Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Skandalozi

Māte izmisumā: Meita labprātīgi padevusies vervētājiem

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Kāda sieviete ir ļoti uztraukusies par savas meitas likteni, jo jaunā sieviete vēlas doties strādāt uz ASV, tomēr māte šajā situācijā saskata vervēšanas pazīmes, kuras meita atsakās atzīt. Turklāt jaunā sieviete ir nedzirdīga un māte uzskata, ka meitene ASV nespēs dzīvot patstāvīgi, vēsta raidījums "4. studija".

22 gadus jaunā meitene kādu dienu mātei paziņoja, ka dodas uz ASV, jo atradusi tur darbu. "Brauc pie jauna puiša, 20 gadīga, Džošua. Darba darīšanās. Būs filmēšanas dizainere, bet ja tas neveiksies tad strādās par modeli vai aktrisi," stāsta jaunietes mamma. Ar tā saucamo darba devēju nedzirdīgā jauniete iepazinās sociālajā medijā facebook. Saziņā tiek izmantota Google tulkotājprogramma. Gan jaunietes māte, gan viņas kolēģes šajā situācijā saskata tipiskas vervēšanas pazīmes. Lidmašīnas biļete jau ir nopirkta, atliek tikai doties prom.

Jauniete mātei stāsta, ka zina par iespējamajiem riskiem, tomēr ar viņu tas nenotiks, jo viņa ir stipra un māk kauties. Uztraucoties par meitas drošību, māte vērsusies Valsts policijā. Policijas darbinieki šo ziņu tālāk nodevuši kolēģiem Amerikā un ASV vēstniecībai Latvijā. Valsts Policijas pārstāvis Dairis Anučins skaidro: "Informācija ir nodota vēstniecībai, lai tur izlemtu, vai šajā gadījumā ir pamats izsniegt vīzu konkrētajā gadījumā. Pagaidām citām darbībām, kuras Valsts policija varētu veikt, nav pamata, jo šī persona neatrodas Latvijā un izņemot saraksti starp jauniešiem nekas neliecina par nozieguma pastrādāšanu."

Līdz ar darba piedāvājumu jaunietei Rīgā pēkšņi ir uzradies 54 gadus vecs arī nedzirdīgs paziņa, kas mudina meiteni doties uz ASV. Māte ir izmisumā, ka neviena institūcija nespēj aizkavēt meiteni no šāda soļa veikšanas. "Man kā mātei ir jākliedz, jo es zinu savu bērnu un es zinu, ko viņš var un ko viņš nevar. Kas būs ASV, kur viss būs angliski. Viņa pat pasaukt palīgā nevarēs, jo viņa nerunā."

"Patvērums Drošā māja''" sadarbojoties ar policiju ir veikuši pārrunas ar meiteni un informējuši viņu par visiem iespējamajiem riskiem. Pagaidām visur, kur pēc palīdzības vēršas meitenes māte, iesaka nepazaudēt saikni ar meitu, ja viņa tomēr nolemj doties prom. Pagaidām meitene ir Latvijā, bet mājās parādās ļoti, maz, jo pārsvarā laiku pavada pie jauniegūtās paziņas.