Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

VID terorizē daudzbērnu māmiņu no Rēzeknes

© F64

Daudzbērnu māte no Rēzeknes, kurai pieder mikrouzņēmums, sašutusi par nodokļu likumdošanu. Uzskata, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) viņu soda par došanos dekrētā, kura laikā uzņēmumam nav apgrozījuma, vēstīja raidījums "Bez Tabu".

Ceturtais bērns Jeļenai piedzima pagājušā gada sākumā, tad viņa paziņoja VID, ka dodas dekrētā, līdz ar to saimnieciskā darbība kādu laiku nenotiks. Liels bija viņas pārsteigums, kad pērnā gada nogalē saņem vēsti no VID.

“Viņi man pasaka, ka jāmaksā 50 eiro, jo par konkrētā periodā [šajā gadījumā - laika posmā, kad aprūpē bērnu] neieguvu ienākumus mikrouzņēmumā. Absurds! Kāpēc es neieguvu ienākumus? Tāpēc, ka biju bērnu kopšanas atvaļinājumā. Man kauns, ka es dzīvoju šādā valstī. Viņi man tādā veidā atriebjas par to, ka uzlaboju Latvijas demogrāfisko situāciju? Es nesaprotu!” sašutusi ir Jeļena.



Jeļena stāsta, ka, kā to paredz likums, katru ceturksni (arī pēc bērna dzimšanas) iesniedzot atskaites par savu mikrouzņēmumu, kurās norāda, ka ienākumu tajā nav. Tāpēc nesaprot, kāpēc VID vēršas pret viņu.

VID Nodokļu metodikas galvenā inspektore Marija Radzjušonoka skaidro, ka naudas summa, ko pieprasa no sievietes, nav sods.

“Likums nosaka, ka, ja [taksācijas gada laikā] mikrouzņēmumā nav veikta nekāda darbība, ir jāmaksā minimālais nodoklis. Minimālais nodoklis ir 50 eiro par gadu, pat tad, ja gadu nav notikusi saimnieciskā darbība,” saka VID pārstāve M. Radzjušonoka.

Vēl vairāk rēzeknietei Jeļenai kremt, ka VID paralizē viņas saimniecisko darbību: likvidē mikrouzņēmuma nodokļa maksātājas statusu, jo uzņēmumā nav apgrozījuma.

VID norāda, ka nodokļu iekasētāji vien ievēro likumā noteikto kārtību. Savukārt Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne, komentējot, kāpēc tiek uzraudzīta apgrozījuma esamība taksācijas gada laikā, skaidro, ka “šī norma mums tika izstrādāta 2012. gadā, kad bija ļoti intensīva cīņa mikrouzņēmuma nodokļu jomā.

Personas mēdz šo režīmu izmantot negodprātīgi, jo konstatēts, ka ļoti daudzi mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji statusu reģistrē, bet ienākumu nav. Tomēr, par spīti apgrozījuma neesībai, izmaksā darbiniekiem algas. Rezultātā personas ir apdrošinātas ar valsts sociālās apdrošināšanas veidiem, bet par personu nav veikti nekādi maksājumi.”