Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Skandalozi

Bērnudārzs Ogrē jau vairākus gadus vilto dokumentus

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Jau pirms vairākiem gadiem Ogres pirmsskolas izglītības iestādē tika atklāti pārkāpumi finanšu jautājumos un saistībā ar dokumentiem. Toreiz Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) veica pārbaudi. Rezultātā tagad arī Prokuratūra izvirzījusi apsūdzību pieciem darbiniekiem un iestādes vadītājai, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Bērnudārza vadītāja Vita Kravale notikušo komentē nelabprāt: "To lai lemj tiesa. Tas ir juristu ziņā."

Ogres novada domes izpilddirektors Pēteris Dimants pauž: "Pašreiz tā, manuprāt, ir zināma informācija, ka fakts tāds ir bijis un par to ir izteikts rājiens darbiniekiem." Pašvaldība veikusi auditu bērnudārzā un secinājusi, ka fiktīvas darbības tikušas veiktas: gan viltoti paraksti, gan dokumenti. Tas gan esot darīts tālab, lai uzlabotu bērnudārzā strādājošo darbinieku materiālo stāvokli. Iestādes vadītājai dome izteikusi rājienu un lieta ir Prokuratūrā.

Prokuratūra apsūdz vadītāju un darbiniekus mantkārībā un ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā. Bērnudārzā noformētas darbā vairākas faktiski šeit nestrādājošas personas: skolotāja, sargs, dārznieks, veļas mazgātāja, uz kuru kontiem vairāku gadu garumā no Ogres novada pašvaldības budžeta līdzekļiem tikuši pārskaitīti gandrīz 44 tūkstoši eiro.

Vadītāja nenoliedz, kad pirms septiņiem, astoņiem gadiem bērnudārzs atklāts, bijis grūti atrast labus darbiniekus ar tik zemu atalgojumu, kāds tolaik bijis. Tagad darbinieku materiālais stāvoklis uzlabojies un tik lielu problēmu arī vairs neesot. Viņa mīlot savu darbu un darījusi visu, lai bērni, viņu vecāki un darbinieki viņas vadītājā iestādē justos labi.

Domes izpilddirektors atzīst: "Lieta nav patīkama, ņemot vērā, ka Ogrē ir vieni no labākajiem bērnu dārziem Latvijā. Un, savukārt, šis bērnudārzs ir viens no labākajiem Ogrē." Bērnu vecāki vēlas, lai viņu atvases mācītos tieši šajā iestādē, uz kuru esot vislielākās rindas, taču likumpārkāpums neesot attaisnojams nevienā gadījumā, vēl jo vairāk, ja to pārkāpj pedagogi, kas māca mūsu bērnus.

LIZDA priekšsēdētāja Inga Vanaga stāsta: "Tas ir tiešām bijis kā tāds izmisuma solis, ņemot vērā to situāciju, kāda ir pirmsskolas izglītības jomā ar atalgojumu."