Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Skandalozi

Viltvārži nekaunīgi izrīkojušies ar jaunu latviešu zinātnieci

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Latvijas Universitātes jaunā zinātniece Ilze Dimanta ir sašutusi par kāda viltus prettārpu līdzekļa pārstāvju nekaunīgo rīcību, izmantojot viņas fotogrāfiju bez piekrišanas un safabricējot interviju ar viņu, vēsta raidījums “Bez Tabu”.

Ilze Dimanta ir Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes pētniece. Viņa strādā arī Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā. "Pagājušajā gadā es aizstāvēju doktora disertāciju un man bija arī tas gods saņemt "Loreal" balvu sievietēm zinātnē, kas, protams, iedeva arī atpazīstamību. Tāpēc presē tika publicētas fotogrāfijas un intervijas."

Zinātniece bija pārsteigta, kad kādā interneta portālā ievēroja savu attēlu un interviju, kas pievienota pie raksta par viltus prettārpu līdzekļa reklamēšanu. Ilze atzīst, ka savu piekrišanu izmantot fotogrāfiju šādam mērķim viņa nav devusi, turklāt intervija ir safabricēta un nekad reālajā dzīvē nav notikusi.
Reklamētā prettārpu līdzekļa pārstāvis apgalvo, ka ja reiz intervija ir publicēta, tad tā ir notikusi.

Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Ilze Dimanta ir sašutusi par šādu produkta izplatītāja rīcību un uzskata to par nekaunību: "Man personīgi nav nekādas saistības ar šo rakstu un šo interviju es neesmu sniegusi. Tas ir melīgs apmelojums un personīgs aizskārums gan man, gan manai profesijai."

Latvijas Republikas tiesībsarga pārstāve Madlēna Vahere stāsta: "Tā kā konkrētajā gadījumā nav saņemta cilvēka piekrišana un vēl tiek bojāta cilvēka reputācija, tad ir noticis pārkāpums. Tas ko mēs varam ieteikt ir vērsties Patērētāju tiesību aizsardzības centrā."

Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāve Sanita Gertmane par personas datu aizskārumu iesaka ziņot Datu valsts inspekcijai. Tā kā netiek norādīta ražotāja kontaktinformācija, patērētāju sargiem ar komersantu, kurš atrodas ārzemēs, sazināties nav izdevies un lietvedība neesot uzsākta.
Minētais prettārpu līdzeklis, kas tiek tirgots kā pārtikas piedeva, joprojām nav reģistrēts Pārtikas un veterinārā dienestā, kas aicina šo preparātu nepirkt. Savukārt vēl aizvien tas tiek reklamēts un pārdots cilvēkiem.

"Tā sajūta ir tikt ļoti izmantotam, ka principā tev var vienkārši paņemt tavu identitāti ar tavu fotogrāfiju un cilvēkiem pasniegt kaut ko, kas pat nav reģistrēts PVD," pauž Ilze un jau ir sagatavojusi dokumentus tiesai.