.

Islandē dzīvo arī apmēram 2500 musulmaņi, kuri uzskata, ka tiek pārkāpta viņu ''reliģijas brīvība''. Islandes islāma centra vadītājs gan norādījis, ka cirkumizāciju bērniem varēs veikt citā valstī un tad braukt atpakaļ uz Islandi, līdz ar to šis likums neko nepanākšot.

Visā pasaulē vidēji viens no trīs vīriešiem ticis apgraizīts. Tas notiek ne tikai reliģijas vai kultūras, bet arī higiēnas dēļ.

Cirkumizācija novērš dažādu STS risku, tostarp HIV un sifilisa, kā arī ilgtermiņā mazina dzimulocekļa vēža iespējamību, kā arī dzemdes vēža risku partnerei.