Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Skandalozi

Ārzemnieks pēc uzbrukuma Latvijā iedzīvojas pamatīgās problēmās

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Kāds Gruzijas pilsonis, kurš ir precējies ar Latvijas pilsoni un kuram ir termiņuzturēšanās atļauja Latvijā, uz ielas piedzīvojis uzbrukumu, kurā, visticamāk, kāds vīrietis narkotisko vielu iespaidā viņam salauzis žokli. Savukārt apdrošināšana atsakās apmaksāt žokļa operāciju, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Gruzijas pilsonis katru gadu pērk ceļojuma apdrošināšanu, lai tā nepieciešamības gadījumā nozegtu neatliekamos medicīnskos izdevumus. Vīrietis domājis, ka liks lietā polisi, izmantojot Latvijas mediķu palīdzību, taču beidzies ar to, ka pats joprojām runā ar grūtībām, nespēj normāli ēst un kustināt žokli. Par šādu situāciju ir sašutis ne tikai viņš pats, bet arī viņa radinieki.

Kāda vīrieša paziņa, kas ar viņu gājusi pie ārsta stāsta: "Vienam žokļa kaulam tika konstatēts lūzums. Pirmais, vai jūs esat spējīgi maksāt? Operācija maksā 480 eiro. Viņi pateica, ka ir jādodas pie apdrošinātājiem jāsaņem garantijas vēstule un tikai tad tiks veikta operācija." Sievieti pārsteigusi arī medicīnas personāla attieksme - daktere vispirms vīrieti kārtīgi nopratinājusi, vaicājot, cik ilgi uzturas Latvijā, kāpēc, ko šeit dara un tikai pēc tam pavaicājusi, kas sāp un, kas atgadījies.

"BALTA" apdrošināšanas atlīdzību direktors Ingus Savickis skaidro, ka ceļojumu apdrošināšanas gadījumā nav vajadzīga garantijas vēstule, jo šāda veida apdrošināšana sniedz tikai pirmo neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Iestādes virsārste atzīst, ka Gruzijas pilsonim operācija noteikti ir vajadzīga, turklāt steidzami, taču tā nav bijusi neatliekama. Neatliekamā pirmā medicīniskā palīdzība būtu, ja ir draudi dzīvībai, asiņošana, svešķermenis elpceļos.

Pēc tam kad apdrošinātājam iesniegta atlīdzības pieprasīšana, 30 dienu laikā tiek izvērtēts, vai to piešķirt. Cietušā gruzīna paziņa raizējas, ja apdrošinātājs nesegs operācijas izmaksas, jo līgumā esot punkti, kālab tiesīgs atteikt, vīrietis pustūkstoti eiro nevarēšot samaksāt un būšot spiests dzīvot ar lauztu žokli.