Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Skandalozi

Pircēja sašutumā: Veikalā neatpazīst jauno 50 eiro banknoti

© Scanpix

Kāda sieviete ir sašutusi par piedzīvoto vairākos veikalos - pārdevējas atteicās pieņemt jauno 50 eiro banknoti, jo iekārta, kas pie kases pārbauda naudu, šādu banknoti neatpazina, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs skaidro: "Katrā veikalā ir jāpieņem gan vecā, gan jaunā 50 eiro naudas zīme. Un, ja kāds nepieņem, tad ir jāzvana vai nu mums, vai kādai citai organizācijai, kas izglīto šo te tirgotāju."

SIA ''Douglas Latvia'' pārstāve Līga Rūsiņa atvainojas pircējai par sagādātajām neērtībām un norāda, ka šobrīd SIA ''Douglas Latvia'' veikalos ir speciālie naudas zīmju pārbaudes aparāti, kuri jau ir pārprogrammēti, lai atpazītu jaunās 50 eiro banknotes.

Arī "Narvesen" pārstāvji atvainojas klientei par neērtībām un skaidro, ka šajā gadījumā darbinieks pieņēma lēmumu par banknotes nepieņemšanu, lai izvairītos no potenciāliem veikala zaudējumiem, ja šī banknote būtu viltota. "Taču darbiniekam šādu tiesību nav, pat tad, ja tirdzniecības vietā nav bijusi iekārta naudas pārbaudei. Darbinieka pienākums ir zināt un pārbaudīt tās patiesumu pēc citām naudas drošuma pazīmēm," raidījumam "Bez Tabu" vēsta "Narvesen" pārstāvis.

Scanpix

Vēlāk raidījuma žurnālisti paši pārliecinās, ka iepriekš norādītajos veikalos tagad var norēķināties arī ar jaunajām 50 eiro banknotēm.

Latvijas Tirgotāju asociācijā norāda, ka elektroniskās iekārtas, kas atpazīst naudas zīmju viltojumus tirgotājiem nav obligāta prasība, jo pārdevējiem ir jābūt informētiem un jāmāk atpazīt viltojumi arī bez šādas iekārtas.