Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

Dzejnieces Māras Zālītes vīrs leģionāru slimības dēļ gandrīz nomiris

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Vismaz 50% Rīgas daudzdzīvokļu namu ūdens apgādes sistēmas ir inficētas ar legionellām, liecina pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR informācija par bīstamo baktēriju izplatību. Inficēts ūdensvads varēja beigties letāli arī dzejnieces Māras Zālītes vīram Jānim Ķuzulim, vēsta portāls kasjauns.lv.

Portāls ziņo, ka šogad smagā stāvoklī ar leģionāru slimību nogādāja slimnīcā kādu iedzīvotāju no nama Rīgā, Vesetas ielā 8 - tautā saukta par Rakstnieku māju. Šeit dzīvo rakstnieki Zigmunds Skujiņš, Māra Zālīte, Jānis Peters, Māra Svīre, Pauls Putniņš.

Kasjauns.lv ziņo, ka Rakstnieku nama iedzīvotāja, dzejniece Māra Zālīte atklājusi, ka smagi slimais pacients bijis viņas vīrs Jānis Ķuzulis, kurš leģionāru slimības dēļ esot gandrīz nomiris.

Zālīte pauž patiesu sašutumu par nama pārvaldnieces un dzīvokļu īpašnieku biedrības vadības rīcību, nelaižot namā epidemiologus. “Man nav spēka pat izteikties, cik neizturami stulba man šķiet šāda nama saimnieka un viņa komandas rīcība. Viņu motīvi man nav saprotami. Vairāk neko nevēlos teikt, par šo viss jau ir izrunāts,” saka dzejniece. Viņas dzīvesbiedra veselībai briesmas vairs nedraud, patlaban viss ir kārtībā.

Pēc tam, kad epidemiologi namā ielaisti, atklājusies patiesā aina. Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departaments, norādīja, ka visa māja bijusi piesārņota ar bīstamajām baktērijām.

Legionelozei raksturīgs straujš sākums, temperatūra paaugstinās līdz 39-40,5 grādiem, novērojamas vispārējas intoksikācijas pazīmes, sauss klepus, sāpes krūtīs, elpošanas traucējumi, pneimonija, sirds un nieru darbības traucējumi, caureja.

Infekcijas avots ir legionellas saturošs ūdens. Cilvēks var inficēties, ieelpojot baktērijas saturošas ūdens daļiņas, kas veidojas no sīkiem pilieniņiem, kad ar piesārņotais ūdens atsitas pret cietām virsmām.