Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Skandalozi

BRĪDINA: Suņi pārnēsā cilvēkiem nāvējošu kaiti

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Mēdz teikt, ka suns ir cilvēka labākais draugs. Tomēr it kā nevainīga četrkājaina drauga 'buča" var izrādīties kaitīga cilvēka veselībai, jo tādējādi suns var cilvēku inficēt ar lenteņiem, vēsta raidījums "4. studija".

Ne vienmēr suņa saimnieki spēj kontrolēt, ko un kur suns apēd vai nolaiza. Ja pēc tam suns savam saimniekam dod it kā nevainīgu "buču" tad suņa uzņemtie mikrobi un slimības var nonākt arī pie cilvēka. Tieši šādā veidā cilvēks var inficēties ar lenteņiem.

To, ka ir inficējies ar bīstamajiem parazītiem, vīrietis vārdā Jānis uzzināja nejauši. Pagājušajā gada Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīca viņam atklāja nelielu ļaundabīgu audzēju. Par laimi, to izdevās veiksmīgi izoperēt, tomēr ārsti Jāni nosūtīja uz papildus pārbaudēm, lai pārliecinātos, ka vēzis nav izplatījies arī citos orgānos. Latvijas onkoloģijas centrā vīrietis uzzināja, ka viņa aknās ir ieperinājušies lenteņu kāpuri.

RAKUS Onkoloģijas klīnikas vadītājs Armands Sīviņš apstiprina, ka lenteņi cilvēkam ir ļoti kaitīgi: "Ja tas ehinokoks infiltrē vienu aknu daivu un pēc tam arī otru, tad pakāpeniski iestājas aknu mazspēja. Vēl šis parazīt uzvedās apmēram tā pat kā vēzis - veido metastāzes citos cilvēka orgānos. Kāpuri var izplatīties arī uz plaušām un smadzenēm. Tad tā ārstēšana ir ļoti sarežģīta un prognoze ir... loti nelaba." Viņš arī atzīst, ka šis ir bijis pēdējais brīdis, kad bija iespējams glābt Jāni. Operācijas rezultātā viņam tika izgriezti 70% aknu, kurās bija ieperinājušies lenteņi. A. Sīviņš stāsta, ka simptomi parādās tikai tad, kad kāpuri cilvēka organismā nodzīvojuši jau ilgu laiku.

Jāņa kung uzskata, ka viņš ar lenteņiem inficējies no saviem mājdzīvniekiem, kuri nebija attārpoti. Tam piekrīt arī A. Sīviņš norādot, ka cilvēkiem ir regulāri jāpārbauda un jāattārpo savi mīluļi un pēc saskarsmes ar tiem ir jāmazgā rokas.