Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Skandalozi

ŠOKĒJOŠI: Ar traktoru nekaunīgi brauc pāri kapu kopiņām un apgāž kapu pieminekļus

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Edgars, kurš dažās reizes gadā dodas uz Tukuma novadu, lai apkoptu sava radinieka kapu, ir sašutis par kapos redzēto. Kapos ir skaidri redzams, ka ar smago tehniku ir izzāģēti koki, traktori braukuši pāri kapu kopiņām un vietām nogāzuši kapu pieminekļus, vēsta raidījums "Bez Tabu".

"Es atbraucu pirmdien, es biju uz Jelgavu pie māsas un es iebraucu. Es tā nepiefiksēju, nu izzāģēts - izzāģēts, bet tad es aizdedzināju svecīti, nācu atpakaļ un redzēju, ka tur mētājas kapu piemineklis un šodien jau es atbraucu un redzu kaut ko vairāk, ka te ir braukts jau... nu, nezolīdi, es uzskatu tā," stāsta Edgars.

Raidījuma ''Bez Tabu'' rīcībā esošā informācija liecina, ka zemesgabals pieder pašvaldībai un tā lietošanas mērķis noteikts, kā kapsētas teritorija. Tāpat izcirtumā redzamas kapu plāksnītes no kurām jaunākā uzstādīta 1970. gadā mirušai kundzei. Kapsētā lielākoties apbedīti turpat netālu esošā pansionāta iemītnieki.

Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Pūres un Jaunsātu pagasta pārvaldes vadītāja Santa Heimane apgalvo, ka viņa ir tā, kura organizējusi koku izzāģēšanas darbus kapsētā. "Mēs katru gadu tīrām kapus arī centra kapus mēs iztīrām un malku aizvedam uz baznīcām. Pilnīgi es uzņemos atbildību, pilnīgi. Es tik nesaprotu, ko man darīt. Šie kapi ir pamesti. Tagad vismaz viņi ir caurspīdīgi un... jum vajag, pasaukšu savu dārznieci, lai ar pūtēju izpūš lapas. Ko vēl jūs gribat?" pauž S. Heimane.

Krimināllikumā par kapa apgānīšanu paredzēts gana smags sods. Ja pārkāpums izdarīts grupā pēc iepriekšējas vienošanās, tad valsts maizē var nākties pavadīt pat 8 gadus, vai arī šķirties no naudas summas līdz pat 57 tūkstošiem eiro.

Uz jautājumu, vai visu kapu tīrīšanas laikā kapu teritorijā brauc iekšā ar smago tehniku un tos izbraukā, S. Heimane norāda: "Nē, nē, nē. Nu šoreiz laikam... es ļoti atvainojos."