Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

Vecāki ceļ trauksmi! Bērnus Latvijā mudina kļūt par vegāniem

© F64

Biedrība "Dzīvnieku brīvība", maskējoties aiz lozunga par dzīvnieku un vides aizsardzību, izglītības iestādēs Latvijā aicina bērnus un jauniešus pievērsties vegānismam jeb tikai augu valsts pārtikas lietošanai, kas nav pieļaujams, informēja Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomē (LOSP).

"Esam saņēmuši ziņas no bērnu vecākiem, kuri satraucas par biedrības pasniegtajām nodarbībām skolās, maskējoties aiz lozunga par dzīvnieku un vides aizsardzību, tā aicina bērnus un jauniešus pievērsties vegānismam. LOSP kā visu lauksaimniecības nozaru apvienojoša organizācija kategoriski iestājas pret sabiedrības vismazāk aizsargātās un visvieglāk ietekmējamās grupas kā jaunieši un bērni klaji demagoģisku ietekmēšanu," norāda LOSP.

LOSP valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs informēja, ka liela daļa bērnu vecāku ir izteikuši sašutumu, jo "Dzīvnieku brīvības" sniegtās informācijas ietekmē bērni kategoriski atsakās ēst gaļu, olas, pienu un citus dzīvnieku izcelsmes produktus, kuri augoša organisma pilnvērtīgai attīstībai Latvijas klimatiskajos apstākļos ir nepieciešami. "Neiedziļinoties katra individuālā bērna veselības stāvoklī un ikdienā uzņemtās pārtikas sabalansētībā, kā arī iespējai mainīt uztura paradumus, nedrīkst padarīt bērna ēdienkarti uztura ziņā nabadzīgu. Lai šo situāciju novērstu esam vērsušies ar lūgumu pie atbildīgajām institūcijām - Ministru prezidenta Māra Kučinska, Tiesībsarga, Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas, lai šī situācija tiktu nekavējoties izvērtēta, apzinot visas izglītības iestādes, kurās šādas nodarbības varētu būt notikušas vai ir plānotas, un bērnus, kas tajās iesaistīti," uzsvēra Treibergs. LOSP lūdz arī izvērtēt izglītības iestāžu atbildīgo personu rīcību, pieprasot sniegt rakstiskus paskaidrojumus par radušos situāciju.

LOSP arī norādīja, ka tās ieskatā "Dzīvnieku brīvības" izglītības iestādēs izplatītā informācija un aģitācijas ar mērķi pievērst skolēnus vegāniskam uzturam nav pieļaujamas. "Vegānisms nav piemērots visu bērnu veselības un emocionālajam stāvoklim, dzīves stilam un dzīves pārliecībai. Papildus uzsveram, ka bērnam, kā fiziski un intelektuāli nenobriedušai personai, vajadzīga īpaša aizsardzība un gādība," norādīts LOSP paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

LOSP informēja, ka saskaņā ar publiski pieejamo informāciju 2017. gadā "Dzīvnieku brīvības" biedri mācību iestādēs uzrunājuši apmēram 1500 nepilngadīgus skolēnus par dzīvnieku un vides aizsardzību, nereti šādas nodarbības nosaucot par "veselības nodarbībām".