Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Skandalozi

Kundze satraukta par šausminošiem apstākļiem lopu ganāmpulkā

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Jau vēstījām, ka šī gada sākumā Priekuļu novada saimniecībā "Jaunauduļi" tika konstatēti vairāki desmiti novārdzinātu lopu. Pēc šī notikuma dzīvnieki tika nogādāti citā saimniecībā, tomēr kāda sieviete ir satraukusies par dzīvnieku labklājību arī šajā saimniecībā, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Tie lopi stāv tagad aplokā. Iedomājaties pats, kā tagad ir saulē, kur nav ne ēnas ne kā. Un maza vannīte ar ūdeni uz 60 lopiem. Vai tad dzīvam kustonim ir jācieš? Par ko?" stāsta satraukusies kundze. Viņa arī informē, ka govis meklējamas saimniecībā pie Mārsnēnu muižas, vien 10 km attālumā no bēdīgi slavenajiem "Jaunauduļiem". Tomēr šoreiz par lopiņiem gādā kopēja vārdā Ieva.

Jautāta par dzīvnieku labklājību Ieva stāsta: "Mums govīm netrūkst dzeramā." Viņa arī labprātīgi "Bez Tabu" žurnālistiem parāda visus dzīvniekus. Ieva atminas, ka nesen saimniecībā viesojušies cilvēki, kas vēlējās iegādāties dzīvniekus un tieši tie ir cilvēki, kas satraucās par lopu likteni jaunajās mājās. "Viņas [govis] izskatās tā it kā viņām būtu tikai 9 mēneši, bet patiesībā viņām ir jau divi gadi. Viņas ir riktīgi nomērdētas. Viņas jau jābaro kārtīgi, ja grib izaudzēt par govīm," stāsta Ieva.

Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Lai gan lielākā daļa no dzīvniekiem ir atkopušies, bet iepriekšējā saimnieka cietsirdība vēl liek par sevi manīt. PVD Ziemeļvidzemes pārvaldes vadītājs Mārcis Ulmanis stāsta: ''Varbūt kādam šķiet, ka novārgušus lopus var uzreiz barot intensīvi ar spēkbarību, bet tas bieži vien var novest pie sliktām sekām, ja dzīvnieks nav pieradis pie tādas barības, kas īpaši attiecas uz atgremotājiem. Pie tādas barības ir jāpierod. Lēnā garā lopus var atkopt. Dzīvniekam jānodrošina tādi apstākļi, lai viņš var brīvi paēst, padzert un pasargāties no nelabvēlīgiem laika pstākļiem.''

Lopu kopēja Ieva raidījuma ''Bez Tabu'' komandai demonstrē arī nojumes, kas izbūvētas tieši novārgušo jaunpienācēju vajadzībām. PVD pārstāvis M. Ulmanis informē, ka dzīvnieku labturības uzraugi konkrētajā saimniecībā veikuši pārbaudes pērn, pirms vājie lopi tur nogādāti, kā arī pēc tam, un pārbaudēs ''netika konstatēts nekas tāds, kas liecinātu, ka viņi nevar rūpēties par dzīvniekiem.''