Sestdiena, 30.marts

redeem Igmārs, Ilgmārs, Nanija

arrow_right_alt Skandalozi

F1 pilots Hamiltons ar vegānismu centīsies mazināt govju radīto piesārņojumu

© imago/Crash Media Group/Scanpix

Trīskārtējais F1 čempions Lūiss Hamiltons paziņojis, ka nolēmis pievērsties jaunai diētai un izmēģinās vegānismu. Cilvēki sociālajos tīklos par to plaši diskutē un daļa jau paguvusi nosodīt britu autosportistu.

Jau pirms diviem gadiem Hamiltons atteicās no gaļas izmantošanas uzturā, bet tagad 32 gadus vecais sacīkšu braucējs no savas ēdienkartes nolēmis izslēgt arī zivis un pat pilnībā atteikties no dzīvnieku izcelsmes produktu izmantošanas uzturā.

"Mēs, cilvēku rase pasaulei nodarām daudz slikta - piesārņojums, ko rada pārtikas rūpniecībā izmantotais lielais govju skaits izraisa piesārņojumu un veicina globālo sasilšanu," skaidro pašreizējais F1 čempionāta līderis. "Saka, ka šis piesārņojums ir lielāks nekā tas, ko mēs radām ar lidmašīnām vai automobiļiem, un tas ir neprāts. Nežēlība ir briesmīga lieta, ko nevēlos atbalstīt, turklāt gribu dzīvot veselīgāk. Ikviens vegāns, ko esmu saticis, atzīst, ka tas bijis labākais lēmums viņu dzīvē."

Hamiltons neslēpj, ka viņa uzskatus ietekmējušas vairākas redzētās dokumentālās filmas. Tajā pašā laikā šo lēmumu daudzi kritizējuši un pat izsmējuši sociālajos tīklos. Arī lopkopji nākuši klajā ar publiskiem paziņojumiem, skaidrojot, ka vegānu uzskatiem nav nekāda racionāla pamatojuma.

"Bez šaubām, viņš ir liekulis," saka Džeimss Robinsons, kurš ir fermeris piektajā paaudzē no Kendalas, Lielbritānijā. "Paziņojums par vegānisma pieņemšanu, lai glābtu pasauli, no cilvēka, kurš pārstāv pasaulē videi visnedraudzīgāko sporta veidu, skan tukši. Ja viņš tiešām grib samazināt oglekļa dioksīda izmešu daudzumu, jāatsakās no privātās lidmašīnas un jārada F1 degviela no tiem augiem, ko viņš plāno apēst. Kas par dumju cilvēku!"