Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

NETICAMI: Latvijā ir indīgas sēnes, kuras drīkst ēst

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Līdz ar pirmo pavasara siltuma vilni Latvijā no zemes spraucas laukā ne tikai jaunie asniņi, bet arī pirmās sēnes. Tomēr cilvēki nereti tautā iemīļotos murķeļus mēdz sajaukt ar indīgajām bisītēm. Savukārt šefpavārs Andris Jugāns stāsta, ka, pareizi pagatavojot, iespējams ēst arī šīs sēnes, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Dabas muzeja mikoloģe Inta Dāniela skaidro, ka cilvēki par murķeļiem kļūdaini sauc sēnes ar nosaukumu lāčpurni. Patiesībā šis nosaukums vairāk piederētos bisītēm. "Būtu labi, šo nosaukumu murķeļi aizmirst pavisam un nelietot nekur un nekādā veidā, jo tas var izraisīt tikai dažādus pārpratumus," norāda mikoloģe. Izrādās, ka kļūda radusies nepareizi pārtulkojot sēņu nosaukumus no vācu valodas. Latvijā par murķeļiem dēvē indīgās bisītes. Ī. Dāniela atgādina, kā savā starpā atšķirt abas sēnes: "Indīgā bisīte ir nedaudz sarkanīga. Lāčpurni ir vai nu dzeltenīgi, vai pelēcīgi, smilšu krāsā, reizēm mēdz būt arī tumšāk brūni. Otrkārt, cepurītes virsma ir krokota kā smadzenes. Lačpurnam vairāk vai mazāk ir regulāras šūnas. Es zinu kādus 10 saindēšanās gadījumus."

Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Savukārt restorāna ''Kuk Buk'' šefpavārs Andris Jugāns stāsta, ka, pareizi pagatavojot, bisītes ir ēdamas. Vispirms bisītes esot kārtīgi jānovāra. "Vismaz divas reizes vajag vārīt. Es restorānā vienmēr vāru 4 reizes. Un tad liekam austā ūdenī. Uzvaram. Vāram kādas 10 minūtes. Tad lejam nost. Skalojam ar austu ūdeni un atkal liekam katlā vārīt. Un tā četras reizes," bisīšu pagatavošanas mākslu atklāj šefpavārs. Pēc tam, kad tās ir kārtīgi novārītas, tās var gatavot kā jebkuras citas ēdamās sēnes.